5/09

  • pääsivu
  • sisällys
  • Ragna Rönnholm
    puheenjohtaja, Tieteentekijöiden liitto
     

    Politiikka vie ja henkilöstöjärjestöt vikisevät?

    Odottavan aika on pitkä. Tämä ilmaisu tuntui konkretisoituvan toukokuun ensimmäisillä viikoilla. Ehdotus uudeksi yliopistolaiksi oli perustuslakivaliokunnan käsittelyssä. Valiokunnan lausunnosta riippui miten sekä millä aikataululla yliopistouudistus etenisi. Flooran päivänä lausunto vihdoin tulikin ja minkälainen lausunto, fantastinen! Kritiikki koskien sekä lain valmistelua että sisältöä oli kirvelevää. Yliopistojen henkilöstöä edustavat liitot saivat ilokseen huomata että kaikki ei ollutkaan etukäteen kiveen hakattua. Lausunto oli lisäksi perustuslakivaliokunnan yksimielinen esitys. Lakia haluttiin ohjata eri raiteille.

    Keskeisimmäksi asiaksi perustuslakivaliokunnan lausunnossa nousee yliopistojen itsehallinnon turvaaminen yliopistoissa. Ehdotus uudeksi yliopistolaiksi ei kunnioita itsehallinnon periaatteita. Lausunto linjasi, että esitetyssä muodossa yliopistolakiesitys vaarantaisi yliopistojen perustehtävien tutkimuksen ja opetuksen autonomiaa. Suomessa opetuksen ja tutkimuksen autonomian suoja on poikkeuksellisen vahva muuhun maailmaan verrattuna. Autonomia on turvattu sekä perustuslaissa että yliopistolaissa.

    Eduskunnan perustuslakivaliokunta pitää erikoisena myös marssijärjestystä säätiöyliopistojen toteuttamisessa. Lausunnossa todetaan, että säätiöpäätökset ovat myös sisällöllisesti perustuslain vastaiset. Yliopistojen tulee itse voida päättää hallituksen kokoonpanosta. Ulkopuolisten enemmistö on hyväksyttävissä mikäli yliopistot itse niin haluavat, mutta myös yliopistoyhteisöstä valittujen enemmistöhallitus täytyy olla mahdollinen. Tämä koskee sekä julkisoikeudellisia yliopistoja että yliopistoina toimivia yksityisoikeudellisia säätiöitä. On ilahduttavaa, että perustuslakivaliokunnan päätös on selkeä, yksimielinen ja vastaa hyvin Tieteentekijöiden liiton ja Professoriliiton yli vuoden takaista ensimmäistä julkista uuteen yliopistolakiin liittyvää kannanottoa. Myös yliopistolain valmistelun aikana henkilöstöä edustavat järjestöt ovat esittäneet lausuntoja, jotka hyvin vastaavat perustuslakivaliokunnan näkemystä.

    Toivottavasti aika alkaa olla kypsä sellaiselle uudenlaiselle ajattelulle, että henkilöstöjärjestöt voivat olla muutakin kuin vain organisaatioita, jotka periaatteessa vastustavat kaikkea. Ne voivat olla esimerkiksi oman alansa eli eri henkilöstöryhmien työelämää laajalti koskevien asioiden asiantuntijoita. Järjestöt katsovat asioita ruohonjuuritasolta eli sieltä missä tulokset syntyvät. Niitä kannattaisi kuunnella herkemmällä korvalla. Korkeakoulujen kokonaisuudistusprosessissa ja vastaavanlaisissa uudistustöissä on pitkään ja valitettavan usein ollut sellainen meininki että politiikka vie ja me muut vikisemme. Yliopistojen henkilöstöä edustaville järjestöille perustuslakivaliokunnan lausunto onkin mitä parhainta palautetta työstämme ja syystä voimme olla tyytyväisiä. Usko vaikuttamismahdollisuuksiimme sai nostetta!

    Vastakkainasettelun ajan tulisi olla ohi ja eri näkemyksiä edustavien ryhmien tulisi voida tehdä yhdessä töitä paremman yliopiston puolesta. Päämääränähän meillä kaikilla on yliopisto, jossa on paremmat mahdollisuudet toteuttaa yliopistojen perustehtäviä, tutkimusta ja opetusta.

    “Samassa veneessä ollaan” on hokeama jota nykyisin kuulee monelta taholta. Toivottavasti se kertoo asenteiden muuttumisesta yliopistoyhteisössämme. Riippumatta veneen mallista on hyvä, jos miehistöllä on kurssi selvillä, selvä työnjako, yhteinen läpinäkyvä ohjeistus eli vastuiden sekä velvollisuuksien määrittely ja lisäksi kannustava työilmapiiri. Kun nämä osatekijät ovat kunnossa, yhteinen päämääräkin on helpommin saavutettavissa.

    Nyt kun perustuslakivaliokunta on yliopistolakiesityksestä sanansa sanonut, on sivistysvaliokunnan vuoro sorvata muutokset. Aikataulusta ei kukaan ole halunnut tässäkään vaiheessa tinkiä. Juhannuksen korvilla asian tulisi olla päätetty. Sen jälkeen on yliopistojen vuoro laatia lopulliset johtosääntönsä. Lausuntokierros johtosäännöille eri yliopistoissa ulottunee kesän yli. Tästä huolimatta toivotan kaikille rentouttavaa ja aurinkoista kesää.

    Ragna Rönnholm
    puheenjohtaja, Tieteentekijöiden liitto