9/09

  • pääsivu
  • sisällys
  •  

     

    Neuvottelutilanne edellyttää järjestövalmiuden nostoa

    Uutta yliopistoa koskevat TES-neuvottelut ovat käynnissä. Edistystä niissä ei ole tapahtunut. Mikäli sovintoon ei päästäisi, koittaisi epävarmuuden aika tammikuun 2010 jälkeen. Tähänkin vaihtoehtoon on varauduttava järjestövalmiudella.

    Valtion vanhasta sopimuksesta perua olevaa 2 % kehittämiserää koskevat neuvottelut on käyty opetusministeriön tasolla. Osallisina niissä ovat olleet myös JUKO ja yliopistojärjestöt. Asiassa on saavutettu yhteisymmärrys, jonka mukaan 1.2.2010 lukien henki-taulukkoa kehitetään niin, että nykyisen 9 henkitason sijalle tulee 13 henkitasoa. Näille on määritelty prosentuaaliset korotusvaikutukset. Operaation seurauksena kenenkään palkka ei laske. Valtaosa tulee saamaan jonkinasteisen korotuksen, eräiltä osin kyse on melko suurestakin korotuksesta. Muutoksen kustannusvaikutus on 2 % prosenttia.

    Valtion vanhaan sopimukseen sisältyy myös 1.2.2010 maksuun tuleva samapalkkaerä tasa-arvon parantamiseksi. Yliopistojen osalta samapalkkaerän neuvottelujärjestys on vielä hiukan hakusessa.

    Palkka ja palvelussuhteen ehdot tammikuussa

    Valtion voimassa oleva sopimus päättyy tammikuun lopussa 2010.

    Siirtyvän henkilöstön allekirjoitettavana olevan työsopimuspohjan mukaan virkasuhteesta 1.1.2010 työsuhteeseen siirtyvän palkan määrä on sama kuin virkasuhteessa.

    Työnantaja ilmoittaa myös soveltavansa valtion vanhoja kollektiivisopimusmääräyksiä enintään 31.1.2010 saakka, jollei toisin päätetä. Vastaavanlainen maininta sisältyy uusia työntekijöitä koskeviin työsopimuspohjiin (ks. juttu ).

    Tammikuun 2010 palkka- ja palvelussuhteen ehdot ovat turvattu tätä taustaa vasten.

    Uusissa neuvotteluissa ei juurikaan edistymistä

    Etelärannassa käydään uusien yliopistojen TESneuvotteluja tarkoittaen lähinnä aikaa 1.2.2010 alkaen. Pöydässä on esillä ja tulee esille laajoja ja monipuolisia neuvotteluasioita kosken palvelusuhteen ehtoja. Kaikista asioista ei ole vielä edes ehditty aloittamaan neuvotteluja. Tällaisia ovat mm. uuden sopimuskauden palkankorotukset. Mikäli Etelärannan aikaisempia kannanottoja on yhtään uskominen, työantaja tullee esittämään ehkä vähän ennen joulua uuteen TES:in ns. palkka- ankkurin mukaisesti 0,5 %:n korotusta. Tähän eivät yliopistojärjestöt ole mitenkään sitoutuneita.

    Esillä ollut yliopistojen uuden työehtosopimuksen sisällysluetteloluonnos on kolme sivua pitkä. Mistään asiasta ei ole vielä oikein päästy ainakaan lopulliseen yhteisymmärrykseen. Vaikutta siltä, että työnantajan tavoitteena on ainakin jonkinasteisten joustojen löytäminen sekä kollektiivisopimuksen soveltamisalan supistaminen, joskaan selviä esityksiä ei ole vielä tullut.

    JUKOn taholta keskeinen tavoite on siirtää lähes nykyisenkaltaiset palvelussuhteen ehdot uusimuotoisiin yliopistoihin. Tämä koskee mm. palkkausjärjestelmää pääpiirteittäin.

    Työaikakysymys myös avoinna

    Yksi keskeisimpiä jo esillä olleista neuvottelukohteista on työaikakysymys. Työantajan lähtökohtana on, että yliopistoissa on opetus- ja tutkimushenkilökunta, jolla tulee olla samanlaiset työaikajärjestelyt ja -sopimukset. Nykyisinhän opettajilla on oma 1600 tunnin kokonaistyöaika, johon tutkija- nimikkeellä työskentelevät eivät kuulu.

    Ensisijaisena työnantajan pyrkimyksenä on siirtää tutkijat opettajien kokonaistyöaikaiseen työaikajärjestelyyn. Tämä työantajan pyrkimys ei sellaisenaan miellytä jukolaisia järjestöjä, jotka edustavat nykyisin kokonaistyöaikaan kuulumattomia tutkijoita. Toissijaisena työnantajan esityksenä on väläytetty sitä, että mikäli mitään sopimusta työajasta ei saavuteta, kaikki siirtyvät yleisen työaikajärjestelmän piiriin työaikalain mukaisine työaikoineen.

    Entäs jos ei uutta TES:ä?

    Tavoitteena on edelleen, että uusi TES syntyisi joulukuun aikana tai ainakin viimeistään tammikuussa 2010. Tämä on täysin mahdollista.

    On kuitenkin myös mahdollista, että uutta TES:iä ei sitten saadakaan aikaan. Tällöinkin palkat kyllä maksettaisiin mm. työsopimuksen perusteella. Tilanne olisi kuitenkin varsin epäselvä – olisi sopimukseton tilanne. Palvelusuhteen ehtoja saatettaisiin pyrkiä muuttamaan ja huonontamaan. Tällaista tilannetta silmällä pitäen ja myös tällaisen tilanteen välttämiseksi tarvitaan järjestövalmiutta. Nyt järjestövalmiutta tarvitaan enemmän kuin pitkään aikaan.

    Jorma Virkkala Professoriliiton toiminnanjohtaja JUKOn yliopistojaoston puheenjohtaja 19.11.2009