8/14

  • pääsivu
  • sisällys
  • Tapaamisessa olivat mukana kuvassa takarivissä Kauko Tuupainen (valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaoston puh.joht, ps), Sari Sarkomaa (kok), Eero Kuparinen (Tieteentekijöiden liiton varapuh.joht.), Esko Kiviranta (kesk), Kaarle Hämeri (Professoriliiton varapuh. joht.), Eeva Rantala (Tieteentekijöiden liiton toiminnanjoht.) Markku Rossi (kesk), Jorma Virkkala (Professoriliiton toiminnanjoht.), Kaj Laine (valiokuntaneuvos). Istumassa Eeva-Johanna Eloranta (sd), Inkeri Kerola (kesk), Tapani Kaakkuriniemi (Tieteentekijöiden liiton puh.joht.), Raija Vahasalo (sivistysvaliokunnan puh. joht., kok), Maarit Valo (Professoriliiton puh.joht.) ja Kimmo Kivelä (ps). Kuvasta puuttuu Ville Vähämäki (ps.).
     

    Koulutus ja tutkimus eduskuntavaalien teemoiksi

    Professoriliiton ja Tieteentekijöiden liiton edustajat tapasivat eduskunnan sivistysvaliokunnan sekä valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaoston jäseniä 16. lokakuuta Eduskuntatalossa.

    Keskustelun teemoina olivat yliopisto- ja tiedebudjetti 2015, liittojen yhteiset hallitusohjelmatavoitteet sekä tutkimus- ja innovaatiopolitiikan suuntaviivat. Ensi vuoden talousarvioesitys on paraikaa eduskuntakäsittelyssä. Tutkimus- ja innovaationeuvosto valmistelee linjaraporttia. Perinteisesti kyseistä raporttia on pidetty seuraavan hallitusohjelman tiedepolitiikkaa määrittävänä pohjapaperina.

    Kansanedustajat ymmärsivät liittojen näkemyksen siitä, että yliopistojen ja tieteen rahoituksen pitää olla pitkäjänteistä. Yhteinen toive oli se, että sivistys ja tiede näkyisivät enemmän tulevien eduskuntavaalien teemoina. Ruotsin parlamenttivaalien alla koulutuskysymykset olivat vahvasti esillä.

    Kevään vaalien läheisyys kävi ilmi keskustelun kulussa: päähallituspuolueiden välillä oli selvää kiistaa muun muassa siitä, miten korkeakoulujärjestelmän tuleva rakenne näkyy puolueiden tekemissä linjauksissa. Paikalla olleet kansanedustajat ilmoittivat kuitenkin tukevansa liittojen näkemyksiä duaalimallin tärkeydestä. Ammattikorkeakoulut ja yliopistot voivat tehdä yhteistyötä, mutta niiden erilaiset tehtävät ja tutkinnot tulee säilyttää. Ajatuksia vaihdettiin myös koulutusviennistä, kansainvälisten opiskelijoiden maksuista sekä lukioiden ja yliopistojen tärkeästä yhteistyöstä.

    Myös tiedestrategia nousi esille. Ensimmäisenä sen tarpeellisuuden otti keskusteluun sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Inkeri Kerola (kesk). Asiasta jatkoi sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo (kok), joka antoi tapaamiseen päätteeksi kotiläksyjä sekä liitoille että paikalla olleille kansanedustajille:

    — Tehkää meille tiedestrategia niin me nostamme koulutus- ja tiedepolitiikan vaalien alla agendalle.

    Kansanedustajille jaettiin paperit, joihin oli tiivistetty liittojen keskeisiä linjauksia: Ajankohtaista yliopisto- ja tiedepolitiikasta sekä Hallitusohjelmatavoitteet. Ne löytyvät kummankin liiton verkkosivuilta.

    Kirsti Sintonen

    • Painetussa lehdessä sivu 13