6/10

  • pääsivu
  • sisällys
  •  
     
     
     

    Syyskauden työmarkkinanäkymiä

    Edessä oleva syksy ei ilmeisesti tule olemaan yliopistojen työmarkkinoiden osalta erityisen dramaattinen. Sopimukseen perustuvaa rahallista hyvää on jaettavissa melko niukalti. Eräiltä osin sopimuksen soveltamisessa esiintyy ongelmia. Loppuvuotta kohti mentäessä seuraava kierros tulee fokukseen.

    Yliopistojen voimassaoleva työehtosopimus (TES) on tehty ajalle 1.3.2010-29.2.2012. TES on kuitenkin irtisanottavissa 28.2.2011 välittömin vaikutuksin kaikilta osin. On siis vähän makuasia sanoa, kuinka monivuotinen TES itse asiassa on. Kestoltaan yliopisto-TES vastaa julkisen puolen sopimuksia. Korotustasoltaankin yliopisto-TES vastaa suunnilleen julkista sektoria.

    Yliopisto-TES:n sisältöä on kuvattu jo aikaisemmin Acatiimissa ja järjestöjen tiedotteissa. Tässä yhteydessä on syytä käsitellä alkavan syksyn ajankohtaisia asioita.

    Palkankorotukset 1.11.2010

    Yliopistoissa on viimeisen vajaan vuoden aikana tullut yhteensä noin 4,5 %:n sopimusperusteiset palkankorotukset, jotka on toteutettu yleiskorotuksina taulukoihin. Palkkakehitys on ollut kohtuullista yleiseen taloustilanteeseen nähden. Tämän työantajapuoli muisti muistuttaa monta kertaa viime neuvottelukierroksella. Syksyn mittaan on tulossa vähäisempiä sopimuskorotuksia.

    TES:n mukaan 1.11.2010 tulee 5,5 %:n kertaerä, joka lasketaan lokakuu palkasta. Edellytyksenä on, että työsuhde on voimassa sekä loka- että marraskuussa. Joku saattaa saada kertaerän edellytykset täyttävällä lyhyelläkin palvelulla ja joku menettää sen pitkälläkin palvelulla, jos edellytykset eivät täyty. Kertaerän suuruus on esim. 3000 kuukausipalkassa 165 euroa ja 6000 palkassa 330 euroa.

    Kertakorvauksen lisäksi 1.11.2010 tulee kaikille 0,4 %:n yleiskorotus, joka viedään suoraan taulukoihin. 0,58 %:n järjestelyerän suuntaamisesta ovat neuvottelut alkaneet. Esillä olevissa malleissa järjestelyerä ei kohdistuisi tasaisesti kaikille. Painopisteiden etsiminen kuuluu järjestelyerän luonteeseen. Selvää on, ettei 0,58 %:n järjestelyerällä tehdä mitään suuria muutoksia. Järjestelyerään liittyy ns. perälauta, minkä mukaan vastaava määrä rahaa jaetaan yleiskorotuksena, mikäli järjestelyerästä ei päästä sopuun. Tällöin koko opetus- ja tutkimushenkilöstö ja muun henkilöstön ylimmät VAATI-luokat saisivat 0,6 % ja alimmat VAATI- luokat 0,4 %.

    Palkankorotusten lisäksi neuvotteluissa tulee esiin myös palkkausjärjestelmän rakenteet.

    Neuvottelutahot ovat samat kuin keväisissä TES-neuvotteluissa eli Sivistystyöantajat (entinen Yksityisen Opetusalan Liitto)/SYTY ja työntekijäpuolella mm. JUKO, jonka neuvottelutoimintaan osallistuvat yliopistoalan järjestöt.

    Muu neuvottelutoiminta

    Palkkaneuvottelujen lisäksi neuvotellaan - tai ainakin selvitetään - erityisesti määräaikaisten työsopimusten käytöstä, yhteistoiminnasta ja työsuojelun yhteistoiminnasta sekä tilastoyhteistyöstä. Myös muunlaiset neuvottelut ovat mahdollisia jatkuvan neuvottelun periaatteen vallitessa.

    Soveltamiskysymyksiä

    Yliopistojen uutta TES:ä on nyt sovellettu puolisen vuotta. Suuria ja monia yllätyksiä ei ole tullut esiin. Tämä johtuu paljolti siitä, että uusi TES perustuu suurelta osin aikaisempiin valtion sopimuksiin. Tätä järjestöt juuri halusivat.

    Eräiden opetushenkilökuntaryhmien osalta opetustehtävien laajuudesta ja muodosta esiintyy erilaisia käsityksiä, jotka voivat kärjistyä.

    Uusi TES merkitsi tutkijoiden siirtymistä samaan työaikajärjestelmään kuin opettajat. Tiettävästi jossain päin on esiintynyt kitkaa. Onkohan kaikkialla vuosilomajärjestelyt heidän osaltaan menneet tarkoitetulla tavalla. (ks. Acatiimi 5/2010)?

    Seuraava kierros

    Vuoden vaihteen lähestyessä seuraavaa kierrosta koskevat neuvottelut kiinteytyvät. Palkkojen osalta nykyisessä TES:ssä on todettu, että vuonna 2011 toteutettavista palkankorotuksista tulee varata noin puolet palkkausjärjestelmän ja erityisesti sen HENKI-osan kehittämiseen. Vuoden 2011 palkankorotusten suuruudesta ei nykyisessä TES:ssä mainita sanaakaan. Korotukset tulevat olemaan neuvottelukysymys.

    Jorma Virkkala
    Professoriliiton toiminnanjohtaja
    JUKOn yliopistoneuvottelukunnan puheenjohtaja
    16.8.2010