5/11

  • pääsivu
  • sisällys
  • Perinteinen lappuäänestys oli kunniassaan Eurodocin vuosikokouksessa Vilnassa.

    Eurodoc — nuorten tutkijoiden yhteisö

    Tieteentekijöiden liitto edustaa suomalaisia nuorempia tutkijoita myös Euroopan tasolla. Liitto on jäsenenä vuonna 2002 perustetussa Eurodoc-järjestössä, joka ajaa väitöskirjantekijöiden ja muiden nuorten tutkijoiden asiaa suhteessa Euroopan unionin toimielimiin, Euroopan neuvostoon ja Euroopan yliopistoliittoon.

    Eurodoc-järjestön vuosikokous pidettiin tänä keväänä 1.—3.4. Vilnassa, jossa järjestelyistä vastasi paikallinen jäsenjärjestö Lithuanian society of young researchers (LSYR). Tieteentekijöitä edustivat nuorten tutkijoiden työryhmän Reeta Pöyhtäri (Tatte), Perttu Ranta-aho (ITTE) ja Jussi Vauhkonen (SATY). Vuosikokouksen yhteydessä järjestetyssä konferenssissa keskeisiä aiheita olivat nuorten tutkijoiden haasteet perinteisen tieteenteon ja innovaatioyhteiskunnan ristipaineessa, urakehitys ja liikkuvuus.

    Vajaan kymmenen toimintavuotensa aikana Eurodoc on ehtinyt osallistua aktiivisesti mm. tutkijoiden eurooppalaisen peruskirjan valmisteluun. Komissio julkaisi peruskirjan vuonna 2005 ja neljä vuotta myöhemmin myös Suomen yliopistojen rehtorien neuvosto samoin kuin Suomen Akatemia liittyivät sen allekirjoittajiin.

    Eurodoc-järjestön toiminnassa käy hyvin ilmi, että väitöskirjantekijät ovat eri maissa erilaisissa asemissa. Pohjoismaissa väitöskirja tehdään yleensä palvelussuhteessa yliopistoon tai ainakin yliopistoyhteisön täysvaltaisena jäsenenä.

    Toisessa ääripäässä on Iso-Britannia, jossa perustutkinto- ja jatko-opiskelijan asemat eivät juuri poikkea toisistaan. Toisaalta siellä opintososiaaliset etuudet kuuluvat myös jatko-opiskelijoille. Jostain syystä joidenkin suomalaisten yliopistojen johdossa juuri Iso-Britannian kuvitellaan edustavan maailmanlaajuista tapaa. Näin ei ole, eikä ainakaan Eurodocissa sellaiseen pyritä.

    Eurodoc on koettanut saada monenkirjavuudesta selvää keräämällä mittavan kyselyaineiston vuonna 2009. Tulokset 11 maan nuorten tutkijoiden oloista julkaistaan lähiaikoina. Tietoa tarvitaan kipeästi asioiden viemiseen eteenpäin Euroopan tasolla. Usein edunvalvonnan ongelmana on tietämättömyys, ja toisaalta kuvitelma siitä, että oman maan käytäntö on vallitseva myös muualla. Suomessa jalansijaa saanut käsitys juuri anglosaksisen mallin universaaliudesta on tässäkin mielessä erikoinen poikkeus.

    Eurodoc-järjestön vahvuuksia ovat hyvät yhteistyösuhteet sekä osaavat ja aktiiviset yksilöt. Jäsenjärjestöjen uudet edustajat otetaan toimintaan avoimesti mukaan. Eurodocin hallitus ja eri työryhmät tarjoavat jäsenilleen näköalapaikan eurooppalaiseen yliopistopolitiikkaan, päätöksentekoon ja lobbauskulttuuriin. Useampana vuonna on esitetty toiveita, että TTL:n edustaja saataisiin Eurodocin hallitukseen. Sopivan kandidaatin löytyessä voitaneen toiveeseen lähivuosina vastata myöntyvästi.

    Jussi Vauhkonen, Reeta Pöyhtäri ja Perttu Ranta-aho

    Eurodoc

    • The European Council of Doctoral Candidates and Junior Researchers
    • Perustettu vuonna 2002, virallisesti rekisteröity vuonna 2005 Brysselissä
    • Jäseniä eurooppalaiset (Euroopan neuvosto) nuorten tutkijoiden järjestöt
    • Jäsenjärjestöjä 34 yhteensä 33 maasta, lisäksi tarkkailijoita 4 maasta
    • Suomesta jäsenenä Tieteentekijöiden liitto vuodesta 2008
    • Yhteistyötahoja mm. Euroopan komissio, Euroopan parlamentti, Euroopan neuvosto, Euroopan yliopistoliitto, European Research Area Board, Euroscience
    • Lisätietoja www.eurodoc.net
    • Artikkeli löytyy painetun lehden sivulta 35