9/14

  • pääsivu
  • sisällys
  •  

    Yliopisto on kauppahalli verrattuna tutkimuslaitokseen

    - Tutkijoiden tulisi liikkua rohkeammin organisaatioiden välillä, toteaa Tampereen teknillisen yliopiston signaalikäsittelyn professori Ilkka Korhonen.

    — Yliopistoilla, tutkimuslaitoksilla ja yrityksillä on kaikilla omat vahvuutensa. Tutkijalle olisi hyväksi saada kokemusta niistä kaikista.

    Korhonen tietää mistä hän puhuu. Pitkän uran tutkimusharjoittelijasta tutkimusprofessoriksi VTT:llä tehnyt tutkija lähti vuonna 2010 Nokiaan, jossa suhdanteesta alkoivat nopeasti näyttää huonoilta. Niinpä hän siirtyi vuonna 2011 TTY:lle, jossa hän on ollut kolme vuotta.

    Tutkimuksen kohde, terveydenhuollon teknologia ei ole muuttunut. Keskeinen ero on kuitenkin aikajänne.

    — Yrityksissä keskitytään aina hyödynnettävissä olevaan tutkimukseen. Jänne on lyhyt ja määränpään tulisi olla selvä, Korhonen kuvaa.

    Sektoritutkimuslaitoksessa vapautta on enemmän.

    - Ei olla sidottuja yhteen rahoittajaan. Jos kiinnostava idea ei sovi silloiseen projektiin voi etsiä toisen. Toisaalta johdolla on kuitenkin yleensä strategia, jolla tutkimusta ohjataan.

    Yliopistoilla vapautta on eniten. Korhonen vertaa yliopistoa kauppahalliin.

    — Annetaan tilat ja oma pöytä, mutta on jokaisen oma asia, mitä siinä tekee.

    Tässä on haittapuolensasakin. Korhosen mukaan akateemisessa maailmassa jäädään välillä kiinni ajatuksiin, joista aika on jo ajanut ohi.

    Nykyinen, tutkimuslaitosten resursseja leikkaava politiikka ei saa Korhoselta kehuja.

    — Ymmärrän tarpeen kohdentaa tutkimusta tiukemmin, mutta nyt ollaan menty jo liian pitkälle, hän toteaa.

    - VTT on maailman mittakaavassa erinomainen tutkimuslaitos. Ei ole viisasta lisätä entisestään sen riippuvuutta yritysrahoituksesta.

    • Painetussa lehdessä sivu 9