• pääsivu
  • sisällys
  •  

    AKAVA-JS:n valtiosektori harjoitteli lakkoa

    AKAVA-JS:n valtion sektori piti lakkoharjoituksen 10.-11.11. Harjoittelu alkoi perjantaina työpäivän jälkeen ja jatkui lauantaina klo 9 aamulla.

    Ensimmäisenä päivänä tilanteena oli ajankohta, jolloin lakkovaroitus oli jätetty valtiotyönantajalle ja valtakunnansovittelijan toimistoon. Kuvitteellisen lakkovaroituksen olivat jättäneet kaikki AKAVA-JS:n jäsenyhdistykset paitsi Suomen Psykologiliitto. Yliopistosektorin järjestöt Professoriliitto, Tieteentekijöiden liitto ja Yliopistonlehtorien liitto/OAJ olivat mukana harjoituksessa. Lauantaina aamulla jatkettiin tilanteesta, jolloin työtaistelun alkamiseen oli yksi päivä ja puolilta päivin "lakko varsinaisesti alkoi".

    Harjoituksessa olivat mukana yhteistyöryhmät Tampereella, Joensuussa ja Vaasassa. Eri jäsenyhdistysten edustajat olivat koolla AKAVAn aluetoimistoissa. Yhteistyöryhmille annettiin AKAVA-JS:n keskuslakkotoimikunnan ja valtion työtaisteluryhmän toimesta erilaisia tehtäviä, joissa jouduttiin esimerkiksi pohtimaan ulosmarsseihin, tiedotukseen ja lakkovartiointiin liittyviä asioista. Liittojen toimistojen omat työtaisteluryhmät auttoivat paikallisia ryhmiä ja etsivät vastauksia esitettyihin kysymyksiin.

    Lakkoharjoitus oli erittäin hyödyllinen. Vaikka työtaisteluvalmiuden nostamiseen on kiinnitetty yliopistosektorinkin liitoissa viime aikoina yhä enemmän huomiota, vasta käytännössä tulee esille sellaisia seikkoja, joita ei teoriassa välttämättä tule mieleen. Lakkoharjoitus oli omiaan kohottamaan organisatorisen valmiuden lisäksi myös asenteellista valmiutta.