ACATIIMI 2/15 tulosta | sulje ikkuna

Kysymys-vastaus Kaija Holli

Henkilöstö aiotaan ottaa mukaan Tampere3-hankkeen suunnitteluvaiheeseen. Näin vakuuttaa Tampereen yliopiston rehtori Kaija Holli. Hän toimii myös Sivistystyönantajien puheenjohtajana.

1) Sivistystyönantajille ollaan valitsemassa uutta toimitusjohtajaa. Milloin hän pääsee aloittamaan?

Toimitusjohtajan valintaprosessi on parhaillaan käynnissä. Menossa on kärkiehdokkaiden haastattelut. Tavoitteena on saada uusi toimitusjohtaja aivan lähiaikoina, riippuen tietysti valittavan henkilön vapautumisesta.

2) Onko yliopistojen nykyinen palkkataso kilpailukykyinen verrattuna tärkeimpiin vertailumaihimme?

Hiukan riippuu vertailumaasta. EU komissio on tehnyt tutkijoiden ansiotasosta tutkimuksen, jossa Suomi on bruttotulojen mukaan jäljessä, jos vertailumaina pidetään esimerkiksi Tanskaa, Hollantia, Belgiaa, Sveitsiä. Suomi luokitellaan luokkaan keskitason ansiotaso ja muut luokkaan korkea ansiotaso. Nettotuloissa olemme samalla tasolla kuin Belgia ja Tanska, Hollanti vähän korkeammalla ja Sveitsi huomattavasti korkeammalla. Professoreiden osalta erikseen ei minulla ole tietoa.

3) Yliopistojen rahoitusmallia tarkistetaan tämän vuoden aikana. Voisiko hyvä henkilöstöpolitiikka olla rahoituskriteeri?

En usko näin tapahtuvan. Yksinkertaisesti siitä syystä, ettei ole sellaista indikaattoria, joka suoraan kuvaisi henkilöstöpolitiikan hyvyyttä. Toki välillisesti jotkut indikaattorit kertovat myös henkilöstöpolitiikasta. Rahoitusmalliin ei pitäisikään mielestäni tuoda liikaa indikaattoreita, vaan osa asioista pitäisi hoitaa muilla keinoin. Jo nyt on yliopiston itsensä mahdollisuus määrittää sisäisiä indikaattoreita, joissa onnistuminen huomioidaan strategisesta rahoituksesta päätettäessä.

4) Ehdotitte Tampereen yliopiston ja Tampereen teknollisen yliopiston yhdistymistä lukuvuoden avajaispuheessa jo syksyllä 2013. TTY:n rehtori Markku Kivikoski torjui tuolloin ”kosinnan”, mutta esitti samaa lukuvuoden avajaispuheessa 2014. Mitä tapahtui vuoden aikana?

Ei meidän yliopistossa ole mitään erityistä tapahtunut tämän asian suhteen. TTY:n puolesta en ole oikea henkilö vastaamaan. Itse arvelen, että tilanteet vaan muuttuvat, maailma muuttuu ja asioiden kypsyttely vie oman aikansa. Minusta on upeaa, että meillä on rohkeutta muuttaa mielipidettä, jos näemme sen tarpeelliseksi. Toisaalta tämä vuoden kypsyttely oli äärimmäisen tärkeää. Nyt olemme rakentamassa aivan uudenlaista juttua, kuin mitä olisimme ehkä tehneet vuosi sitten.

5) Yliopistofuusioiden (mm. Aalto, Itä-Suomen yliopisto) alkutaipaleilla on ollut omat ”haasteensa”. Oletteko kuulleet kokemuksia ja ottaneet oppia em. fuusiohankkeista?

Olemme kuulleet sekä hyviä, että huonoja kokemuksia ja niistä yritämme oppia. Olemme kuitenkin tekemässä aivan toisin tätä prosessia. Emme ole lähtökohtaisesti fuusioimassa korkeakouluja, vaan suunnittelemassa ainutlaatuista, kansainvälisesti merkittävää tutkimus- ja opetusyhteisöä. Jos sen toiminta edellyttää yhdistymistä, niin se päätetään sitten siinä tilanteessa.

6) Miten henkilöstö on otettu mukaan Tampere3- hankkeen valmisteluun?

Kyllä on otettu ja tullaan ottamaan. Alkuvaiheessa vaan ei ole ollut vielä mitään, mihin ottaa. Nyt on, kun suunnitteluvaihe on saatu käyntiin. Kun suunnittelemme rajat ylittäviä tutkinto-ohjelmia ja tutkimusta on välttämätöntä, että toimijat ovat sitä tekemässä.

7) Tiedotteenne (3.2.) mukaan Tampere3-hankkeen valmistelu etenee vauhdilla. Mikä on veikkauksenne, koska uusi yliopistoyhteisömalli olisi toiminnassa?

En lähde arvailemaan. Suunnitteluun pitää olla riittävä aika ja riittävästi resurssia, mutta se ei saa olla liian pitkä, ettei siihen väsytä ja ettei koko homma hyydy.

Kirsti Sintonen

  • Painetussa lehdessä sivu 14

ACATIIMI 2/15 tulosta | sulje ikkuna