6/12

  • pääsivu
  • sisällys
  •  

    Linus Torvalds: Vapaiden julkaisufoorumien merkitys kasvaa

    Tieteellinen julkaiseminen tulee siirtymään yhä enemmän maksuttomasti saatavilla oleville foorumeille, Torvalds uskoo.

    — Tähän vaikuttavat ihan taloudelliset tosiasiat. Kaupallisten julkaisusarjojen lisenssimaksut alkavat olla niin korkeita, ettei pienemmillä yliopistoilla ole niihin varaa. Tilanne on tieteen alkuperäisen ajatuksen, vapaasti jaettavien tulosten vastainen.

    Torvaldsille ajatus vapaasti saatavilla olevista tuloksista on erityisen tärkeä. Hänen elämäntyönsä, vapaaseen lähdekoodin pohjautuva Linux-käyttöjärjestelmä haki mallinsa juuri akateemisesta maailmasta.

    — Vapaa julkaiseminen mahdollistaa rakentamisen vanhan päälle, kun kaikki tieto on muiden saatavilla. Tieteessähän tätä ideaa on käytetty jo kauan ennen ohjelmointia. Se on ylivoimainen tapa luoda uutta koodia tai tiedettä, Torvalds totesi.

    Nyt korvaamattomilta vaikuttavien julkaisusarjojen aika voi olla ohi nopeastikin.

    — Loppujen lopuksi ei tarvita kuin tarpeeksi monta yliopistoa, jota päättävät lopettaa julkaisun niissä. Kun painetta on tarpeeksi ratkaisu voi syntyä nopeasti.

    Yhdysvalloissa asuva Torvalds kävi Helsingissä puhumassa kesäkuussa ottaessaan vastaan Millenniumteknologiapalkinnon liki 20-vuotisesta työstään Linux-käyttöjärjestelmän kehittäjänä. Hän jakoi palkinnon japanilaisen kantasolututkija Shinya Yamanakan kanssa. Presidentti Sauli Niinistön luovuttamien palkintojen arvo oli 600 000 euroa kummankin.

    Palkinnon perusteluissa korostettiin Linuxin vaikuttavan huomaamattomasti miljardien ihmisten arkeen erilaisten laitteiden ja sovellusten taustalla. Linuxia käyttää muun muassa yhdeksänkymmentä prosenttia kaikista supertietokoneista, jotka laskevat sään kaltaisia monimutkaisia yhtälöitä.

    Mutta miksi yliopistot ja muut laitokset edelleen maksavat korkeita lisenssimaksuja kaupallisista käyttöjärjestelmistä, vaikka ilmainenkin vaihtoehto olisi tarjolla?

    Torvaldsin mukaan kyse on tottumuksesta.

    — Suurin osa ihmisistä ei pidä tietokoneista. Niinpä he eivät halua oppia kuin yhden käyttöjärjestelmän, vaikka inhoaisivat sitä. Niinpä organisaatiotkin alistuvat Windowsin edessä.

    Tämä on Linuxia säätiörahoituksella kehittävän Torvaldsin suurin pettymys.

    — Oma toiveeni olisi, että Linux tekisi läpimurron myös työpöydille, mutta niin kauan kun kaupat eivät myy Linuxia käyttäviä koneita tilanne ei muutu. Se joukko, joka itsenäisesti vaihtaa koneensa käyttöjärjestelmää on kuitenkin pieni.

    teksti: Juha Merimaa

    • Artikkeli löytyy painetun lehden sivulta 8