8/11

  • pääsivu
  • sisällys
  • Yliopistoindeksin leikkaamisen kohtalo on nyt eduskunnan käsissä.
     

    Yliopistoindeksin leikkaus voi viedä väen vähentämiseen

    Valtioneuvosto on antanut eduskunnalle esityksen yliopistolain muuttamisesta. Noin puolitoista vuotta voimassa ollut laki aiotaan repiä auki yliopistoindeksin puolittamisen takia.

    Helsingin yliopiston kanslerilla on oikeus olla paikalla valtioneuvoston istunnoissa, joissa käsitellään Helsingin yliopistoa koskevia asioita. Istunnossa antamassaan lausunnossa kansleri Ilkka Niiniluoto arvostelee ehdotettua indeksin puolittamista. Hänen arvionsa mukaan yliopistoilta saamatta jäävä 28 miljoonan euron rahoitus vastaa yhteensä noin 550 henkilötyövuoden palkkasummaa.

    — Etupainotteisena säästönä se lisäksi vaikuttaa tulevien vuosien määrärahoihin. Kun yliopistojen kustannuksista yli 60 % on henkilöstökuluja ja 25 % tilakuluja, joustoja jouduttaneen etsimään myös henkilöstövähennyksistä. Näin ollen esitys luo yliopistojen henkilöstöön epävarmuutta ja vaikeuttaa yliopistouudistuksen jatkoa, kansleri Niiniluoto totesi.

    Myös Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto kommentoivat tuoreeltaan hallituksen tekemää esitystä indeksin leikkaamiseksi. Liitot pitävät sitä erittäin huonona signaalina yliopistojen kehittämiselle. Yliopistoindeksi kirjattiin uuteen yliopistolakiin kompensoimaan kustannustason noususta aiheutuvat määrärahojen vähennykset myös huonompina aikoina.

    Professorit ja Tieteentekijät katsovat, että indeksin puolittaminen on täysin ristiriidassa niiden tavoitteiden kanssa, joiden mukaan opiskelijoiden ja opettajien lukumääräsuhdetta pitäisi kohentaa sekä tutkimuksen laatua ja vaikuttavuutta vahvistaa.

    — Indeksin leikkaus horjuttaa yliopistoväen luottamusta päättäjien vakuutuksiin turvata korkeimman opetuksen ja tutkimuksen rahoituksen pitkäjänteisyys. Se uhkaa viedä lomautuksiin ja väen vähentämisiin yliopistoissa, Professorit ja Tieteentekijät huomauttavat.

    Erityisen huonona liitot pitävät sitä, että yliopistoindeksin leikkaus ajoittuu heti ensi vuoteen. Liittojen on vaikea ymmärtää, miksi indeksin puolitus ja muut yliopistorahoituksen vähennykset ovat etupainotteisia, mutta muun koulutussektorin menojen leikkaukset ajoittuvat hallituskauden myöhempiin vuosiin.

    Tieteentekijöiden liiton ja Professoriliiton edustajat olivat 14. lokakuuta kuultavina valtion talousarvioesityksestä ja menokehyksistä eduskunnan sivistysvaliokunnassa ja valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaostossa. Yliopistoindeksin tilanne nousi kuulemisissa vahvasti esille. Se kohtalo on nyt eduskunnan käsissä.

    Kirsti Sintonen

    • Artikkeli löytyy painetun lehden sivulta 6