9/15

 • pääsivu
 • sisällys
 •  
   
   
   

  Yt-neuvottelujen synkkä syksy

  Suomalaisen yliopistohistorian suurimmat yt-neuvottelut päättyivät Helsingin yliopistossa 30. marraskuuta. Yt-menettely kosti kaikkiaan 1 200 työntekijää. Helsingin yliopiston hallitus käsittelee asiaa joulukuun puolivälissä. Irtisanottavien määrästä ilmoitetaan kuitenkin vasta ensi vuoden puolella.

  Yhteistoimintaneuvottelut ovat käynnissä myös Aaltoyliopistossa ja Vaasan yliopistossa. Aallossa yt:t koskevat 350 ihmistä, vain professorit eivät kuulu niiden piiriin. Vaasan yliopistossa yt-menettelyn kautta on tarkoitus vähentää noin 20 työntekijää, lähinnä muuta henkilöstöä.

  Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa päättyneet yt-neuvottelut johtivat 120 henkilötyövuoden vähenemiseen. Henkilöstön määrä pieneni 13 prosentilla. Opetus- ja tutkimushenkilöstössä irtisanomisia oli 14, määräaikaisuuksia päättyi 48. Tukipalveluista irtisanottiin 34 ja laboratoriohenkilökunnasta 7 työntekijää. Lisäksi väki vähenee eläköitymisten myötä.

  Åbo Akademissa rehtori on saanut hallitukselta valtakirjan aloittaa tarvittaessa yt-neuvottelut. Åbo Akademin pitäisi leikata kustannuksiaan 7,7 miljoonalla eurolla.

  Tieteentekijöiden liitto ja Professoriliitto lähettivät 9. marraskuuta tiedotteen, jossa ne peräsivät työministeriä yliopistoihin vieraisille. Pääkaupunkiseudun yliopistoista uhkaa kadota 1 500 työpaikkaa.

  - Kun isot yritykset ovat kertoneet yhtä mittavista irtisanomisista, hallitus on marssittanut paikalle vähintään työministerin. Nyt hallituksen taholta ei tule kuin patistuskirjeitä, joissa vaaditaan lisää tehoja vähemmillä resursseilla, todettiin liittojen tiedotteessa.

  Yrityspaikkakunnat, joissa on tehty saman mittaluokan irtisanomia, ovat saaneet kohdennettua työllisyysrahaa. Tehdaspaikkakunnille on perustettu erityistukialueita. Kun yliopistoista irtisanotaan, mitään lievennystoimia ei ole luvassa.

  Yliopistojen lisäksi isoja yt-neuvotteluja on ollut tutkimuslaitoksissa. Työterveyslaitoksen yt:t päättyivät 12. lokakuuta. Laitoksen 680 palvelussuhteesta vähennetään enimmillään 200. Geologian tutkimuslaitoksessa käytyjen yt-neuvottelujen kohteena oli koko henkilöstö.

  teksti Kirsti Sintonen

  • Painetussa lehdessä sivu 8