3/15

 • pääsivu
 • sisällys
 •  
   
   

  Valtio myy omistuksiaan yliopistokiinteistöyhtiöissä

  Helsingin yliopisto sai 375-vuotispäivänsä kynnyksellä mieluisan uutisen valtiolta. Yliopiston pitkäaikainen tavoite omistaa itse kiinteistönsä toteutuu, kun valtio päätti myydä omistuksiaan kiinteistöyhtiöissä.

  Helsingin yliopiston omistus ennen kauppaa on 61 prosenttia. Osakekaupan jälkeen yhtiön omistavat Helsingin yliopisto, Hanken ja Taideyliopisto eli tiloja käyttävät yliopistot itse.

  Ratkaisu on Helsingin yliopistolle tärkeä ja se tehdään yliopiston tulevaisuuden turvaamiseksi. Pitkällä tähtäimellä kauppa parantaa yliopiston vakavaraisuutta ja kykyämme kehittää toimintaamme haluamaamme suuntaan, sanoi Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola.

  Valtioneuvosto päätti myös Aalto-Yliopistokiinteistöt Oy:n osakekannan myynnistä yliopistoille. Kaupat ovat ehdollisia ja myynnistä valtion osalta päättää lopullisesti eduskunta. Osapuolet ovat sitoutuneet viemään kaupat loppuun nopeasti eduskunnan päätöksen jälkeen.

  Myynnin taustalla on pääministeri Alexander Stubbin hallituksen ohjelmassa (24.6.2014) kirjattu tavoite käynnistää keskustelut Senaatti-kiinteistöjen osittain omistamien yliopistokiinteistöjen myymisestä yliopistoille tai muille mahdollisille ostajille vuonna 2015.

  Yliopistokiinteistöt ovat kolmen yliopistokiinteistöosakeyhtiön omistuksessa ja valtiolla on kaikissa yhtiöissä 1/3 osakeomistus. Kolmas kiinteistöyhtiö Suomen Yliopistokiinteistöt Oy ei ollut ilmoittanut kiinnostusta omien tilojensa ostamiseen.

  Kiinteistöyhtiöiden perustaminen liittyi yliopistouudistukseen. Valtion osakeomistus on ollut Senaatti-kiinteistöjen omistajahallinnassa koko yliopistokiinteistöyhtiöiden olemassaoloajan.

  Myyntihinnasta ja kaupan muista ehdoista osapuolet eivät tässä vaiheessa anna tietoja julkisuuteen.

  Kirsti Sintonen

  • Painetussa lehdessä sivu 14