8/09

  • pääsivu
  • sisällys
  •  
     
     
     

    Hallituksilla vauhdikas syksy

    Yliopistojen uusien hallitusten toiminta on alkanut vauhdikkaasti. Ne ovat järjestäytyneet ja valinneet entiset rehtorit jatkamaan myös ensi vuoden alusta alkavalla kaudella. Työskentelykulttuuri on pikku hiljaa vakiintumassa. Näkemyserot ulkopuolisten ja sisäisten ryhmien edustajien välillä eivät ole korostuneet – ainakaan vielä.

    Acatiimi kysyi neljän yliopiston hallituksen jäseniltä, miten syyskausi on edennyt.

    1. Miten uuden hallituksen toiminta on käynnistynyt? Montako kokousta on ollut?
    2. Eroaako hallituksen toiminta jotenkin aikaisemmasta? Ja jos eroaa, mikä on suurin muutos aiempaan?
    3. Näkyykö hallituksen toiminnassa eroja ulkopuolisten jäsenten ja sisäisten ryhmien edustajien välillä?

     

    Erik T. Tawaststjerna
    professori
    Sibelius-Akatemia

    1. Sibelius-Akatemian uusi hallitus on pitänyt kaksi pitkää kokousta sekä yhden rehtorinvaaliin liittyneen haastattelu- ja keskustelutilaisuuden. Ensimmäinen kokous meni luonnollisesti paljolti tehtäviin tutustumisen merkeissä ja pelisäännöistä keskusteltaessa. Toisessa kokouksessa mm. valittiin rehtori, päätettiin kollegion jäsenmäärä sekä keskusteltiin akateemisen neuvoston kokoonpanosta.
    2. En ollut tätä edeltävässä hallituksessa, mutta joitakin vuosia sitten olin hallituksen jäsen. Näyttää siltä että uusi hallitus tulee entistä enemmän keskittymään suuriin linjoihin. Opetukseen suoranaisesti liittyvää substanssiasiaa ei pitäisi tulla asialistalle lainkaan, ja hallitus odottaa saavansa yhä paremmin valmisteltuja esityksiä käsiteltäväksi. Näin ei hallituksen aika menisi niinkään erilaisten näkökantojen yhteensovittamiseen, vaan yliopiston sisäisen tahdon toteuttamiseen – mikäli suinkin mahdollista.
    3. Tähän on vielä aikaista vastata, mutta tähänastisen kokemukseni mukaan hallituksen ulkopuoliset jäsenet ovat suhtautuneet akateemiseen yhteisöömme arvostavasti ja alamme erityislaadun ymmärtäen. Aivan ilmeisesti he ovat tuoneet kokouksiin selkeyttä ja kokemusta johtamisesta. Talouselämän asiantuntemusta heillä on epäilemättä myös, vaikka sitä ei ole vielä alkumetreillä suuremmin tarvittu. Ei siis vaikuta siltä, että olisi muodostumassa mitään juopaa ulkopuolisten ja yliopiston omien edustajien välille.

    Eeva Kuusela
    lehtori
    Itä-Suomen yliopisto

    1. Uuden hallituksen toiminta on käynnistynyt vauhdikkaasti ja hyvässä hengessä. Kokouksia on tähän mennessä ollut kolme ja seuraava kokous on 11.11.
    2. Hallituksen toimintatapa on ripeä, mutta keskusteleva. Hallituksen toimintakauden alun isoin asia on ollut rehtorin ja akateemisen rehtorin valinta, koko uuden johtamisjärjestelmän rakentumisen käynnistäminen sekä hallituksen työskentelykulttuurin muotoutuminen. Joensuun yliopiston hallituksessa asioiden valmistelu eteni usein vaiheittain. Monista päätösasioista oli keskusteltu jo edellisissä kokouksissa. Näin tulee varmaan jatkossa olemaan myös Itä-Suomen yliopiston hallituksessa, kunhan toiminta on saatu käyntiin.
    3. Itä-Suomen hallitus muodostaa yhden toimivan kokonaisuuden, joka koostuu hallitusten jäsenten erilaisesta osaamisesta. Kaikki jäsenet ovat olleet aktiivisesti mukana keskustelussa. Ulkopuoliset jäsenet ovat paneutuneet perusteellisesti moniin heille uusiin asioihin ja materiaaleihin. Sisäiset jäsenet tuovat yliopistoyhteisön näkökulman keskusteluihin.

    Markku Mäkivuoti
    lehtori
    Oulun yliopisto

    1. Meillä on ollut kaksi kokousta, ensimmäinen ns. järjestäytymiskokous. Toisessa kokouksessa päällimmäisenä asiana oli rehtorin valinta. Kaiken kaikkiaan toiminta on käynnistynyt ihan jouhevasti liikkeelle, jouhevammin kuin aluksi osasin odottaa, niin yhteistyö ulkopuolisten kuin talon omien jäsenten välillä.
    2. Suurin muutos aiempaa on tietysti hallituksen koko ja koostumus, meillä ulkopuolisia on yhtä paljon kuin talon sisältä valittuja. Toinen iso muutos on rehtorin aseman muutos kokouksissa, hänen toimiessaan nyt esittelijänä ja hallituksen päätösten toimeen saattajana eikä puheenjohtajana kuten aikaisemmin. Hallitus myös keskittyy “isompiin” asioihin kuten strategiaan jne.
    3. Luonnollisesti näkemyseroja on ja tulee olemaan varmasti myös jatkossa, mutta ne eivät ainakaan toistaiseksi ole olleet sellaisia, että hallitus olisi selvästi jakaantunut kahtia sisäisiin ja ulkopuolisiin.

    Ritva Tuunila
    lehtori
    Lappeenrannan teknillinen yliopisto

    1. Kokouksia ollut vasta yksi, seuraava on sovittu joulukuulle. Mielestäni ensimmäinen kokous oli hyvin keskusteleva ja onnistunut. Uskonkin LUT:n hallituksen olevan erittäin hyvin toimiva kokonaisuus.
    2. Hallituksen toiminta tulee eroamaan aiemmasta ainakin siinä, että kokouksia on huomattavasti harvemmin ja hallituksen käsiteltäväksi tulevia asioita on karsittu siten että osa päätöksenteosta on delegoitu alaspäin – tosin siten, että asiat kuitenkin lähetetään hallituksen jäsenille tiedoksi, jolloin hallitus voi tarvittaessa tai niin halutessaan myöskin ottaa asioita käsittelyyn.
    3. Yhden kokouksen perusteella ei toimintaeroja ole vielä pystynyt sen syvällisemmin huomaamaan. Toki jo sielläkin huomasi ulkopuolisten jäsenten tuovan esille uusia näkemyksiä yliopiston toiminnan kehittämiseksi yritysmaailman näkövinkkelistä, ja tätähän heiltä itse asiassa juuri odotetaankin.