5/14

 • pääsivu
 • sisällys
 •  
   

  Professoriliiton valtuustoa puhutti avustavan henkilöstön vähentyminen

  Professoriliiton valtuusto kokoontui lauantaina 26. huhtikuuta Aulangolla Hämeenlinnassa. Professoriliiton puheenjohtaja Maarit Valo piti valtuuston kokouksen aluksi ajankohtaiskatsauksen. Väen vähentämiseen tähtäävistä yhteistoimintaneuvotteluista on tullut yliopistojen ja professorien arkea tämän lukuvuoden aikana.

  Puheenjohtaja Valo kertoi kokousväelle liiton tärkeimmistä kannanotoista. Liitto antoi lausunnon yliopistojen rahoitusmallista ja katsoi, että kandipalautteen 3 prosentin osuus on liian suuri. Yhtä hyvin myös yliopistojen henkilökunnan mielipiteet voisivat vaikuttaa rahoitusmallin kautta yliopistojen rahoitukseen. Työnantajapalaute ei ilmeisesti ole tulossa mallin osatekijäksi.

  Akatemialaki oli tuolloin eduskuntakäsittelyssä. Liitolta on pyydetty ehdokkaita strategisen tutkimuksen neuvoston jäseniksi. Puheenjohtaja Valo kertoi myös Suomen Akatemian professorikyselystä, joka on osa tänä vuonna julkistettavaa Tieteen tila -raporttia.

  Liiton vuosikertomuksen 2013 käsittelyn yhteydessä valtuuston jäseniä puhutti muun muassa ulkomailta tulleiden professorien asema. Lisäksi professoreita keskustelutti avustavan henkilökunnan vähentyminen ja sijoittuminen yhä kauemmaksi laitostasolta.

  Jokakeväiseen tapaan valtuuston kokouksessa oli esillä liiton tuorein palkkaselvitys. Lopuksi toiminnanjohtaja Jorma Virkkala selvitti kevätvaltuuston jäsenille työmarkkinatilannetta.


  Professoriliiton jäsenten kevätjuhla Kansallisteatterissa

  Professoriliitto järjesti kolmannen kerran jäsentilaisuuden kesän kynnyksellä. Lauantaina 17. toukokuuta yli 200 jäsentä puolisoineen oli kutsuttu katsomaan Kansallisteatterin näytelmää Kun kyyhkyset katosivat. Esitys perustuu kirjailija Sofi Oksasen samannimiseen kirjaan.

  Vaikuttavan elämyksen jälkeen oli tarjolla cocktail-tilaisuus Kansallisteatterin ensiparven lämpiössä. Professoriliiton puheenjohtaja Maarit Valo kertoi, että jäsentilaisuuksista on tullut jo perinne liiton jäsenten kevätjuhla. Ensimmäinen pidettiin kaksi vuotta sitten Musiikkitalossa ja vuosi sitten vastaava oli Ateneumissa.

  Kuten aiemmissa jäsentilaisuuksissa myös nyt saatiin taide-elämyksen lisäksi kuulla aiheeseen liittyviä asiantuntijapuheenvuoroja. Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun näyttelijätyön professori Hannu-Pekka Björkman piti esityksen aiheesta Sisyfoksen tehtävä. Hän vertaisi näyttelijää antiikin Sisyfokseen, joka raahaa kiven valtavan mäen päälle ja sieltä se aina vierii alas. Björkman kuvasi näyttelijää läpinäkyväksi, mutta taidetta ikuiseksi.

  Kun kyyhkyset katosivat -näytelmän ensimmäinen näytös kuvaa Viron historian vaiheita Saksan miehitysvallan aikana 1941-1944 ja toinen näytös 1960-lukua, jolloin maassa elettiin Neuvostovallan kautta. Viron historiaa tutkinut professori emeritus Seppo Zetterberg tähdensi lämpiöön kokoontuneille, että muistinvirkistys on historiantutkijan tehtävä. Näytelmän Edgar-päähenkilö oli eräänlainen kameleontti, joka palveli ensin saksalaisia ja myöhemmin KGP:n koneistoa. Zetterbergin mukaan Edgar ei kuitenkaan ottanut huomioon, että lopulta historiantutkimus paljastaa. Menneisyyttä ei voi paeta pysyvästi

  • Painetussa lehdessä sivu 39