3/09

  • pääsivu
  • sisällys
  •  

     

     

    Henna, Henna – meiltä palaa pinna!

    Yliopistolakia vastustavat mielenosoitukset jatkuivat Helsingissä ja muutamissa muissa yliopistokaupungeissa 13. maaliskuuta. Painajaisten perjantaiksi ristitty tapahtuma keräsi koolle yhteensä tuhatkunta opiskelijaa ja muuta yliopistolaista.

    Helsingin tapahtumaan osallistui väkeä myös muutamista muista yliopistokaupungeista. Turusta oli saapunut kaksi bussillista, lisäksi porukkaa oli Tampereella, Jyväskylästä ja Joensuusta.

    Arviot tempaukseen osallistuneesta väkijoukosta vaihtelivat suuresti. STT:n ensimmäisten uutisten mukaan Senaatintorilla oli vain 200 ihmistä, Helsingin yliopiston lehdistöpäällikkö oli laskenut joukon 400:n vahvuiseksi, Ilta-Sanomat käytti uutisessaan poliisin arviota 500:sta. Järjestät ilmoittivat väkimääräksi 1500. Melko objektiivisen arvion mukaan Senaatintorilla väkeä oli alle tuhat ja kulkueen päätepisteessä Eduskuntatalon edustalla vähän yli tuhat.

    Senaatintorin puheissa arvosteltiin yliopistolain lisäksi hallituksen tekemää esitystä eläkeiän nostosta, Lex Nokiaa sekä tekijänoikeuslakia. Ennen kulkueen lähtöä Tuomiokirkon rappusia alas kannettiin surumarssin soidessa ja opetusministeri Henna Virkkusen vanerisen kuvan saattelemana musta ruumisarkku, jonka päällä luki “Meidän yliopisto”.

    Helsingin keskustan läpi lipuneessa kulkueessa huudettiin muun muassa:

    - Henna, Henna – meiltä palaa pinna
    Kenen yliopisto – Meidän yliopisto

    Värikkäissä banderolleissa luki:

    - Yliopisto uusiksi: Vapaus tai aivokuolema
    - Elinkeinoelämän palveluksessa: Lex Nokia, Yliopistolaki
    - Vanhanen – määrittele autonomia
    - Yliopisto Oy
    - Ei EEC:lle! – Ei Hennalle!
    - Epistä!
    - Vapaan kansan lahja vapaalle tieteelle

    Niukka edustus kansanedustajista

    Eduskuntatalon rappusilla joukkoa oli vastassa vain viisi kansanedustajaa: demareista Jutta Urpilainen, Tuula Peltonen, Kimmo Kiljunen sekä vasemmistoliitosta Paavo Arhinmäki ja Pentti Tiusanen. Muita puolueita edustavilta sivistysvaliokunnan jäseniltä tuli myöhemmin palautetta, että he eivät olleet saaneet tietoa koko tapahtumasta. Rappusille vaivautuneille kansanedustajille ei ollut järjestetty mahdollisuutta puhua. Paavo Arhinmäki toimitti “Meidän yliopisto” -ruumisarkun sivistysvaliokunnan kokoushuoneeseen.

    Yliopistojen henkilöstöä 13. päivän mielenosoitukseen osallistui vähemmän kuin oli ennakkoon arveltu. Netissä melko monet Helsingin yliopiston henkilöstöön kuuluvat perustelivat poisjäämistään sillä, että opiskelijajoukon tarkoituksena olikin lähinnä yliopiston päärakennuksen valtaus – ei niinkään eduskuntaan vaikuttaminen. Monet Eduskuntatalon edustalle menneistä yliopistolaisista ihmetteli jälkikäteen myös sitä, miksi opiskelijoilla oli niin kiire pois Arkadianmäeltä. Nettikirjoituksissa kysyttiin, oliko nuorisolla hinku bilettämään yliopistolle?

    Pääasiassa opiskelijoista koostuva 60-70 hengen joukko vietti viikonloppua lauantain myöhäisiltaan saakka Helsingin yliopiston päärakennuksessa. Vaikuttamisen jatkotoimia pohdittiin työryhmissä.

    Painajaisten perjantaina mieltä osoitettiin Helsingin päätapahtuman lisäksi myös Oulussa, jossa joukko opiskelijoita marssi Rotuaarin mielenosoituksesta sanomalehti Kalevan toimipisteeseen vastalauseena lehden yliopistouudistusta myötäileville kirjoituksille.

    Joensuun yliopistolla järjestettiin kynttilämielenosoitus sivistysyliopiston muistolle. Tampereella ja Jyväskylässä pidettiin keskustelutilaisuuksia yliopistoliikkeen tilasta.

    Nettiadressi edelleen avoinna

    Opiskelijatoiminta.net-sivustolla kerätty nettiadressi luovutettiin eduskunnan sivistysvaliokunnalle 11. maaliskuuta. Tuolloin adressissa oli 6840 nimeä, näistä 160 oli professoria, 929 muuta henkilöstöä, 5051 opiskelijaa ja 700 ryhmään “muut” kuuluvia.

    Nettiadressiin kerättiin nimiä myös luovutuksen jälkeen. Tämän lehden painoon mennessä (26.3.) nimiä oli koossa 7150 kappaletta

    Teksti: Kirsti Sintonen
    Kuvat: Veikko Somerpuro