ACATIIMI 4/16 tulosta | sulje ikkuna

Tohtoreista ja dosenteista tuli yrittäjiä

Akateeminen yrittäjyys on aikaisemmin lähtenyt liikkeelle teknillisiltä ja kaupallisilta aloilta. Nyt siihen yritetään avittaa muitakin tohtoreita.

Viikissä Bionautit ovat hioneet kaksi vuotta mikrobiologian osuuskuntaa ja nyt on edessä seuraava askel: tehdään ensimmäisiä isompia tilauksia.

Kaksi vuotta yrityksen käynnistymiseen voi tuntua pitkältä, siinä ajassa 11 hengen ryhmä on tehnyt yliopistolle myös erilaisia pätkätöitä.

- Ja tietenkin, kyllähän meillä tämä yrittäminen huonosta työllisyydestä lähti, sanoo Johanna Rinta- Kanto. Tilanne on ollut tuttu monelle tutkijalle viime vuosina.

Tutkijat ovat tunnetusti karsastaneet yritystoimintaa. Viime vuosina ilmapiiri on muuttunut. Rinta- Kanto miettii monimielisesti pääministeri Juha Sipilän kommenttia, jonka mukaan paineen alla saattaa syntyä luovia ratkaisuja.

Helsingin Viikin mikrobiologian osaston kasvattien ryhmä edustaa mielenkiintoista ja keskimäärästä paljon poikkeavaa yritystoimintaa. Heillä on vähintään tohtorikoulutus ja tutkimustaustaa monipuolisesti. Osuuskunnalla on tarjota osaamista niin mikrobiologian, genetiikan kuin ympäristötieteiden alalta. Osaamista on niin ilmasto-ongelmista, kuin projekteja Afrikan tai Kiinan ympäristöongelmista.

Bionautit kuin astronautit

Aloittaville yrityksen nimi on tärkeä ja monesti eri vaihtoehtoja pyöritetään synnytysvaiheessa hartaasti. Nimen kummitäti Rinta-Kanto ajatteli mielessään, että Bionautit voidaan lähettää eri tehtäviin. Viittaus astronautteihin, eli avaruuden seikkailijoihin ei ole kovin kaukana.

Vasta tämän vuoden alusta hallituksen puheenjohtaja Leena Räsänen ja Marja Tuomela ovat tehneet täyspäiväisesti lähinnä markkinointiponnisteluja.

- Hain syksyllä 2015 töitä, mutta selvästi tilanne parani ja nyt ajattelemme, että ainakin pari ihmistä työllistyisi täyspäiväisesti lähiaikoina, Tuomela laskee.

Stereotypiat ovat uusista tuulista huolimatta vahvoja, kun puhe kääntyy korkeakoulutettujen yrittäjyyteen. Tuomela nauraa itsekin tutkijayrittäjyyden taustoja. Varsinaisia yritystoiminnan neuvoja löytyy tarvittaessa lähipiiristä tutusta numerosta, puhelimen soiton päästä.

- Olemme itse tietysti paljon ottaneet selvää. Ehkä olemme jääneet miettimään jotakin asiaa vähän pidempään. Sitten on tullut neuvojaltamme kommentti: ei tätä kannata miettiä. Älkää tehkö tällaisesta ongelmaa!

Yliopiston tiloissa

Oman taustan lisäksi tietä on helpottanut se, että laboratoriotilat Viikistä järjestyivät tutun käytävän vierestä.

- Ilman laboratoriotiloja emme tietenkään voisi toimia tai sitten meidän pitäisi vuokrata ne kaupungilta aivan toiseen hintaan. Tästä tulee synergiaa. Olemme osaston omia kasvatteja, joten tiedämme miten toimia. Pyrimme opettamaan edelleen. Paikka on tuttu, joten ongelmien tullen voi kävellä toiseen huoneeseen, Rinta-Kanto pohtii.

Marja Tuomela on seurannut sivusta perinteistä korkeakouluyrittämistä, sillä hän suoritti perustutkinnon Teknillisessä korkeakoulussa Otaniemessä.

- Siellä korkeakoulu ja yritykset elivät tiiviisti rinnakkain. Oli yrityskäyntejä, opinnäytetyöt tehtiin yrityksiin ja lähtihän korkeakoulun laboratoriosta liikkeelle tunnettu suomalainen bioteknologian yritys Finnzymes. Vuonna 2010 sen osti amerikkalainen ThermoFisher.

Yritys vai ei?

Muutamia hämmästelyn aiheita mikrobiologiryhmälle on kahden vuoden aikana tullut.

- Ei niinkään byrokratia, vaan osuuskuntien paikka. Yrittäjäjärjestötkään eivät pidä osuuskuntia yrityksinä. Me emme esimerkiksi ole oikeutettuja starttirahaan. Olemme kuitenkin sitä mieltä, että osuuskunta on yliopistolaisille hyvä startti lähteä liikkeelle. Osuuskunta sopii hyvin yliopistosta kumpuavien ideoiden toteuttamiselle.

Marja Tuomelan mielestä monet syyt ovat ajaneet tohtorit ja dosentit kiinnostumaan yrityksen perustamisesta.

- Tähän joukkoon kannattaisi satsata. Tohtorit ovat perustutkinto-opiskelijoita vanhempia ja siten vaikeammin työllistyviä. Toisaalta, tohtoreilla voi olla hyviä kaupallistettavia ajatuksia, he ovat innovatiivisia ja heillä on halu tehdä paljon töitä tulosten eteen. Yliopistouran aikana tohtoreille on kertynyt erilaisia taitoja, joita voi hyödyntää myös yritysmaailmassa.

Tervetuloa, tila avoinna!

Helsingissä Vuorikadulla, Kaisa-kirjaston kyljessä avattiin kolme vuotta sitten tila, jossa läppäri-kännykkä -yrittäjien on mahdollista tehdä töitä, mikäli omaa tilaa ei ole. Neliöt ovat myös erilaisten kokoontumisten käytössä. Rosa Salmivuori ja Tuomo Lindholm ohjaavat peremmälle.

Kun Helsinki Think Company kolme vuotta sitten avattiin, Helsingin yliopisto oli pääkaupunkiseudun viimeinen korkeakoulu, joka teki tällaisen kädenojennuksen yrittäjiksi miettiville yliopistolaisille. Tila on Helsingin yliopiston ja kaupungin.

Vuorikadun tilaa käyttää noin 1000 kävijää kuukaudessa ja se on ajateltu etenkin niille, jotka miettivät yrityksen perustamista ja haluavat työstää sitä yhteisössä.

- Paikan käyttäjiä on "laidasta laitaan" yliopistolta ja myös muualta, kertoo Lindholm ja toivottaa jatko-opiskelijat, tohtorit ja dosentit tervetulleiksi ja myöntää kuitenkin samalla, että heitä ei ole vielä tavoitettu.

Think Companyn tiloissa voi aistia, kuinka perustutkintoikäiset työstävät työelämää toisin kuin esimerkiksi heidän vanhempansa. Tietotekniikkapainotteisuus ja yhteisöllisyys ovat toista, samoin kuin että omasta yrityksestä on tullut aikaisempaa todennäköisempi vaihtoehto. Lindholm viittaa realismiin.

- Koska julkinen sektori ei enää laajene, epätyypilliset urapolut on otettava huomioon.

Teksti Tiina Huokuna Kuvat Veikko Somerpuro


Yrittämisestä sanottua

"Osuuskuntamme haluaa olla pieni ja ketterä alihankkija. Isot organisaatiot tuppaavat paisua."
Johanna Rinta-Kanto, Bionautit

"Otimme itse yrityksen perustamisesta selvää. Yritysneuvoja saamme tutusta numerosta puhelinsoitolla, kuten että kyseisestä asiasta ei pidä tehdä ongelmaa. Joitakin asioita ei kannata vatvoa loputtomiin, kuten tutkijoilla joskus on tapana. "
Marja Tuomela, Bionautit

"Perinteiset urapolut eivät enää päde. Kulttuurinmuutos työelämässä on tapahtunut, sitä ei voi olla huomaamatta."
Tuomo Lindholm, host, Helsinki Think Company

  • Painetussa lehdessä sivu 32

ACATIIMI 4/16 tulosta | sulje ikkuna