5/09

  • pääsivu
  • sisällys

  •  

     

    Siirtymäkauden sopimusneuvottelut karille

    Tammikuun 2010 siirtymäkautta koskevat opetusministeriön ja järjestöjen väliset neuvottelut palvelussuhteen ehdoista kariutuivat. Yliopistouudistuksen toteutuessa suunnitelmien mukaisena neuvotteluihin palataan uudelleen syksymmällä, jolloin yliopistot toimivat neuvottelujen työantajaedustajina.

    Yliopistot ovat kuluvan vuoden loppuun saakka valtion tilivirastoja. Näin ollen valtiovarainministeriön ja opetusministeriön tasolla tehdyt työmarkkinasopimukset koskevat yliopistoja. Valtion työmarkkinaratkaisun mukaan sopimukset ovat voimassa tammikuun 2010 loppuun saakka.

    Yliopistot ovat kuluvan vuoden loppuun saakka valtion tilivirastoja. Näin ollen valtiovarainministeriön ja opetusministeriön tasolla tehdyt työmarkkinasopimukset koskevat yliopistoja. Valtion työmarkkinaratkaisun mukaan sopimukset ovat voimassa tammikuun 2010 loppuun saakka.

    Siirtymäkautta koskevat kariutuneet neuvottelut

    Opetusministeriön tarkoituksena on ollut, että yliopistolain eduskuntakäsittelyn aikana eduskunnalle olisi voitu viestittää, että yliopistoalan järjestöt ovat hyväksyneet siirtymäkautta 1.1.- 31.1.2010 koskevat sopimusjärjestelyt. Viime vuoden lopulta huhtikuun lopulle 2009 käytiin tiiviitä neuvotteluja siirtymäkauden järjestelyjen saamiseksi. Näissä neuvotteluissa oli siis kyse siitä, miten palvelussuhteen ehdot siirtyvät uusimuotoisiin yliopistoihin. Järjestelyihin olisi kuulunut paitsi varsinainen työmarkkinasopimus myös eduskunnassa olevan yliopistolakiesityksen tarkentaminen.

    Opetusministeriön viimeisintä tarjousta huhtikuun lopulla ei voitu kokonaisarvioinnin perusteella hyväksyä minkään järjestön taholta. Tarjouksessa lähdettiin siitä, että työsuhde on ainoa palvelussuhdelaji yliopistoissa. Hyväksymällä tarjouksen järjestöt olisivat samalla luopuneet vaatimuksestaan virkasuhteen säilyttämisestä yliopistoissa. Tähän ei haluttu suostua. Lisäksi liian moni muukin tekijä jäi tarjouksessa auki ja olisi voinut johtaa nykyisen tilanteen huononemiseen. Sopimusjärjestelyt eivät mm. olisi koskeneet laisinkaan uusia työntekijöitä. Tarjottu sopimus olisi voinut vaikeuttaa henkilön siirtymistä yliopistosta toiseen. Epäselvää oli myös, miten saman yliopiston sisällä tehtävän muutos olisi vaikuttanut palvelusuhteen ehtoihin.

    Yliopistoalan järjestöjen ja opetusministeriön väliset neuvottelut siirtymäajan 1.1.- 31.1.2010 palvelussuhteen ehtojen järjestämisestä katkesivat huhtikuun lopulla. Tuon jälkeen niihin ei ole palattu.

    Järjestöt ovat koko ajan lähteneet siitä, että yliopistolain voimaanpanolaissa tulisi säätää, että nykyisenkaltaiset palvelussuhteen ehdot säilyvät uusimuotoisissa yliopistoissa siihen saakka, kunnes toisin sovitaan.

    Uudet neuvottelut syksymmällä 2009

    Yliopistolain voimaanpanolaki tulee kaavailujen mukaan voimaan 1.8.2009. Yliopistojen on järjestettävä ajalla 1.8.-31.12.2009 toimintansa siten, että uusimuotoiset yliopistot voivat aloittaa täysitehoisesti 1.1.2010. Tämä merkitsee myös sitä, että 1.1.2010 noudatettavien palvelussuhteen ehtojen tulisi olla selvillä ennen tuota ajankohtaa.

    Neuvottelut palvelussuhteen ehdoista käynnistyvät heti elokuussa tai viimeistään alkusyksystä. Tuolloin opetusministeriö ja valtionvarainministeriö eivät enää esiinny ainakaan pääasiallisena neuvotteluosapuolena työnantajapuolella. Työnantajapuolella neuvottelut tullaan käymään yliopistojen nimissä. Yliopistotyönantajat ovat perustaneet tätä varten Suomen yliopistojen työnantajayhdistyksen SYTYn. SYTYn osalta keskusjärjestökysymys on edelleen auki.

    Järjestöpuolella uudet neuvottelut käydään nykyisten pääsopijajärjestöjen ja yliopistojärjestöjen toimesta.

    Tietenkin on mahdollista, että syksymmällä aloitettavissa neuvotteluissa ei päästä sopimukseen. Mikäli näin kävisi, syntyisi vuoden vaihteessa epäselvä tilanne yliopistojen palvelussuhteiden ehdoista. Todennäköisesti kuitenkin aikaisempaa sopimusta noudatettaisiin. Varminta on kuitenkin varautua myös järjestöllisiin toimenpiteisiin. Tätä ollaankin tekemässä JUKOn yliopistosektorilla, jonne on perustettu yliopistojen lakkotoimikunta. Järjestövalmius on aina tärkeä asia sopimuskauden lähestyessä loppuaan.

    Uusi sopimuskausi

    Opetusministeriön kanssa käydyt katkenneet neuvottelut koskivat ainoastaan aikaa 1.1.- 31.1.2010. Valtiolla uusi sopimuskausi alkaa 1.2.2010. Tätä tarkoittavat valtion neuvottelut alkavat syksyllä.

    Yliopistoissa syksyllä alkavat neuvottelut siirtymäajasta 1.1.-31.1.2010 voivat samalla kertaa merkitä myös uuden 1.2.2010 alkavan sopimuskauden neuvotteluja. Tilanne on kuitenkin tältä osin, sekä muutenkin koko neuvottelutilanteen kannalta melko epäselvä.

    Perustuslakivaliokunta on hiljan antanut eduskunnan sivistysvaliokunnalle lausuntonsa. Siinä edellytetään yliopistolakiin aikamoisia muutoksia. Niitä on käsitelty toisaalla tässä lehdessä. Tätä kirjoitusta laadittaessa ei ole täysin poissuljettu, että yliopistouudistus lykkääntyisi kaavaillusta. Tämä ei ole erityisen todennäköistä, mutta mahdollista.

    Mikäli yliopistouudistus lykkääntyisi, yliopistot jatkaisivat tilivirastoina 31.12.2009 jälkeen.

    Kuinka kauan tilanne jatkuisi tällaisena, riippuisi ratkaisevasti siitä, kuinka pitkästä lykkäyksestä on kyse. Mikäli yliopistot jatkaisivat tilivirastoina, olisivat ne edelleen osa valtiota ja näin ollen valtion neuvottelu- ja sopimustoiminta koskisi aikaisemman kaltaisena yliopistoja.

    Jorma Virkkala
    Professoriliiton toiminnanjohtaja (19.5.2009)