• pääsivu
 • sisällys
 •  

  Harrasteanatomiaa Joensuussa

  Joensuun yliopistossa tehtiin hiljaittain historiaa, kun siellä järjestettiin ensimmäiset koko työyhteisön yhteiset harrastemessut. Harrasteet yhdistivät messujen aikana kaikki ammattiryhmät ja yliopiston johdon.

  Tapahtuman järjestäjänä toimi Joensuun yliopiston Työkykyä ylläpitävä toimintaryhmä, jossa on eri tiedekuntien ja hallinnon lisäksi myös Professoriliiton Joensuun alaosasto ry:n, Joensuun yliopiston lehtorit ry:n ja Joensuun yliopiston tieteentekijät ry:n aktiivinen edustus. Tämä on tärkeää mainita, koska juuri  TYKY-ryhmän suunnitelmaan on kirjoitettu, että “Joensuun yliopiston tehtävänä on tehdä korkeatasoista tutkimusta ja antaa korkeinta opetusta. Hyvinvoiva henkilöstö on yliopiston tärkein voimavara.” Tämä on toki hyvässä sopusoinnussa  työmarkkinoilla vallitsevan yksimielisen näkemyksen kanssa, jonka mukaan jokainen työntekijä on ensisijaisesti vastuussa työkuntonsa ylläpitämisestä työuransa loppuun saakka, mutta myös työnantajan tulee huolehtia henkilöstöstön hyvinvoinnista.

  Professori Tuomas Sopanen ja hänen keramiikkaharrastuksensa.

  Työkykyä ylläpitävällä toiminnalla halutaan lisätä ihmisten hyvinvointia, elämän laatua ja parantaa työilmapiiriä sekä vaikuttaa johtamistyylin kehittämiseen. Asia on erittäin ajankohtainen juuri yliopistoissa, jotka ovat saaneet usean vuoden ajan kokea kovia taloudellisia leikkauksia. Rahan puute aiheuttaa henkilöstölle jatkuvia paineita ja stressitilanteita. Luonnollisestikaan mikään virkistystoiminta ei korvaa yliopistojen taloudellisen tuen tarvetta, mutta se voi omalta osaltaan hetkellisesti lievittää heikentyneen työilmapiirin aiheuttamia haavoja.

  Vapaa-aika on tärkeä osa elämää

  Idea järjestää koko työyhteisön harrastemessut  lähti ajan hengestä ja ihmisten tarpeista. Kiristyneet työelämän vaatimukset ovat monessa tapauksessa leikanneet paitsi budjettia myös ihmisten vapaa-aikaa, jolloin pääpaino on siirtynyt työntekoon. Nimenomaan opettajien ja tutkijoiden työ on usein taistelua ajan kanssa. On tarvetta pätevöityä nopeasti ja päästä urakehityksessä yhä pidemmälle.  Lyhyessä ajassa pitää saavuttaa yhä enemmän ja enemmän. Monilla on hyvin pitkät työpäivät ja niinpä yöt ja yöunet jäävät liian usein lyhyiksi.

  Opettajien ja tutkijoiden työ ei loppu työpaikalta lähtiessä. Mitä enemmän he ahkeroivat, sitä paremmin he oppivat ymmärtämään, että paljon on vielä tekemättä. Erityisesti nuoret opettajat ja tutkijat ovat vaarassa joutua tilanteeseen, jossa he huomaavat liian myöhään, että hurja vauhti kostautuu ja tulee pettymyksiä. Harrastemessujen tarkoitus oli kiinnittää koko yliopiston työyhteisön huomio siihen, että myös vapaa-aika on tärkeä osa elämää ja siihen kuuluu tai voisi luonnollisena osana kuulua mieluinen harrastus.

  Mikä on mieluinen harrastus?

  Mieluinen harrastus rentouttaa ihmistä, tekee hänet iloiseksi ja hyväntuuliseksi sekä lataa hänen “akkujaan” huomista varten. Mieluisen harrastuksen parissa ihmisen ajatukset ja huomio siirtyvät pois työasioista ja mahdollisesti työpaineista. Mieluisen harrastuksen parissa ihminen saa aina myös hyviä ystäviä - hän ei ole yksin. Mikä sitten on se mieluinen harrastus? Tähän kysymykseen ei kukaan voi antaa vastausta toisen puolesta. Harrastus on ihmisen henkilökohtainen valinta. Tärkeätä on, että ihminen löytää sen itse itselleen.

  Harrastemessut tarjosivatkin oivan mahdollisuuden tutustua siihen, mitä Joensuun yliopiston työyhteisö harrastaa vapaa-ajalla. Toisten innostusta katsoessa saattoi löytää jotain uutta itselleenkin pohdittavaksi. Harrastemessuilla moni myös “keksi” uudella tavalla työtoverinsa, josta ei lainkaan tiennyt, mitä tämä puuhailee työajan ulkopuolella.

  Opettajien ja tutkijoiden harrastusten kirjo

  Harrastemessuilla oli kaikkien ammattiryhmien edustus, mikä teki messuista mielenkiintoiset ja tutustumisen arvoiset. Niillä sai hyviä neuvoja ja käytännön ohjeita eri harrastuksiin vihkiytyneiltä kollegoilta. Opettajien ja tutkijoiden harrastukset edustivat noin puolta esitellyistä harrasteista.

  Lehtori Pirjo Varhimo esittelee joogaharrastustaan.

  Kaiken kaikkiaan henkilökunnan vapaa-ajan vietto näyttää monipuoliselta ja värikkäältä. Esimerkiksi professorien harrastuksena saattaa varsin hyvin olla koirien kanssa touhuaminen vapaa-ajalla, keraamiikkaesineiden valmistus, musiikki, mm. sekakuorolaulu tai jopa maanteillä harhailu.

  Lehtoreiden harrastuksista mainittakoon jooga, lintuharrastus, miesten dinnerit, sekakuorolaulu, vanhat autot sekä vitsien keräily ja kirjoittaminen. Lisäksi heidän harrastusluetteloonsa pääsivät mm. musiikki, hiihto, perhe ja ystävät, matkustelu, luonto, rakentelu, roinan keräily, nettailu, kuntourheilu, ruoanlaitto, uusien kielenopetusmenetelmien kokeilu, maan tonkiminen vuokrapalstalla, maiseman tarkkailu ja pianon pimputtelu.

  Päätoiminen tuntiopettaja Peter Wilde kertoo vanhoista autoista.

  Yliassistenttien ja tutkijoiden harrastuksina todettiin olevan kirjojen keräily, laitesukellus ja sekakuorolaulu mutta myös penkkiurheilu, potkurilla ajelu ja kielten opiskelu.

  Myös yliopiston ylin johto harrastaa

  Harrastematrikkelista käy selvästi ilmi, että myös Joensuun yliopiston korkeimmalla johdolla on omia harrastuksia. Rehtorin vapaa-ajasta oman osansa ottaa lyhytkarvainen mäyräkoira Lilla, joka ei oikeastaan olekaan Lilla, vaan Fritz. Skandinaavinen nimi vain sopii paremmin lemmikin tanskalaissukuun ja lempeään luonteeseen. Vararehtorinkin ulkoiluttajana ovat koirat, siperian huskyt Dima ja Keiti.

  Yliassistentit Pasi Tuunainen (vitriinin takana oikealta) ja Risto Turunen kertovat kiellettyjen kirjojen keräilystä.

  Hallintojohtaja pelaa joka tiistai tunnin koripalloa ja siirtyy pelin ja suihkun jälkeen peliporukan kanssa analysoimaan päivän peliä ravitsemusliikkeeseen - useimmiten vain yhteen. Talous- ja suunnitelujohtaja hiihtää mielellään maastossa. Hallintoihmiset eri yliopiston portailla sekä tekninen henkilökunnan edustajat harrastavat mm. golfia, musiikkia, käsityötä, urheilua, rientojen järjestämistä, postikorttien keräilyä, purjehdusta, ratsastusta, sekakuorolaulua, lenkkeilyä, sienestystä ja  marjastusta, avantouintia, tanssia, suunnistusta, yhdistystoimintaa, luontoa, maalausta, moottoroitua varjoliitoa jne.

  Harrastus voi tuottaa uusia ideoita

  Ei ole niin olennaista, mitä harrastaa. Olennaista on, että ihmisen koko elämän sisältö ei koostu vain työstä. Olennaista on, ettei kukaan yliopiston väestä aja itseään sellaiseen työahdinkoon, josta voi olla seurauksena  henkinen tyhjiö. Mieluinen harrastus voi toimia yhtenä elämän alueena, jossa voi kokea onnistumisen iloa ja ottaa etäisyyttä arjen velvollisuuksiin ja tehtäviin. Näin voimavarat palautuvat, mutta samalla tuotetaan yllättävällä ja innostavalla tavalla uusia ideoita ja henkistä rikkautta. Joensuun yliopiston työyhteisön harrastemessut olivat hauska tapahtuma, josta ei puuttunut oivaltamisen riemua.

  Messuilla jaettiin Harrasteanatomia-nimistä matrikkelia, josta löytyy mielenkiintoista tietoa yliopiston työyhteisön jäsenistä ja heidän vapaa-ajan vietostaan. Kaikki harrasteista ja elämän hauskuudesta  kiinnostuneet voivat tilata sen Joensuun yliopiston kirjastosta.                    

  Teksti:
  Tadeusz Aniszewski
  lehtori

  Kuvat:
  Ilkka Konttinen
  Kuvakeskus
  Joensuun yliopisto