6/11

  • pääsivu
  • sisällys
  • Positiivinen tulos Vaasan paikallisneuvotteluissa

    Luottamus ja yhteinen tahtotila auttoivat Vaasan yliopiston paikallisissa sopimusneuvotteluissa: apurahatutkijat mukaan työsuojelun yhteistoimintasopimukseen ja tutkijatohtoreille oikeus työsuhteen pidennykseen vanhempainvapaan takia.

    Yliopistojen uusi yhteiskunnallinen asema vaikuttaa myös yliopistojen sisällä käytäviin paikallisiin sopimusneuvottelutilanteisiin. Taustalla olevien ammattiliittojen rooli on uudessa tilanteessa aiempaa korostuneempi ja tätä kautta korostuvat myös valtakunnallisesti määritellyt ammattiliittojen tavoitteet. Millaiseksi neuvotteluhenki kussakin tilanteessa ja yliopistossa muodostuu, on kuitenkin pitkälti kiinni siitä, millainen on toimijoiden keskinäinen luottamus ja miten tärkeäksi sopimusneuvottelun osapuolet kokevat yhteisen tahtotilan saavuttamisen.

    Vaasan yliopistossa paikalliset sopimusneuvottelut työsuojelun yhteistoimintasopimuksesta ja luottamusmiessopimuksesta päättyivät iloisiin tunnelmiin. Henkilöstöjärjestöt kokivat tulleensa kuulluiksi ja keskustelut käytiin hyvässä hengessä, vaikka asioista käytiinkin eritasoisia rajanvetoja.

    Johto ja henkilöstö samojen asioiden takana

    Erityisen kiitoksen henkilöstöjärjestöt osoittavat yliopiston johdolle siinä, että apurahatutkijat ja emeritusprofessorit otettiin erikseen nimettyinä ryhminä mukaan työsuojelun yhteistoimintasopimukseen sekä yhteistoimintasopimukseen (sopimus allekirjoitetaan syksyllä). Tämä on yliopiston johdolta ylimääräinen kädenojennus henkilöstön suuntaan, jolla halutaan osoittaa ko. ryhmien tärkeys yliopiston tuloksen tekijöinä.

    Paikallisten neuvottelujen kanssa samaan aikaan yliopiston johto teki toisen kauaskantoisen henkilöstön etuja parantavan päätöksen, mikä koskee tutkijatohtoreiden äitiys- ja vanhempainvapaita. Vaasan yliopiston tutkijatohtoreilla on mahdollisuus saada työsuhteeseen pidennys äitiysloman ja hoitovapaan ajalta. Tämä on merkittävä parannus tutkijatohtoreiden urakehityksen kannalta, erityisesti naisten ja miesten välisen tasa-arvon edistäjänä, mutta myös muilta osin. Tähän asti etu on koskenut vain tohtorikoulutettavien työsuhdetta.

    Nämä edut ovat henkilöstön näkökulmasta suuria ja merkityksellisiä etuja. Yliopiston johdon ei olisi ollut pakko ottaa näitä tavoitteita kohtaan esitettyjä toiveita huomioon. Asioiden huomiointi kertoo kuitenkin siitä, että ylioston johto näki samat tavoitteet tärkeinä ja yliopiston etuja palvelevina.

    Luottamus ja sitoutuminen ovat kilpailuetuja

    Vaasan yliopisto on kooltaan suhteellisen pieni yliopisto, mikä osaltaan edesauttaa hyvän yhteishengen syntymistä. Yliopiston johto on aina ollut lähellä henkilöstöä ja suurin osa yliopiston väestä tuntee toisensa. Henkilöstön näkökulmasta sopimusneuvottelut kasvattivat entisestään työhön sitoutumista ja luottamusta yliopiston johdon toimintaan.

    Pienen yliopiston kilpailuetuna voikin nähdä sen, että henkilöstö voi hyvin ja luottaa tulevaisuuteen osana yliopiston työyhteisöä. Tästä on hyvä jatkaa työtä eteenpäin, askel kerrallaan kohti yhteistä päämäärää.

    Rinna Ikola-Norrbacka
    Vaasan yliopiston tutkijayhdistyksen pj

    • Artikkeli löytyy painetun lehden sivulta 32