6/12

  • pääsivu
  • sisällys
  • Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson ajoi budjettiriihessä vanhuslain hoitajamitoitusta ja opetusministeri Jukka Gustafsson piti ammatillisen koulutuksen puolta.
     

    Indeksin jäädytys pakottaa säästämään henkilöstökuluista

    Elokuun budjettiriihi ei tuonut apua yliopistojen rahoitusahdinkoon.

    Niin kuin jo keväisessä kehysriihessä oli päätetty, yliopistoindeksi jäädytetään koko ensi vuoden osalta. Täksi vuodeksi se oli jo puolitettu.

    Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto lähettivät tiedotteen budjettiriihen alla. Liitot katsovat, että koulutus ja tutkimus pitää saada hallituksen painopisteeksi, kuten hallitusohjelmassa luvataan.

    — Yliopistoindeksi saatiin uuteen yliopistolakiin turvaamaan yliopistojen rahoitus myös vaikeina aikoina. Heti kun vaikeat ajat koittivat, indeksistä ollaan ensimmäisenä luopumassa. Yliopistolaisten mielestä hallitus on pettämässä lupauksensa. Koulutuksen ja tutkimuksen rahoittamisen tärkeys ymmärrettiin aiempina huonoina aikoina paremmin: se nähtiin investointina tulevaisuuteen.

    Yliopistot ovat aloittamassa uutta lukuvuotta hupenevilla määrärahoilla. Yliopistojen on pakko varautua ensi vuoden niukkenevaan budjettiin. Säästötoimet kohdistuvat monissa yliopistoissa nimenomaan henkilöstöön.

    Helsingin yliopisto päätti ennen juhannusta rekrytointikiellosta, jonka ei pitänyt koskea opetus- ja tutkimushenkilöstöä. Kuitenkin jo nyt monet laitokset ja muutama tiedekuntakin ovat ulottamassa kieltoa myös opettajiin ja tutkijoihin. Lisäksi on vain ajan kysymys, milloin henkilöstökuluihin kohdistuvat säästötoimet leviävät muihin yliopistoihin.

    — Samaisessa budjettiesityksessä, jossa yliopistoilta leikataan rahaa pois, luetellaan niille lisää tehtäviä: opintoprosesseihin vauhtia, tutkintojen sisällöt paremmin työelämää vastaaviksi, kansainvälisyyttä lisää, tutkintojen jälkeiseen koulutukseen ja väittelyn jälkeiseen tutkijanuraan kehittämistä. Kurjistuva määrärahatilanne ja kasvavat tehtävät on mahdoton yhtälö, liitot huomauttivat kannanotossaan.

    Yliopistojen vuokrat on sidottu indeksiin, mutta yliopistojen rahoitus ei nyt nouse indeksin mukaan. Tämä on yliopistojen kannalta kohtuutonta. Monet yliopistot ovatkin lähestyneet kiinteistöyhtiöitään asian tiimoilta. (Ks. tästä mm. kysymys alla.)

    Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla niukkuutta jaetaan lähinnä korkeakouluihin ja tutkimukseen. Ammatillinen koulutus, oppisopimuskoulutus ja etsivä nuorisotyö ovat saamassa lisää rahaa. Yhteiskuntatakuun rahoitus on kokonaisuudessaan noin 60 miljoonaa euroa vuonna 2013.

    Homekoulujen korjauksiin ja oppilaitosten perustamiskustannuksiin varataan vuodelle 2013 yhteensä 58 miljoonaa euroa. Perusopetuksen opetusryhmäkokojen pienentämiseen osoitetaan 60 miljoonaa euroa.

    Korkeakouluopiskelijoiden ateriatukeen tehdään tasokorotus, joka lisää määrärahatarvetta noin 1,5 miljoonalla eurolla.

    Budjettiesityksessä mainitaan myös, että vuodesta 2013 alkaen toteutetaan Taideyliopisto yhdistämällä Sibelius-Akatemia, Kuvataideakatemia ja Teatterikorkeakoulu. Taideyliopiston toimintaedellytykset turvataan olemassa olevan taloudellisen kehyksen puitteissa. Keskusjärjestö Akava kommentoi budjettiriihen tuloksia:

    — Koulutuksen rahoituksessa on tehtävä täyskäännös. Leikkausten sijaan tarvitaan ehdottomasti lisää rahaa, vaikka jostain muusta jouduttaisiin tinkimään. Koulutus on tärkein investointi tulevaisuuteen, katsotaanpa asiaa kasvun ja työllisyyden tai köyhyyden ja syrjäytymisen näkökulmasta, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder totesi.

    Vuoden 2013 talousarvioesitys on tarkoitus hyväksyä valtioneuvoston yleisistunnossa 17.9.2012, jolloin se julkistetaan kokonaisuudessaan valtiovarainministeriön nettisivuilla.

    Kirsti Sintonen


    Miten varaudutte yliopistoindeksin jäädytykseen?

    Ilkka Hyvärinen, kvestori, HY
    — Noudatamme tiiviisti rekrytointikieltoa ja pyrimme hoitamaan hankinnat keskitetymmin. Yritämme myös neuvotella kiinteistöyhtiömme kanssa, olisiko vuokrissa neuvotteluvaraa. Ne on sidottu indeksiin, mutta rahoitus ei. Ensi vuosi on karmea, mutta siitä voidaan vielä selvitä. Mutta jos indeksiä sen jälkeen leikataan tai se poistetaan uudestaan, se on ihan selvä yt-homma.

     

    Juha-Matti Saksa, strategiajohtaja, LTY
    — Jäädyttäminen oli erittäin ikävä yllätys, mutta meillä on ollut jo jokusen vuoden tarkka taloudenpito. Sisäisten palaverien tarjoilutkin lopetettiin jo 2009. Mitään paniikkimielialaa ei silti ole. Tilikauden tuloksemme on kuitenkin todennäköisesti edelleen positiivinen, eikä radikaaleihin toimenpiteisiin ole tarpeita.

     

    Marianna Bom, talousjohtaja, Aalto-yliopisto
    — Aalto-yliopisto tulee ensi vuonna jatkamaan täysimääräisesti strategiansa toteutusta, erityisesti panostusta tenure track –urajärjestelmään, vaikka yliopistoindeksi on jäädytetty. Budjetin tasapainottamiseksi pyrimme löytämään säästöjä muun muassa tilakustannuksista.

    • Artikkeli löytyy painetun lehden sivulta 6