2/12

  • pääsivu
  • sisällys
  • Laatu on aina ollut tiedeyhteisön omissa käsissä, korosti kansleri Ilkka Niiniluoto seminaarin avauspuheenvuorossa.

     

    Julkaisufoorumin tasoluokitusta muutettiin

    Kiistellyn Julkaisufoorumin tasoluokitusta muutettiin tieteellisten seurojen vetoomuksen vuoksi.

    Kaikkiaan 60 seuran kannanotto jätettiin helmikuun 1. päivänä Helsingin yliopiston kansleri Ilkka Niiniluodolle, joka johtaa Julkaisufoorumi-hankkeen ohjausryhmää.

    Monipuolisen ja -muotoisen tieteellisen julkaisutoiminnan puolesta -kannanotossa kyseenalaistettiin Julkaisufoorumi- hankkeen kaavailut luokitella tieteelliset julkaisut ja kirjankustantajat kolmeen luokkaan. Kannanotossa kysyttiin, miksi suomenkieliset tiedejulkaisut automaattisesti asetetaan alemmalle tasolle kuin kansainväliset, etenkin englantilaiset. Vetoomuksen allekirjoittajat antavat kritiikkiä myös OKM:n valmistelemalle yliopistojen uudelle rahoitusmallille, jossa julkaisufoorumin tasoluokitusta aiotaan käyttää eräänä rahoituksen määrittäjänä. Seurat esittävät, että sekä Julkaisufoorumin että rahoitusmallin lähtökohtia vielä pohditaan perusteellisesti.

    Tieteellisten seurain valtuuskunta järjesti 6. helmikuuta Julkaisufoorumi-seminaarin. Helsingin yliopistomuseo Arppeanumin vanhan auditorion epäergonomiset penkit täyttyivät kiinnostuneista. Ohjausryhmän puheenjohtaja Ilkka Niiniluoto kertoi avauksessaan, että hanke on ollut käynnissä noin puolitoista vuotta ja se päättyy helmikuun lopussa.

    — Tavoitteena on lisätä laadun merkitystä yliopistojen rahoitusmallissa ja nostaa myös suomalaisten tieteen ambitiotasoa, Niiniluoto totesi.

    Hankkeen koordinaattori Otto Auranen selvitti hankkeen toteutusta, lopputulosta ja tulevaisuutta. Tasoluokituksessa on kolme tasoa: 1=tieteelliset julkaisukanavat, 2=johtavat tieteelliset julkaisukanavat ja 3=korkeimman tason johtavat tieteelliset lehdet ja sarjat. Auranen kertoi heti esityksen aluksi, että seminaaria edeltävällä viikolla jätetyn vetoomuksen vuoksi tasolle 2 tehtiin tarkennus: sille voidaan luokitella myös suomen- tai ruotsinkielisiä julkaisukanavia, jos ne tavoittavat tieteenalansa kansainvälinen asiantuntijayleisön. Humanistisia ja yhteiskuntatieteitä edustavat paneelit voivat esittää tasolle suomen- ja ruotsinkielisiä lehtiä. Alkuperäisen luokittelun mukaan tasolle 2 kelpuutettiin vain kansainvälisiä lehtiä ja kustantajia.

    Johtaja Anita Lehikoinen OKM:sta kertoi seminaarin lopussa, että päätökset yliopistojen rahoitusmallista tehdään tämän kevään aikana. Mallin mukaan julkaisujen painoarvo on 13 %, josta 10 % tulee julkaisufoorumin tasojen 2 ja 3 perusteella sekä loput 3 % tason 1 nojalla.

    Kirsti Sintonen
    Julkaisufoorumista enemmän huhtikuun Acatiimissa.
    Lisätietoja: www.tsv.fi/julkaisufoorumi

    • Artikkeli löytyy painetun lehden sivulta 6