6/11

  • pääsivu
  • sisällys
  • Maarit Valo
    ordförande, Professorsförbundet

     

    Vi är experter

    Detta är tiden för universitetens inskriptioner. Det akademiska samfundet är samlat och kampusen sjuder av liv. Vi följer en årsrytm som också skolorna har och som reglerar universitetets verksamhet på många sätt. För oss innebär september en likadan nystart som nyåret. I stället för nyårslöften gör vi planer för hösten.

    Igen betyder hösten också osäkerhet för universiteten och forskningsanstalterna. Regeringsprogrammet låter förstå att universiteten kan vänta sig nedskärningar i anslagen för verksamhetskostnader och partiell frysning av universitetsindexet.

    De statliga forskningsinstitutionerna står inför sektorforskningens strukturförändring, vilket torde medföra större institutioner och ett intimare samarbete mellan universiteten. Det är fortfarande oklart när regeringsprogrammet förverkligas.

    Men redan i början av hösten ska UNIFI rf:s arbetsgrupper börja utreda förutsättningarna för universitetens profilering och inbördes arbetsfördelning. Det finns arbetsgrupper för humanistiska vetenskaper samt för beteende-, natur- och samhällsvetenskaperna.

    Universiteten är representerade i grupperna, och somliga rentav grundade en styrgrupp för att ge flankstöd åt sina representanter. Arbetet ska vara färdigt redan i slutet av oktober för att resultaten ska kunna utnyttjas i den nya Utvecklingsplanen för utbildning och forskning. I slutet av hösten torde statsrådet godkänna den för nästa femårsperiod.

    I höst ska också undervisnings- och kulturministeriets arbetsgrupp presentera sitt förslag till universitetens nya finansieringsmodell.

    Mycket är på gång. Redan i samband med de senaste reformerna sattes universitetsanställdas arbetsmotivation på prov, och den arbetsro som utlovades efter universitetsreformen låter vänta på sig.

    Långsiktigt arbete försvåras också av att andelen visstidsanställda fortfarande är för stor, t.ex. 27% bland professorerna.

    Universitetet har av hävd varit ett samfund där de anställda varit djupt engagerade och ägnat sig åt sitt arbete. Vi visar stark vilja att producera och sprida information samt att utveckla vårt kunnande inom vår disciplin. Å ena sidan identifierar vi oss med vårt närmaste samfund såsom ett forskningsprojekt, ett läroämne eller en institution, å andra sidan med det globala nätverket inom disciplinen.

    Universitetet är något mer än bara en arbetsplats: det är ett akademiskt samfund. Engagemanget i detta samfund är något att slå vakt om.

    Att delta och att engagera sig är två sidor av samma mynt. Den som deltar engagerar sig och vice versa.

    Universitetsreformen har dock minskat undervisnings- och forskningspersonalens möjligheter att delta i universitetens beslutsfattande. Universiteten har nu som speciell utmaning att garantera nya forum där personalen kan göra sin röst hörd.

    Vi vill inte kommentera utifrån eller värdera i efterskott utan vara med om att fatta beslut inom vårt akademiska samfund. Vi behärskar substansen. Vi har en stark roll i att skapa information och utnyttja den i samhället. Vi behärskar vår disciplins historia och nuläge i Finland och i världen.

    Det går inte att finna nya svar till vetenskaps- och utbildningspolitiska frågor — såsom universitetens arbetsfördelning eller deras förhållande till statliga forskningsinstitutioner — utan vår expertis.

    Maarit Valo
    maarit.valo@jyu.fi
    ordförande, Professorsförbundet

    • Artikkeli löytyy painetun lehden sivulta 4