4/11

  • pääsivu
  • sisällys
  • Tuula Hirvonen
    puheenjohtaja, Yliopistojen opetusalan liitto YLL
     

    Vaalikevät keikkuen menevi

    Vaalikevät on ollut yhtä vaihteleva menoltaan kuin on sää ulkona. Hallitusohjelma ja siitä johdettava koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma koskettavat yliopistojen työntekijöitä suoraan — sen toivoisi olevan ennustettava, linjakas ja koulutusta sekä tutkimusta rakentava. Toinen ajankohtainen asia on yliopistojen rahoitusmallin suunnittelu seuraavalle sopimuskaudelle.

    Tätä kirjoitettaessa vaalitulos ei vielä ole selvillä, mutta kun lehti on lukijoiden käsissä, hallitusohjelman kirjoittaminen lienee käynnissä. Yliopistolaisten näkemykset ovat kuitenkin vapaasti uuden hallituksen käytettävissä. Keskeisiä tavoitteita ovat yliopistojen rahoituksen varmistaminen ja yliopistolain toteutuksen puutteiden korjaaminen.

    Kyselyt kertovat yliopistolaisten syvästä pettymyksestä siihen, miten yliopistouudistus on toteutunut. Lain hyvät tavoitteet eivät ole toteutuneet. Selitykseksi ei käy, että yliopistolaiset eivät olisi ymmärtäneet niitä. Me kyllä ymmärrämme, mutta myös koemme ja ymmärrämme toteutuksen toisin kuin päättäjät.

    Heidän on aika ymmärtää, mitä merkitsee kontrollin ja hallinnoinnin lisääntyminen (byrokratian piti vähentyä), opetushallinnon siirtyminen liian kauas arkityöstä (meidän piti voida keskittyä opetukseen ja tutkimukseen), yritykset lisätä opetustunteja sopimusten vastaisesti ja liian suuret opetusryhmät (vaikka opiskelija/opettaja-suhdeluvut on saatu näyttämään hyviltä).

    Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelman on taattava tasavertaiset ja laadukkaat koulutusmahdollisuudet eri puolilla valtakuntaa kaikilla koulutustasoilla. Yliopistojen opetukseen ja tutkimukseen vaikuttaa oleellisesti se, millaista koulutusta muilla koulutusasteilla annetaan, sillä mikään taso ei elä umpiossa vaan vuorovaikutuksessa kaikkien muiden kanssa.

    Opettajankoulutus tulee myös turvata eri puolilla maata eikä yliopistojen pidä tehdä Kajaanin opettajankoulutuksen lakkautuksen kaltaisia hätiköityjä ratkaisuja ilman, että selvitetään alueelliset ja valtakunnalliset vaikutukset henkilöstön aseman ohella. Duaalimallin tulee jatkossakin olla korkeakoululaitoksen pohja ja maisterintutkinnon työhöntulotutkinto.

    Yliopistojen rahoitusmallia ollaan uudistamassa seuraavaa sopimuskautta varten. Asiaa valmistelemaan asetutun työryhmän kokoonpanosta puuttuu kokonaan työmarkkinajärjestöjen edustus. Se tulee ottaa mukaan valmistelemaan näin keskeistä ohjauksen välinettä yliopistojen johtamiseen. Rahoitusmallin tulee turvata sekä opetuksen että tutkimuksen edellytykset, sillä ilman hyvää opetusta ei ole myöskään edellytyksiä hyvään tutkimukseen. Rahoitusmallin on myös taattava ennustettava ja vakaa rahoitus ja sen on katettava yliopistojen kaikki perustehtävät.

    Oman kevääni yllättävä tähtihetki oli perjantai-iltapäiväinen tenttivalvonta, jota ei yleensä pidetä houkuttelevana työtehtävänä. Se saattaa kuitenkin muuttua kokemukseksi kiireettömyydestä ja ajattomuudesta. Salissa on kaikki niin kuin on aina ollut, kynät rapisevat paperilla ja ulkomaailman meno pysähtyy hetkeksi.

    Toivotan jokaiselle lukijalle tänä keväänä kaiken ajankohtaisen ja tulevan lukuvuoden suunnittelun keskellä myös tällaisia kokemuksia.

    Tuula Hirvonen
    puheenjohtaja,
    Yliopistojen opetusalan liitto YLL

    • Artikkeli löytyy painetun lehden sivulta 2