9/12

  • pääsivu
  • sisällys
  •  
     

    Työttömyysturvaan lakimuutoksia vuodenvaihteessa

    Eduskunnan käsittelyssä on useita työttömyysturvajärjestelmään vaikuttavia hallituksen esityksiä lainsäädännön muuttamiseksi.

    Eduskunta voi hallituksen esitystä käsitellessään muuttaa ehdotettua lakimuutosta, eli kirjoittamishetkellä ei ole vielä lopullista tietoa siitä, kuinka lainsäädäntö vuodenvaihteessa muuttuu. Lopullisista lakimuutoksista tiedotetaan erikseen Opettajien Työttömyyskassan verkkosivuilla.

    Lomakorvauksen jaksotuksesta ja työmarkkinatuen tarveharkinnasta luopuminen

    Hallituksen esityksessä 115/2012 ehdotetaan, että niin kutsutusta vuosilomakorvausten jaksotuksesta luovuttaisiin. Lakia sovellettaisiin 1.1.2013 tai sen jälkeen päättyneisiin työsuhteisiin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kokoaikatyön päättymisen jälkeen ansiopäivärahaa voitaisiin jatkossa maksaa nykyistä aikaisemmasta päivästä lukien. Kyse on merkittävästä parannuksesta, jonka uskotaan toteutuvan.

    Samassa esityksessä ehdotetaan kahta muutosta työmarkkinatukijärjestelmään, eli ne eivät vaikuta Opettajien Työttömyyskassasta päivärahaa saavien tilanteeseen mutta voivat vaikuttaa pidempään työttömänä olleiden jäsentemme toimeentuloon. Esityksen mukaan työmarkkinatuen saajan puolison tulojen perusteella suoritettavasta tarveharkinnasta luovuttaisiin. Kansaneläkelaitokselta mahdollisesti kielteisen työmarkkinatukipäätöksen saaneiden jäsenten kannattaa tarkistaa Kansaneläkelaitokselta, miten menetellä työmarkkinatuen uudelleen haun kanssa, jos lakimuutos odotetulla tavalla hyväksytään.

    Lisäksi on ehdotettu, että työmarkkinatuki voitaisiin osana kokeilua maksaa ensimmäisen työssäolokuukauden ajalta työllistymisrahana (ns. työllistämisbonus) pitkäaikaistyöttömälle henkilölle, joka ottaa vastaan vähintään kolme kuukautta kestävän palkansaajan työssäoloehtoon luettavan työn. Kokeilu toteutettaisiin vain osassa kuntia, ja tästä muutoksesta saa lisätietoja Kansaneläkelaitokselta.

    Ansiopäivärahaa ei enää voitaisi maksaa ajalta, jolle yliopisto- opinnot on todisteellisesti keskeytetty

    Hallituksen esityksessä 134/2012 on ehdotettu, että yliopisto-opiskelija ei enää jatkossa voisi saada työttömyysetuutta opintojensa keskeyttämisen perusteella. Nykyisinhän ansiopäivärahaa voidaan maksaa, jos yliopisto-opinnot on todisteellisesti keskeytetty vähintään vuoden ajaksi. Jatkossa, kun keskeyttäminen ei enää toisi mahdollisuutta ansiopäivärahaan, yliopisto-opinnot (mikä käytännössä tarkoittaa myös voimassa olevaa opiskeluoikeutta) estävät ansiopäivärahan maksamisen nykyistä useammin.

    Erityisen tärkeäksi tuleekin jokaisen opiskeluoikeuden haltijan kohdalla se, että opinnot pyrittäisiin hyväksymään työttömyyden aikana työllistymistä edistäväksi palveluksi. Palveluna tuettavan yliopistoopiskelun ajalta työttömyyskassa voisi edelleen maksaa päivärahaa. Opiskeluoikeudesta onkin hyvä keskustella työ- ja elinkeinotoimiston kanssa jo ennen työttömyyden tai lomautuksen alkua.

    Muutoksia ryhmälomautettujen asiointiin

    Hallituksen esityksessä 134/2012 on ehdotettu, että nykymuotoisesta ryhmälomautusmenettelystä luovuttaisiin 1.7.2013 lukien. Nykyisin ryhmälomautustilanteessa työttömyyskassan jäsenen ei yleensä tarvitse henkilökohtaisesti ilmoittautua työnhakijaksi työ- ja elinkeinotoimistossa.

    Jos lakiehdotus hyväksytään, kaikkien lomautettujen, ryhmälomautetut mukaan lukien, tulisi 1.7.2013 alkaen ilmoittautua henkilökohtaisesti työnhakijaksi työ- ja elinkeinotoimistossa. Esityksen mukaan ilmoittautuminen tapahtuisi ensisijaisesti työvoimahallinnon sähköisten palveluiden kautta. Lisätietoa muutoksesta saa aikanaan työvoimahallinnolta.

    Vuoden vaihteessa tehtävät indeksitarkistukset tehdään jälleen automaattisesti työttömyyskassan maksamiin etuuksiin, eli niitä ei tarvitse erikseen pyytää.

    teksti Marjaana Maisonlahti,
    Opettajien työttömyyskassan johtaja

    • Artikkeli löytyy painetun lehden sivulta 36