5/09

  • pääsivu
  • sisällys
  • Ragna Rönnholm
    Ordförande, Forskarförbundet
     

    Politiken styr och personalorganisationerna kvider?

    Väntas tid känns alltid lång. Detta uttryck tycktes konkretiseras under de första veckorna i maj. Förslaget till ny universitetslag var under behandling i grundlagsutskottet. Hur och med vilken tidtabell universitetsreformen skulle framskrida hängde på utskottets utlåtande. Äntligen så på Flora dagen kom utlåtandet och vilket utlåtande, fantastiskt! Kritiken, som riktades mot både lagförberedningen och innehållet i lagen, var svidande. Förbunden, som representerar personalen vid universiteten, fick till sin glädje märka att allt inte heller var på förhand som hugget i sten. Utlåtandet var tillika enhälligt. Man ville föra lagen på ett annat spår.

    Det centrala i utlåtandet är att grundlagsutskottet vill garantera universitetens självstyre. Förslaget till ny universitetslag respekterar däremot inte principerna för självstyret. Utlåtandet slår fast att lagförslaget i den nuvarande formen äventyrar universitetens autonomi vis a vi undervisning och forskning. I Finland har forskningens och undervisningens autonomi ett exeptionellt starkt skydd i jämförelse med den övriga världen. Autonomin är betryggad både i grundlagen och universitetslagen.

    Riksdagens grundlagsutskott anser också att marschordningen enligt vilken man grundat stiftelseuniversiteten är minst sagt besynnerlig. Man konstaterar också i utlåtandet att stiftelsebesluten inte heller innehållsmässigt är lagriktiga. Universiteten bör själva få bestämma över sammansättningen av styrelsen. En majoritet av utomstående styrelsemedlemmar är acceptabelt ifall universiteten själv vill ha det så. Men även en styrelse med majoritet från de universitetsvalda skall vara lika möjlig. Detta gäller såväl de offentligrättsliga universiteten som stiftelseuniversiteten. Det är glädjande att grundlagsutskottets beslut är så klar, entydig och motsvarar så väl det första utlåtandet Forskarförbundet och Professorsförbundet gav för över ett år sedan om förslaget till ny universitetslag. Även under lagförslagets förberedning har personalorganisationernas utlåtanden varit i samklang med grundlagsutskottets.

    Hoppeligen börjar tiden vara mogen för ett nytt sätt och tänka. Ett sett där man ser personalorganisationerna också som någonting annat än organisationer som motsätter sig allting. De kan t.ex. var experter på sitt eget gebit dvs. de har en bred kunskap om olika personalgruppernas arbetsliv i stort. Organisationerna ser på saker från gräsrotsnivån dvs. från nivån alla resultaten görs på. Det lönar sig att noggrannare lyssna på dem. I frågor som berör högskolereformen eller dylika förnyelser har det redan länge och beklagligt ofta varit en tendens att politiken styr och vi andra kvider. Därför är grundlagsutskottets utlåtande för organisationer som representerar personalen vid universiteten den bästa genklangen om vårt arbete och vi kan med besked vara stolta. Tron på våra påverkningsmöjligheter fick ett lyft!

    Motsättningarnas tid borde vara över och grupper med olika synpunkter borde kunna samarbeta för ett bättre universitet. Målet är ju gemensamt, ett universitet där det är ännu bättre möjligheter att förverkliga universitetens huvuduppgifter, forskning och undervisning.

    “Vi sitter i samma båt” är ett uttalande som man nuförtiden hör från olika håll. Kanske är det ett tecken på att attityderna håller på att förändras i universitetsvärlden. Oberoende av båtmodell, är det skäl att besättningen har kursen klar, att i båten ha en klar arbetsfördelning, gemensamma transparenta regler med en klar fördelning på ansvar och plikter samt ett uppmuntrande arbetsklimat. Då dessa element är sin ordning är det också lättare att nå målen.

    Nu då grundlagsutskottet sagt sitt i förslaget till ny universitetslag, är det kulturutskottets tur att bearbeta lagtexten. Ingen har velat ens i detta skede rucka på tidtabellen. Saken bör vara avklarad till midsommaren. Efter det är det universitetens tur att slutföra sammanställandet av instruktionerna. Tid för utlåtanden i de olika universiteten ges troligen över sommaren. Trots detta önskar jag alla en avkopplande och solig sommar.

    Ragna Rönnholm
    ordförande, Forskarförbundet