Tutkijoiden yön työpaja koululaisille Jyväskylän yliopistossa.

Tiede kiinnostaa suurta yleisöä — Tutkijoiden yössä 15 000 kävijää

Tiedetapahtuma Tutkijoiden yö järjestettiin syyskuun viimeisenä perjantaina 13 paikkakunnalla. Tapahtuma tuo tieteentekoa tutuksi suurelle yleisölle ja tarjoaa samalla tutkijoille mahdollisuuden kertoa työstään. Euroopan laajuinen Tutkijoiden yö toteutettiin Suomessa ensimmäistä kertaa näin laajasti.

Tutkijoiden yössä vierailijat pääsivät osallistumaan työpajoihin, tutustumaan laboratorioihin sekä tapaamaan tutkijoita ja kuuntelemaan luentoja.

—Tapahtumalla halutaan tarjota etenkin nuorille lisätietoa tutkijanurasta ja mahdollisuuksista sekä rikkoa stereotypiaa yksinään kammoissaan ahertavista tutkijoista, kertoo Tutkijoiden yön koordinaattori, akatemiatutkija Janne Pakarinen Jyväskylän yliopistosta.

Robotit, nanoteknologia ja aivot kiinnostivat

Pakarisen mukaan ainakin Jyväskylässä fysiikan, kemian, biologian sekä nanoteknologian sovellukset kiinnostivat eniten yleisöä. Koululaisille suunnatut työpajat olivat suosittuja.

—Luonnontieteistä on kenties helpompi kehittää erilaisia työpajoja ja laboratorioita, joissa pääsee itse kokeilemaan, toteaa Pakarinen.

Helsingin yliopiston Tiedekulman iltatilaisuudessa Sampsa Vanhatalo, kliinisen neurofysiologian professori Marie Skłodowska-Curie Supervisor kertoi täydelle salille keskoslapsen aivoverkon kehittymisestä.

Sonja Koski, biologisen antropologian dosentti Marie Sklodiwska-Curie Fellow -tutkija, esitteli myötätunnon kehittymistä. Myötätunto kuuluu ihmisen evoluution erityispiirteisiin, ja on olemassa jo alle vuodenikäisellä. Kosken tutkimus sijoittuu biologisen antropologian alalle.

Heurekan tiedekeskuksen päiväohjelma yhtenä kohokohtana oli Teknologian tutkimuskeskus VTT:n humanoidirobotti Pepper. Pepperiä kehitetään VTT:llä yhteistyössä Ideaparkin kanssa, ja tulevaisuudessa robotti voi esimerkiksi viihdyttää ja opastaa asiakkaita kauppakeskuksessa.

Turussa menestyi Science Battle

Varsinainen menestys oli Turun yliopiston Science Battle, jossa kaksi lasikuutioihin suljettua monitieteistä tutkijajoukkuetta ratkoi kilpaa yleisön lähettämiä kysymyksiä. Tutkijoiden yhteistyössä kehittämä konsepti esiteltiin ensimmäistä kertaa Tutkijoiden yössä. Battle avaa katsojille tutkimusprosessia, ja näyttää, miten tutkija lähtee ratkaisemaan tutkimusongelmaa.

—Battle nähdään varmasti tulevaisuudessakin suurelle yleisölle suunnatuissa tiedetapahtumissa, lupaa viestintäpäällikkö Anne Paasi Turun yliopistosta.

—Yleisö osallistui aktiivisesti ja tutkijat olivat eritäin innostuneita päästessään kertomaan työstään.

Turussa kiinnostivat myös ajankohtaiset luennot Brexitistä, Yhdysvaltain vaaleista ja suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudesta sekä lapsiperheille suunnatut tiedeluennot. Myös kuvantamis- ja aistilaboratorioissa sekä eläinmuseossa oli runsaasti väkeä.

Tieteentekijöiden liitto palkitsi Vuoden tieteentekijän Olga Dovydova-Minguetin Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen Tutkijoiden yön talk show -tapahtumassa. Vuoden tieteentekijän haastattelu löytyy Acatiimin edellisestä numerosta.

Tutkijoiden yö sai hyvin näkyvyyttä mediassa, ja järjestäjien tavoitteena on kasvattaa ja vahvistaa konseptia entisestään.

— Sekä yleisöltä että tutkijoilta saatu palaute on ollut erittäin myönteistä ja innostunutta, ja tällaiselle tapahtumalle on selvästi tilausta, iloitsee Pakarinen.

Ensi vuonna Tutkijoiden yön teemana on itsenäinen Suomi ja tapahtumissa kerrotaan, miten tiede on osallistunut itsenäisen Suomen rakentamiseen.

Tutkijoiden yön järjestäjinä oli yli kymmenen suomalaista yliopistoa sekä Tiedekeskus Heureka, Tieteellisten seurain valtuuskunta, Teknologian tutkimuskeskus VTT ja European Forest Institute.

Tutkijoiden yö -tapahtumien järjestämiseen on saatu kaksivuotinen rahoitus Euroopan unionin Horisontti 2020 -ohjelman Marie Skłodowska-Curie -toimilta, jolla rahoitetaan eurooppalaisia tutkimus- ja innovointihankkeita.


Biologisen antropologian dosentti Sonja Kosken esitys Empatiamme alkulähteillä Helsingin yliopiston Tiedekulmassa.

 

Heurekan Tutkijoiden yössä vierailijat pääsivät jututtamaan Teknologian tutkimuskeskus VTT:n Pepper-robottia englanniksi.

 

Kliinisen neurofysiologian professori Sampsa Vanhatalo kertoo keskoslapsen aivoverkosta Helsingin yliopiston Tiedekulmassa.

 

Science Battle: tuomari, Åbo Akademin professori Jorma Mattinen, jakoi pisteitä muun muassa nokkeluudesta, viihdyttävyydestä ja päättelykyvystä. Mari Sandell punaisesta joukkueesta ja taustalla idean isä informaatioteknologian professori Erkki Sutinen.

 

Teksti Nuppu Pelevina

Painetussa lehdessä sivu 42