7/07

 • pääsivu
 • sisällys
 •  

  Valtionsektorin lakkopäälliköt koolla 26. syyskuuta

  Järjestövalmiuden pitää olla jatkuvaa

  Järjestövalmiuden ylläpito on jatkuvaa ja normaalia työmarkkinatoimintaa ja se on välttämätön edellytys neuvottelujen onnistumiselle. Valtionsektorin aluehallinnon ja paikallisorganisaatioiden lakkopäälliköt olivat koolla koulutustilaisuudessa 26. syyskuuta. Eri hallinnonaloja ja virastoja edustavia lakkopäälliköitä oli paikalla tuvan täydeltä, yhteensä kolmisenkymmentä.

  Valtionneuvottelukunnan puheenjohtaja Esa Eriksson ehti paikalle kuuman neuvottelutilanteen lomassa. Neuvottelut uudesta sopimuksesta alkoivat 16. syyskuuta.

  - Neuvottelutulokseen pääseminen määräaikaan mennessä näyttää vaikealta. Järjestöllistä valmius on neuvottelijoiden tuki. Jos viikonlopun aikana ei päästä neuvottelutulokseen, sopimukseton tila alkaa 1. lokakuuta, Eriksson muistutti.

  JUKOn neuvottelupäällikkö Markku Nieminen kertoi lähemmin neuvottelujen vaiheista. Kahdeksan alatyöryhmää (mm. määräaikais- ja työaikatyöryhmät) on yrittänyt päästä yhteisymmärrykseen käsiteltävistä asioista, mutta vielä 26.9. oli paljon asioita avoinna.

  Työnantajan tarjousta oli kyseisellä viikolla odoteltu jo monena päivänä, mutta kirjallista versiota jostain syystä pihtailtiin. Työnantaja tavoittelee 2,5 vuoden sopimuskautta.

  - Huolestuttavan alkutekijöissä olemme sekä tekstikysymyksissä että rahassa, Nieminen kuvaili tilannetta tuolloin 26.9.

  Uutuutena neuvottelupöytään työnantaja on tuonut tuloksellisuuselementin. Miten tuloksellisuutta aiotaan mitata, on kuitenkin avoinna eikä kriteeristöä pystytä Niemisen mielestä kehittämään näin lyhyessä ajassa.

  - Valmiuden nostamisesta on vuodatettu tietoa työnantajan korviin. Meillä on puolustuksellinen asenne työtaistelutoimiin, Nieminen totesi.

  Asiantuntijatyö ja sisäinen lakkovahti

  JUKOn neuvottelija Tarja Rantahäli esitteli JUKOn nettisivuston (www.juko.fi) järjestövalmiusosiota. Keskuslakkotoimikunnan alainen viestintäryhmä on laatinut selkokielisen osion JUKOn valtionsektorin jäsenille ja sieltä löytyy infoa mm. lakkojärjestelyistä, tiedonsaannista sekä lakon aikaiseen toimeentuloon liittyvistä asioista. Lisäksi www-sivuston materiaalipankissa on jäsenille suunnattuja yleisohjeita työtaistelun varalta. Suljetummalla puolella on ohjeistuksia ja apuneuvoja (mm. iso kalvosetti ja FAQ-paketti) lakkopäälliköille.

  Valtion keskuslakkotoimikunnan jäsen, Suomen Psykologiliiton pääsihteeri Riitta Saikkonen-Heinonen kertoi lakko-organisaatiosta ja paikallisen organisaation tehtävistä. Myös alueellisille lakkopäälliköille on järjestetty tänä syksynä lukuisia koulutustilaisuuksia.

  - Lakko-organisaatiota ei pidä päästää rapautumaan ’rauhan aikana’, koska sen uudestaan pystyyn saaminen vie aikaa, Saikkonen-Heinonen korosti.

  Ohjelman loppupuolella lakkopäälliköt pääsivät ääneen. Työhallinnon lakkopäällikkö Airi Heikkilä teki selkoa oman hallinnonalansa organisaatiosta ja lakkovalmiudesta. Turun yliopiston lakkopäällikkö Eero Kuparinen kertoi kokemuksia parin vuoden takaisesta lakkoharjoituksesta. Tiedon kulku on ratkaisevassa asemassa akuutissa tilanteessa.

  Lopuksi keskuslakkotoimikunnan jäsen, Professoriliiton asiamies Raija Pyykkö puhui lakkopäälliköiden tehtävistä työtaisteluun valmistauduttaessa sekä varsinaisen lakon aikana.

  - Akavalaisten tulisi löytää itsestään sisäinen lakkovahtinsa, koska asiantuntijaorganisaatioissa ei välttämättä ole ovea, jonka pielessä lakkovahdit päivystävät, Pyykkö muistutti.

  Kirsti Sintonen

  Valtionsektorin neuvottelut edistyivät hitaasti

  Valtionsektorin palkkaneuvotteluissa edettiin hitaasti. Lokakuun ensimmäisellä viikolla valtion henkilöstö oli suurin akavalainen ryhmä, joka oli vielä palkkaratkaisun ulkopuolella.

  Alun perin neuvottelutulos oli tarkoitus saada aikaan syyskuun loppuun mennessä. Kuun vaihteen lähestyessä kävi ilmi, että tavoiteaikataulussa ei pysytä. Sittemmin tavoitteeksi tuli päästä neuvottelutulokseen 12.10. mennessä ja allekirjoittaa uudet virka- ja työehtosopimukset 15.10.2007. Tämän lehden painoon mennessä (8.10) näytti siltä, että neuvottelutuloksen aikaansaaminen menee hyvin lähelle 15.10. päivämäärää tai jopa sen yli. Lokakuun alusta lähtien valtion koordinaatin pääpöydän neuvottelijat kokoontuivat päivittäin ja ratkoivat lähinnä tekstikysymyksiä. Palkankorotusprosenteista puhuminen jäi kalkkiviivoille. JUKOn valtionsektorin jäsenten eduista olivat neuvottelemassa JUKOn neuvottelupäällikkö Markku Nieminen ja valtion neuvottelukunnan puheenjohtaja Esa Eriksson.

  Yliopistojen tarkentavaa virkaehtosopimusta koskevat neuvottelut oli määrä aloittaa opetusministeriön kanssa viikolla 41.

  Neuvottelujen vaiheista ja palkkaratkaisun tuloksista kerrotaan JUKOn ja liittojen www-sivuilla.