5/15

 • pääsivu
 • sisällys
 •  
   

  Sture Fjäder jatkaa Akavan puheenjohtajana

  Akavan liittokokous valitsi Sture Fjäderin (57) jatkamaan keskusjärjestön puheenjohtajana. Fjäder voitti vastaehdokkaaksi asettuneen Tekniikan akateemisten TEKin toiminnanjohtajan Heikki Kaupin äänin 509338.

  Sture Fjäder on toiminut Akavan puheenjohtajana vuodesta 2011 alkaen. Puheenjohtaja valittiin tällä kertaa vain vuodeksi, jotta puheenjohtajan valinta ja mahdollinen vaihtuminen ei osu jatkossa säännöllisesti päällekkäin hallitusneuvotteluiden kanssa.

  Akavan edunvalvontatavoitteista tärkeimmäksi Fjäder nostaa koulutettujen palkansaajien sekä kouluttautumisen arvostuksen vahvistamisen. Hän aikoo kehittää Akava-yhteisön toimintaa siten, että kaikki akavalaiset jäsenet ja sopimussektorit ovat kollektiivisten, nykyaikaisten työehtosopimusten piirissä.

  Fjäderin mielestä ay-liikkeen tärkein tehtävä on tehdä työtä sen eteen, että jokaisella suomalaisella on työtä ja toimeentuloa.

  Liittokokouksen jälkeisenä päivänä Akava kommentoi tiedotteella hallitusohjelmaa ja katsoi, että koulutusleikkaukset vaarantavat säästöhyödyt.

  Akava on erittäin huolissaan mittavista koulutukseen ja osaamiseen kohdistuvista leikkauksista, koska niistä leikattiin jo viime hallituskaudella lähes kaksi miljardia euroa.

  Suorat säästöt koulutuksesta ovat anteeksiantamattomia ja anteeksiantamattoman suuria. Niistä ei selvitä ilman pysyvää haittaa suomalaiselle osaamiselle ja koulutukselle. Tämä suunta heikentää Suomen kilpailukykyä, taloudenpitoa ja romuttaa kipeiden leikkausten tehon. Kun Tekesinkin tutkimus- ja kehitystukia on päätetty vähentää, on kilpailukykymme vakavasti uhattuna, Fjäder sanoo.

  Akava on pettynyt siihen, että panostuksia tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan heikennettiin. Tämäkään ei edistä osaamiseen perustuvaa kasvua.

  • Painetussa lehdessä sivu 8