7/10

  • pääsivu
  • sisällys
  • Tuula Hirvonen
    puheenjohtaja, Yliopistonlehtorien liitto
     

    Käytänteet sopimusten mukaisiksi

    Olemme aloittaneet lukuvuoden, jonka toimintaa ohjaa uusi työehtosopimus. Kaikessa tulee seurata TES:n säädöksiä. Koska sopimuksissa on kuitenkin aina tulkinnanvaraa, on tärkeää varmistaa, että työehtosopimuksen tulkinnat ja uudet käytänteet saadaan oikeiksi.

    Työehtosopimukset poikkeavat virkaehtosopimuksista siinä, että työntekijän hiljaisesti hyväksymät käytänteet voivat muuttaa työntekijän työsopimusta, jolloin tehdyistä ylimääräisistä tehtävistä voi tulla tälle henkilölle pysyvästi kuuluvia tehtäviä, jotka tulee jatkossa tehdä ilman korvausta. Jos vuosia suostumme opettamaan ja tutkimaan enemmän kuin meiltä voidaan vaatia, tähän voidaan jatkossa vedota. Omilla toimillamme voimme siis vaikuttaa siihen, millaisia työehtosopimuksen tulkintoja jatkossa pidetään oikeina. Kannattaa myös muistaa, että työsuojelusäädökset velvoittavat työnantajan huolehtimaan siitä, ettei työ kuormita työntekijää liikaa. Mistään oleellisista muutoksista aikaisempaan verrattuna ei TES:ssä sovittu. Niinpä kaikista muutoksista työehtoihin ja käytänteisiin esimerkiksi työsuunnitelmista sovittaessa on muistettava ilmoittaa luottamusmiehille - nimenomaan tänä syksynä. Tämä koskee myös tuntiopetuspalkkioiden laskutusta. Samoin palkkausjärjestelmä on oleellisesti sama kun aiemmin - kaikkine ongelmineen, jotka yhä odottavat ratkaisua ja joiden korjaamisesta pitää päästä neuvottelemaan.

    Luottamusmies- ja yhteistoimintasopimukset ja niiden soveltaminen tulevat olemaan keskeisiä henkilöstön edunvalvonnassa. Siellä missä ei ole vielä saatu sovittua uusista sopimuksista, toimitaan vanhojen sopimusten puitteissa. Mitään katkosta luottamusmiestoimintaan ei saa tulla. Opetuspainotteisissa tehtävissä toimivien luottamusmiesten osalta on ehdottoman tärkeää, että sovitaan siitä, kuinka luottamusmiesten tehtäviä huojennetaan opetuksesta ja että tarvittavat sijaispalkkiot maksetaan laitoksille keskitetysti. Luottamusmiestoiminta ei voi olla vain pääluottamusmiesten varassa. Työnantajan odotuksista huolimatta kaikilla luottamusmiehillä tulee jatkossakin olemaan paljon tehtävää, eivätkä pääluottamusmiehet ehdi hoitaa kaikkea yksin.

    Luottamusmiehet edistävät hyviä suhteita työnantajan ja työntekijöiden välillä ja voivat ratkaista monia ongelmia ennen kuin niistä kasvaa liian isoja. Yhteistoimintalaki ja -sopimukset edellyttävät, että kaikesta, mikä vaikuttaa henkilöstön asemaan, tulee neuvotella. Työnantajan kannattaa keskustella pääluottamusmiesten ja henkilöstöjärjestöjen kanssa siitä, missä muodossa yhteistoiminnan henki parhaiten toteutuu esimerkiksi silloin kun ei ole asetettu yt-neuvostoa.

    Uusien käytänteiden oppiminen vie aina aikansa ja parhaisiin tuloksiin päästään luottamuksen ilmapiirissä. Kaikissa henkilöstöä koskevissa asioissa eri henkilöstöryhmien kuuleminen tulee varmistaa, myös laitos- ja tiedekuntatasolla. Näin voidaan välttää epäluulo ja siitä seuraavat ongelmat. Yhtenä esimerkkinä voi mainita tilaisuudet, joissa käsitellään TES:n soveltamista: henkilöstön edustajilla on oltava oikeus osallistua niihin. Tämän lisäksi tarvitaan henkilöstöjärjestöjen yhteistyötä ja pääluottamusmiesten aktiivista yhteydenpitoa kaikkiin jäsenryhmiin, joita hän edustaa.

    Tuula Hirvonen
    puheenjohtaja, Yliopistonlehtorien liitto