5/15

 • pääsivu
 • sisällys
 • Professori Juha Siltala puhui jäsentilaisuudessa työn muutoksista historian valossa.

  Työn muuttuvat kuvat

  Professoriliiton jäsentilaisuus pidettiin tänä keväänä neljännen kerran. Nyt jäsenet oli kutsuttu Amos Andersonin taidemuseon näyttelyyn Työn muuttuvat kuvat.

  Tilaisuuden aluksi puheenjohtaja Kaarle Hämeri toivotti kaikki tervetulleeksi ja kertoi lyhyesti professorin työnkuvan muutoksesta. Hänen jälkeensä professori Juha Siltala piti kiinnostavan puheenvuoron työn muuttumisesta tukkijätkien ajasta nykypäivään. Professori Siltala toimii historian professorina Helsingin yliopistossa ja on tutkinut muun muassa suomalaista työtä. Hänen tutkimuksissaan yhdistyy myös sosiaalipsykologia ja taloudellinen käyttäytymistiede.

  Menneiden vuosikymmenten taiteessa suomalainen työ tarkoitti usein metsätyötä, erityisesti tukinuittoa. Näyttelyssä vanhojen maalausten ja veistosten viereen on sijoitettu valokuvia nykyisestä työelämästä. Tämä herätteli katsojia pohtimaan omaa suhdettaan työhön.


  Palkkaus ja hallitusohjelma puhuttivat professoreita

  Palkkausjärjestelmään kaavaillut muutokset sekä Jufo-luokituksen mahdollinen käyttäminen yksittäisen tutkijan arviointiin olivat aiheina Professoriliiton paikallistoiminnan kehittämisseminaari toukokuun lopussa. Myös samaisella viikolla julkaistu hallitusohjelma kirvoitti keskustelua.

  Suunnittelija Janne Pölönen Julkaisufoorumista selvitti Jufo-luokituksen muutoksia. Hän myös muistutti siitä, että Jufoa ei pitäisi käyttää yksittäisen tutkijan arviointiin. (Ks. juttu Acatiimissa 4/2015.) Aika monissa yliopistoissa sitä kuitenkin jo käytetään, mm. rekrytoinnin apuna.

  Professoriliiton varapuheenjohtaja Jouni Kivistö-Rahnasto

  (TTY) kertoi tulospalkkauksesta professorien palkan osana. Tulospalkkiojärjestelmillä pitäisi olla erillisrahoitus.

  Toisena päivänä kuultiin Aalto-yliopistossa käytöstä olevasta tenure track -järjestelmästä, josta kertoi osaston puheenjohtaja Jorma Skyttä.

  • Painetussa lehdessä sivu 43