1/12

  • pääsivu
  • sisällys
  • Vesa Laine, 42, toimii akavalaisen yliopistohenkilöstön etuja ajavana neuvottelupäällikkönä.

     

    Yhteistoiminta lisää sitoutuneisuutta

    Vesa Laine aloitti Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn yliopistosektorin neuvottelupäällikön tehtävissä juuri sopivasti, kun raamisopimuksen mukainen neuvottelutulos oli saatu solmituksi.

    — Voihan sitä tietysti aina liikkuvaan junaankin hypätä, mutta vähän hirvitti ajatus, jos uudessa työssä koeaikana olisi joutunut heti neuvottelupöydän ratkaisuvaiheisiin.

    OTM Laine siirtyi JUKOon Puolustusvoimien pääesikunnan toimialapäällikön tehtävistä. Hän pitää sektorin vaihtamista loogisena jatkumona aiemmalle uralleen. Valtionsektori tuli tutuksi neljän ja puolen vuoden aikana puolustusvoimien neuvotteluissa. Sitä ennen Laine toimi kolmisen vuotta Kunnallisessa työmarkkinalaitoksessa, joten myös kuntapuolen sopimukset ovat varsin tuttuja.

    Laine pitää yliopistojen työehtosopimusta varsin hyvänä. Häntä itseään neuvottelupäällikkönä tulee kevään aikana työllistämään palkkausjärjestelmäasiat. Työehtosopimukseen sisältyy palkkausjärjestelmän henkilökohtaisen suoriutumisosion kehittäminen ja tätä tarkoitusta varten asetetaan työryhmä, jonka määräaika on aika lyhyt ja päättyy toukokuun lopussa.

    Vesa Laine on jo ehtinyt tutustua yliopistojen palkkausjärjestelmään. Sen tekstiä ja perusrakennetta hän pitää kohtalaisen hyvinä. Ongelmat koskevat lähinnä järjestelmän soveltamista. Yliopistotyönantajan yhtenä tavoitteena on järjestelmän keventäminen.

    — Yliopistojen palkkausjärjestelmä ei ole kovin raskas, jos sitä vertaa esimerkiksi puolustusvoimiin. Siellä on viisi eri arviointijärjestelmää ja arviointiryhmien työskentelyssä on kiinni lähes tuhat ihmistä.

    Yliopistosektorin pääsopijajärjestöt (JUKO, Pardia, JHL) aloittivat tammikuussa yhdessä Sivistystyönantajien kanssa Hyvän työpaikan yhteistoiminta -koulutuskierroksen eri yliopistopaikkakunnilla. Tilaisuuksissa on tarkoitus kouluttaa esimiehiä ja luottamusmiehiä sekä perehdyttää heitä yhteistoiminnan ja työsuojeluyhteistoiminnan asioihin.

    — On hirveän hyvä, että tällaista koulutusta järjestetään yhdessä työnantajan kanssa. Lisäksi esimiesten ja luottamusmiesten yhteiskoulutus lisää sitoutuneisuutta molemmin puolin.

    Vanhan sanonnan mukaan armeija, sairaala ja yliopisto ovat hierarkkisimmat organisaatiot. Armeijan hierarkian huipulla toimineena Vesa Laine havaitsi, että hierarkian portaita voidaan loiventaa juuri muun muassa samanlaisella koulutuksella ja tehokkaalla tiedonkululla.

    Kirsti Sintonen

    • Artikkeli löytyy painetun lehden sivulta 6