9/11

  • pääsivu
  • sisällys
  •  
     
     

    Yliopistosektori pääsi raamiin

    Yliopistosektorilla päästiin viime metreillä raamisopimuksen mukaiseen neuvottelutulokseen. Yliopistojen yleisen työehtosopimuksen uudistamista koskeva allekirjoituspöytäkirja signeerattiin henkilöstöjärjestöjen (JUKO, Pardia, JHL) ja yliopistotyönantajaa edustavan Sivistystyönantajien välillä 24. marraskuuta. Tes-neuvottelutulos raukeaa, mikäli raamisopimus ei ole riittävän kattava.Tämä oli vielä lehden painoon mennessä auki.

    Yliopistojen työehtosopimus on voimassa 1.3.2012 - 31.3.2014. Yliopistohenkilöstölle tulee yleisen raamin mukaiset korotukset. 1.3.2012 alkaen yhteensä 2,4 prosenttia, joka jakautuu prosentin yleiskorotukseen ja 0,7 prosentin järjestelyerään vaativuustasoihin. Seuraavana vuonna tulee 1.4.2013 alkaen yhteensä 1,9 prosentin korotus, joka jakautuu 1,2 prosentin yleiskorotukseen sekä 0,7 prosentin järjestelyerään. Tämä järjestelyerä kohdistetaan palkkausjärjestelmän henkilökohtaisen suoriutumisen osuuteen.

    Kevään 2013 järjestelyerässä on ns. perälauta: eli jos sen kohdentamisesta ei päästä yhteisymmärrykseen, 0,3 prosenttia jaetaan yleiskorotuksena ja 0,4 prosenttia työnantajakohtaisesti henkilökohtaisten palkkojen korotuksiin.

    Raamisopimuksen mukaisiin neuvottelutuloksiin sisältyy myös kertaerä. Yliopistoissa tämä 150 euron suuruinen kertaerä maksetaan 1.4.2012 alkavan palkanmaksun yhteydessä. Erän maksamisen edellytyksenä on, että työsuhde on alkanut viimeistään 2.1.2012 ja on ollut keskeytyksettä voimassa 31.3.2012 asti ja että henkilölle maksetaan palkkaa huhtikuussa 2012.

    Akatemiaprofessorit ja -tutkijat saavat vastaavat korotukset: 1.3.2012 2,4 prosenttia ja 1.4.2013 1,9 prosenttia sekä 150 euron kertaerä 1.4.2012.

    Lisäksi yliopistoneuvotteluissa tehtiin työehtosopimukseen joitakin tekstimuutoksia. Väitöskirjaa päätyönään tekevien henkilöiden osalta suositellaan, että heidän tehtävänsä tulisi pääsääntöisesti sijoittaa ensimmäisen työsuhteen alussa vaativuustasolle 2. Väitöskirjaa päätyönään tekevien henkilöiden eteneminen vaativuustasolta toiselle voidaan toteuttaa ilman palkkausjärjestelmän mukaista vaativuusarviointia ja arviointiryhmän käsittelyä, jos yliopistossa on määritelty eteneminen vaativuustasoilla.

    Soveltamisohjeen mukaan väitöskirjan tekijöiden opetustuntien määrä on ollut 56 tuntia lukuvuodessa. Nyt tästä saatiin uusi ohjeistus: suositeltavaa on, että opetukseen käytetään enintään 5 % vuosityöajasta, ja että opetus mahdollisuuksien mukaan liittyy henkilön omaan tutkimukseen.

    Post doc -vaiheessa oleva tutkijatohtori sijoittuu vaativuustasolle 5, kun väittelystä on enintään 3 vuotta. Tässäkään ei edellytetä arviointiryhmän käsittelyä, mutta mahdollisuus sinne viemiseen on.

    Neuvottelutulokseen sisältyy palkkausjärjestelmän henkilökohtaisen suoriutumisosion kehittämiseen liittyviä periaatteita. Tästä neuvotellaan 31.5.2012 mennessä ja periaatteiden tulisi olla voimassa kevään 2013 arvioinneissa. Kenenkään palkka tai henkiosa ei voi laskea uudistuksen seurauksena.

    Työkykyä ylläpitävä kuntoutus (esim. Aslak) tulee palkalliseksi. Lisäksi tehtiin tarkennuksia teksteihin, jotka koskevat työaikana tapahtuvia lääkärissäkäyntejä ja lääkärintarkistuksia.

    Kirsti Sintonen

    • Artikkeli löytyy painetun lehden sivulta 11