1/12

  • pääsivu
  • sisällys
  • Väitöspäivä oli yltäkylläinen, täynnä kohtaamisia ja tunteita, Raija Pyykkö muistelee. Karonkassa hänen vieressään istui vastaväittäjä dosentti, Kansaneläkelaitoksen tutkimusprofessori Heikki Hiilamo.

    Ihminen haluaa kokea arvostusta työssään

    ”Ihminen haluaa kokea tulevansa arvostetuksi omassa työssään. Näin totesi sosiologi Everett C. Hughes 1950-luvulla tutkiessaan erilaisia ammatteja. Hughesin mukaan työ on yksi tärkeimpiä ihmisen sosiaalisen identiteetin muovaajia. Tarve tulla arvostetuksi näkyy paitsi yksilötasolla myös kollektiivisesti, sillä ammattikunnat hakevat arvostusta erilaisten ammatillisten projektien kautta. Seurakuntien diakoniatyöntekijöitä käsittelevässä tutkimuksessani olen päätynyt vastaavanlaiseen johtopäätökseen: diakoniatyöntekijät haluavat kokea tekevänsä arvostettua työtä. Mutta mitä kautta työn arvostus on kirkossa mahdollista saavuttaa?”

    Näin aloitti terveystieteiden maisteri Raija Pyykkö Lectio praecursoriansa väitöstilaisuudessaan 3. joulukuuta. Raija on vuodesta 2005 saakka toiminut Professoriliiton asiamiehenä. Ennen Professoriliittoa hän työskenteli akavalaisen Diakoniatyöntekijöiden liiton järjestösihteerinä ja siellä ollessa ajatus jatkoopinnoista ja väitöskirjasta heräsi.

    Terveystieteiden alan väitöskirja Hengellisen ja maallisen rajalla – kamppailu seurakuntien diakoniatyöntekijöiden sosiaalisesta ja kulttuurisesta toimialueesta syntyi oman työn ohella.

    Väitöskirjan keskeisestä sisällöstä voidaan vetää yhtymäkohtia myös yliopistoissa tehtävään työhön.

    — Tutkimukseni edetessä vakuutuin siitä, että diakoniatyöntekijöiden toimialueen tarkastelu pelkästään työnjaon näkökulmasta ei riitä. Moni asia kietoutuu ammatin hengellisen elementin ympärille.

    — Tässä voi nähdä selviä kytköksiä yliopistotyöhön. Ammatit toimivat sosiaalisessa ja kulttuurisessa toimintaympäristössä. Sekä diakoniatyössä että yliopistoissa oman työn lähtökohdat liitetään vahvasti kulttuurisiin arvoihin, Raija pohtii.

    Työn ohella tehtävissä jatko-opinnoissa ohjauksen merkitys on Raijan mukaan erityisen tärkeä. Hän kiittelee aktiivisia ja hyviä ohjaajiaan dosentti Lea Henrikssonia Tampereen yliopistosta ja dosentti Sirpa Wredeä Helsingin yliopistosta.

    Väitösurakasta Raija tuntee saaneensa paljon hyötyä omaan työhönsä Professoriliiton asiamiehenä.

    — Oman työn kannalta väitöskirjan tekeminen oli erittäin antoisaa ja opettavaista – niin monenlaisia valmiuksia se kehitti. Tiedonhaku, tekstin tuottaminen, analyyttinen ajattelu, asioiden jäsentäminen ja ehkä ennen kaikkea kriittinen suhtautuminen kaikkeen tietoon ovat avuja, joita työelämässä tarvitsee.

    Kirsti Sintonen

    • Artikkeli löytyy painetun lehden sivulta 33