3/11

  • pääsivu
  • sisällys
  •  
     

    Henkilöstö mukaan Taideyliopiston valmisteluun

    Liitot eivät vastusta taideyliopiston suunnittelua. Byrokratiaa ja uudistuksen aiheuttamaa työtaakkaa kuitenkin pelätään.

    Uuden Taideyliopiston perustaminen kirjataan suurella todennäköisyydellä seuraavan hallituksen ohjelmaan. Sibelius-Akatemia, Teatterikorkeakoulu ja Kuvataideakatemia ovat ilmoittaneet kannattavansa yhden suuren taideyliopiston valmistelun aloittamista. Johtaja Anita Lehikoinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä on kertonut, että kolmen taidekorkeakoulun lausunnot ovat tärkeimmät asian edistämisessä (HS 16.3.).

    Opetus- ja kulttuuriministeriö pyysi lausuntoja taideyliopistoselvitystyöryhmän muistioon 11. maaliskuuta mennessä. Myös henkilöstöjärjestöt lausuivat asiasta näkemyksiään. Kaikki korostavat, että henkilöstö pitää saada paremmin mukaan uuden yliopiston suunnitteluun.

    Professoriliitto kritisoi lausunnossaan, että selvitystyöryhmässä ei ollut mukana yliopistojen henkilöstön edustajaa eikä työryhmä kuullut työnsä aikana henkilöstön edustajien näkemyksiä. Kuitenkin muistiossa pidetään uuden yliopiston perustamisen suurimpina uhkina henkilöstön uudistusväsymystä sekä vaikeuksia yhteisen tahtotilan löytymisessä.

    Jatkossa henkilöstön osallisuus tulee taata. Tieteentekijöiden liitto katsoo, että henkilöstön sitoutuminen toteutuu parhaiten, kun se pääsee aidosti mukaan valmisteluun. Liitto pitää eräänä uhkatekijänä myös byrokratian kasvua, kun kolmen yksikön asioita käsitellään useissa toimielimissä.

    Yliopistojen opetusalan liitto YLL olisi odottanut ministeriöltä perusteellisempaa selvitystä ja ihmettelee, mikä kiire uuden yliopiston perustamisella on. Kireä aikataulu antaa liiton mukaan viestin siitä, ettei henkilöstöä halutakaan kuulla. Esimerkiksi Sibelius- Akatemiassa on menossa osastouudistus, dekaanimallin käynnistäminen sekä koulutusohjelmauudistus, lisäksi kohta tulee muutto uuteen musiikkitaloon.

    — Kaikki nämä yhdessä vaativat henkilöstöltä niin paljon resursseja sekä työpanoksena että henkisesti kuormittavana tekijänä, että uuden taideyliopiston suunnittelu samaan aikaan ei voi toteutua ilman, että sillä olisi negatiivisia vaikutuksia henkilöstön jaksamiselle, toteaa YLL lausunnossaan.

    YLL kiinnittää huomiota myös siihen, että Aaltoyliopiston taideteollinen korkeakoulu oli jätetty selvityksen ulkopuolelle.

    — Mikäli tahdotaan perustaa todellinen Taideyliopisto, tulisi kaikkien siihen luontevasti liittyvien koulutusalojen mukaan ottaminen selvittää. Aaltoyliopiston organisointi on vielä kesken ja tässä vaiheessa siitä olisi helppo irrottaa osia taideyliopistoon, mikäli ne itse haluaisivat siihen liittyä. On tietoa, että elokuvataiteen osastolla tällaista halua olisi.

    Professoriliitto, Tieteentekijöiden liitto ja YLL eivät suhtaudu kielteisesti Taideyliopiston valmistelun käynnistämiseen. Ne kuitenkin edellyttävät, että henkilöstön palvelussuhteen ehtoja ei saa missään vaiheessa heikentää. Lisäksi ne katsovat, että hankkeen onnistuminen vaatii lisärahoitusta.

    Kirsti Sintonen

    • Artikkeli löytyy painetun lehden sivulta 6