8/10

  • pääsivu
  • sisällys

  • – Vi såg Tenure track då som ett utmärkt sätt att kunna erbjuda någonting attraktivt med kontinuitet, något som lovande unga forskare kan konkurrera om, konstaterar Eva Liljeblom rector på Hanken.
     

    – I mitt fall har det fungerat otroligt bra. Men för att det skall fungera krävs det ett stöd inom universitetet, säger Marcus Norrgård professor i Immaterialrätt. Han är förmodligen Finlands första professor som tillkallats via Tenure Tracksystemet
     

    Hankens fyra Tenure Track -positioner

    Aalto Yliopisto och Helsingfors universitet överväger att införa Tenure Track för att få fart på intresset för akademiska karriärer i Finland. Hanken införde redan år 2006 ett Tenure Track-system baserat på en karriärmodell som tillämpas vid ledande universitet i bl a Nord-Amerika. Erfarenheterna har överlag varit goda.

    Grundtanken var en vilja att satsa på forskning av hög kvalitet. Målsättningen var att tjänsteinnehavaren efter sju år skall vara obestridligen kompetent för att kallas till en professur inom sitt respektive ämnesområde. Systemet var även förknippat med en mellanevaluering, som – givet positivt utfall – kunde leda till en professur redan i mitten av perioden.

    – Vi såg Tenure track då som ett utmärkt sätt att kunna erbjuda någonting attraktivt med kontinuitet, något som lovande unga forskare kan konkurrera om. Även den akademiska världen är ju präglad av så kallade snuttjobb. Majoriteten av de fasta tjänsterna är bemannade, vilket betyder att de som söker sig till en akademisk karriär oftast i början har fått nöja sig med vikariat eller tidsbundna forskartjänster, säger Eva Liljeblom, rektor på Hanken. Vi hoppades att vi med positioner av denna typ kunde tävla om de starkaste förmågorna och delta i den internationella konkurrensen.

    Fyra styrkeområden – fyra positioned

    De fyra Tenure Track-positionerna inrättades enligt Hankens fastslagna styrkeområden: Finansiell ekonomi, Företagsledning och organisation, Immaterialrätt samt Tjänste- och relationsmarknadsföring. Sammanlagt 25 personer från sex olika länder sökte tjänsterna.

    – För varje av de fyra tjänsterna utsåg vi tre sakkunniga som gav utlåtanden och bedömde de som ansökte. De sakkunniga bestod av såväl inhemska som internationella toppnamn inom sina områden. En av de som ställde upp var professor Campbell Harvey, en hårt meriterad finansprofessor från USA, som då även blev chefsredaktör för den ledande tidskriften inom området, Journal of Finance, fortsätter Liljeblom.

    Konkurrenskraftigt

    Liljeblom anser att en av de största utmaningarna i framtiden är att göra de finländska Tenure Track-positionerna konkurrenskraftiga utomlands.

    – Vi kan inte konkurrera med de ledande universiteten i Nord-Amerika och Europa då det gäller löner. Vi har dock en god chans att tävla med Nordiska och goda Europeiska universitet och vi kan se till att vi erbjuder andra förmåner såsom en tillräckligt lång kontinuitet, möjlighet till utlandsvistelser och flexibilitet – och givetvis goda forskningsmiljöer.

    När man jämför ett tenure track-system med att ledigförklara en professur finns det för och nackdelar. Ledigförklarade professurer kan vid behov specificeras så att man söker experter från vissa t.o.m. mycket smala delområden inom ett forskningsfält. I ett Tenure Track system måste man tillåta att forskningens specifika inriktning – inom tjänstens ofta bredare fält – tar den form som den tar, men man har chansen att i tidigare skede kunna locka till sig goda forskare.

    Finlands första

    – Från början av 2007 till slutet av 2009 – med andra ord i tre år – innehade jag en Tenure Track assistant professor-befattning på Hanken. Efter evalueringen konstaterade sakunniga att jag är professorskompetent och Hanken kallade mig till en professur i december 2009, säger Marcus Norrgård professor i Immaterialrätt.

    Mellanevalueringen har två syften. För det första utvärderar man fortsättningen som assistant professor och för det andra ger det en möjlighet att redan i detta skede bli professor.

    Orsaken till att Norrgård kunde anses kompetent redan efter den första evalueringen var att han efter sin doktorsavhandling forskat i ca fyra år, vilket bidrog till han hade en hel del publikationer redan innan han påbörjade sin Tenure Track på Hanken. Norrgård är förmodligen Finlands första professor som tillkallats via Tenure Track-systemet.

    – I mitt fall har det fungerat otroligt bra. Men för att det skall fungera krävs det ett stöd inom universitetet. Jag har fått koncentrera mig på att forska då min undervisningsbörda och de administrativa uppgifterna varit rimliga, fortsätter Norrgård.

    Text: Frederik Eriksson
    Foto: Hankens bildgalleri