8/11

  • pääsivu
  • sisällys
  •  
     
     

    Epäselvä työmarkkina-asetelma

    Keskusjärjestöt ovat neuvotelleet hyvältä vaikuttavan raamisopimuksen, jonka soveltamisneuvottelut käydään 24.11.2011 mennessä. Teknologiateollisuudessa puhjennut työtaistelu tekee asetelman epäselvemmäksi. Alakohtaiset neuvottelut raamiratkaisun pohjalta ovat kuitenkin käynnissä.

    Keskusjärjestöt ovat neuvotelleet hyvältä vaikuttavan raamisopimuksen, jonka soveltamisneuvottelut käydään 24.11.2011 mennessä. Teknologiateollisuudessa puhjennut työtaistelu tekee asetelman epäselvemmäksi. Alakohtaiset neuvottelut raamiratkaisun pohjalta ovat kuitenkin käynnissä.

    Työmarkkinasopimusten päättymisajankohta Suomessa on vaihteleva. Yliopistojen ja valtion osalta sopimukset ovat voimassa helmikuun loppuun 2012. Esimerkiksi teknologiateollisuudessa sopimuskausi päättyi syyskuun lopussa 2012.

    Eri tahoilla on esiintynyt pyrkimystä kattavan raamiratkaisun aikaansaamiseksi. Ajatuksena on työmarkkinatoiminnan ja talouspolitiikan parempi yhteensovittaminen, talouskehityksen ennustettavuuden lisääminen sekä työrauhan luominen.

    Raamisopimus 13.10.2011

    Kirjavien vaiheiden jälkeen työmarkkinakeskusjärjestöt solmivat 13.10.2011 raamisopimuksen Suomen kilpailukyvyn ja työllisyyden turvaamisesta. Sopimuksen mukaan alakohtaiset sopimukset neuvotellaan pääsääntöisesti 25 kuukauden ajaksi, tosin sopimusten kestossa on joustoa. Myös valtiovalta on toimenpiteillään mukana raamisopimuksessa.

    Raamisopimus koostuu kolmesta eri elementistä: palkankorotuksista, työelämän uudistuksista ja valtiovallan kannanotosta työmarkkinakeskusjärjestöjen raamisopimukseen.

    Raamisopimuksen mukaan ensimmäisen 13 kuukauden jakson sopimuskorotus on 2,4 % ja tätä seuraavan lähtökohtaisesti 12 kuukauden jakson sopimuskorotus 1,9 %. Lisäksi sopimukseen sitoutuneiden alojen palkansaajille maksettaisiin 150 euron kertaerä vuoden 2012 ensimmäisen palkanmaksun yhteydessä.

    Raamisopimukseen on sisällytetty sellaisia työelämän kehittämistoimiat kuin osatyökykyisten työmarkkinoiden kehittäminen, henkilöstösuunnittelun kehittäminen, työhyvinvointi, muutosturva, koulutusoikeus ammattitaidon kehittämiseksi. Raamisopimukseen sisältyy myös työ- ja perhe-elämän yhteensovittamista ja tasa-arvo kysymyksiä.

    Valtiovallan toimenpiteenä raamisopimukseen liittyisi verotuksen tarkistamista ja sosiaaliturvaa koskevia uudistuksia. Myös vuorotteluvapaan huononnusten peruuttaminen tulisi valtiovallan taholta.

    Raamisopimuksen mahdollinen toteutuminen

    Raamisopimuksen mukaan sopimusalat neuvottelevat alakohtaiset työ- ja virkaehtosopimukset 24.11.2011 mennessä. Raamisopimuksen riittävä kattavuus voidaan todeta 25.11.2011. Mikäli kattavuutta on riittävästi, raamisopimus realisoituu. Mikäli taas kattavuutta ei ole, koko raamisopimuskehitelmä raukeaa. Viimeksi mainitussa tapauksessa edetään aivan normaalisti työehtosopimusneuvotteluihin.

    Raamisopimuksen hyödyllisyys

    Yliopistotyönantajan samoin kuin julkisten työnantajien taholta on viestitetty, että korotuksiin ei ole juuri lainkaan varaa. Eduskunnassa vireillä oleva yliopistoindeksin jäädyttäminen kuuden kuukauden ajalta kärjistää tätä tilannetta yliopistojen osalta työantajan mielestä.

    On varsin luultavaa, että ilman raamisopimusta yliopistotyönantaja lähtisi hyvin vaatimattomasta korotustasosta. Mikäli taas raamisopimus syntyisi, olisi myös yliopistotyönantaja pakotettu lähtemään samasta tasosta kuin raamisopimus. Raamisopimukseen sisältyvät muut elementit veisivät myös kehitystä hyvään suuntaan. Tässä mielessä voidaan sanoa, että yliopistolaisten kannalta raamisopimuksen realisoituminen on hyvin kannatettavaa. Tilanne on samanlainen tutkimuslaitoksissa työskentelevien osalta.

    Alakohtaiset neuvottelut

    Tätä kirjoitettaessa teknologiateollisuudessa on puhjennut työtaisteluja. Niissä osapuolina ovat SAK-lainen Metalliliitto sekä STTK-lainen Pro. Myös akavalainen YTN on tulossa mukaan työtaisteluun. Vastapuolena on Teknologiateollisuus.

    Teknologiateollisuuden työtaistelut vaikeuttavat neuvotteluasetelmaa. Monet ovat valmiit jo veikkaamaan, että raamiratkaisu olisi kaatumassa. Näin ei tilanne välttämättä kuitenkaan ole. Jos 24.11.2011 mennessä saavutetaan sopu teknologiateollisuudessa, on hyvin mahdollista, että kattavuutta löytyy ja raamiratkaisu sittenkin toteutuu. Tästä ei kuitenkaan ole mitään varmuutta.

    Julkisella sektorilla neuvottelut ovat käynnistyneet seuraavasta sopimuskaudesta. Myös yliopistosektorilla neuvottelut ovat käynnistymässä.

    Raamisopimus jättää kokonaan alakohtaiseen sopimisen varaan korotuksen muodon ja osittain ajankohdan. JUKOn yliopistosektorilla on parastaikaa käynnissä neuvottelutavoitteiden asettaminen. Korotusten osalta painottuu akavalaisen perinteen mukaisesti prosenttiperusteinen yleiskorotus. Vakaana pyrkimyksenä on, että yliopistosektorilla samoin kuin julkisella sektorilla saadaan 24.11.2011 mennessä raamisopimuksen mukainen ratkaisu.

    Mikäli raamisopimus kaatuisi, neuvottelut siirtyisivät yliopistosektorilla ja valtiolla normaaliin aikatauluun eli ensi vuoden alkuun. Sopimuksethan ovat katkolla 29.2.2012. Tässäkään tilanteessa raamisopimuksessa esillä olleet korotusprosentit eivät suinkaan olisi yhdentekeviä. Selvää on myös, että tällöin vaadittaisiin järjestövalmiutta.

    21.10.2011
    teksti Jorma Virkkala
    JUKOn yliopistoneuvottelukunnan puheenjohtaja Professoriliiton toiminnanjohtaja


    Raamisopimus sisältää Akavan tavoitteet

    Akavan puheenjohtaja Sture Fjäderin mukaan raamisopimus sisältää keskusjärjestön kaikki keskeiset tavoitteet. Se on potti- ja prosenttimalli, jollaista Akava on ajanut lähes 20 vuotta.

    — Prosessi oli pitkä ja hankala, mutta se kannatti, kommentoi huojentunut Fjäder Akavan hallituksen kokouksen (13.10.) jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa. Hän kertoi, että koko alkusyksyn vieneissä neuvotteluissa pisin aika yhtäjaksoisesti valveilla oli 56 tuntia.

    Raamisopimuksen suurimpana ”juttuna” Fjäder piti osaamisen kehittämiseen liittyviä asioita. Teknologiateollisuuden sovittelun aikana osoittautui, että tähän raamisopimuksessa olevaan kolmen päivän vuosittaiseen koulutusjaksoon sisältyikin riidan siemen, jonka tulkintaa jouduttiin vielä tarkentamaan.

    • Artikkeli löytyy painetun lehden sivulta 12