2/14

  • pääsivu
  • sisällys
  •  
     
     
     

    Sovittu on pidettävä

    Lain perusteella työehtosopimuksen palkkaa koskevat määräykset ovat vähimmäismääräyksiä. Yliopistojen työehtosopimuksessa oli sovittu, että 1.10.2013 tulee korotusvaikutukseltaan 0,7 prosentin järjestelyerä. Eräät yliopistot ovat kuitenkin maksaneet sitovan sopimuksen vastaisesti selvästi alle 0,7 prosentin korotuksia. Yliopistotyöntekijöiden pääsopijajärjestöt ovat jyrähtäneet.

    Yliopistojen työehtosopimuksen osapuolet Sivistystyöantajat yliopistojen edustajana sekä JUKO, Pardia ja JHL yliopistojen henkilöstöä edustavina pääsopijajärjestöinä ovat 20.6.2012 sopineet, että 0,7 prosentin järjestelyerä kohdennetaan 1.10.2013 lukien suorituskorotuksen käyttöön ottamiseen. Osapuolet sopivat myös, että suorituskorotuksia kohdennetaan kumpaakin yliopistojen palkkausjärjestelmään siten, että niiden kustannusvaikutus on kummassakin palkkausjärjestelmässä vähintään 0,7 % prosenttia.

    Sivistystyöantajien ja pääsopijoiden välinen työehtosopimus on työehtosopimus- ja työsopimuslakien perusteella kaikkia yliopistoja sitova. Suorituskorotuksia on siis maksettava jokaisessa yliopistossa edellä kuvatun mukaisesti. Yliopistolla ei voi olla minkäänlaista harkintavaltaa kustannuksiltaan vähintään 0,7 prosentin korotuksen maksamisessa 1.10.2013 lukien.

    Sopimusyhteiskunnassa sovittu on pidettävä. Tästä hienosta periaatteesta ei tule tinkiä. Tämä koskee luonnollisesti myös työelämää ja erityisesti työehtosopimuksia.

    Pääsopijajärjestöjen edustajien hämmästys oli suurta ja aitoa, kun Sivistystyöantajien edustajat tämän vuoden tammikuun lopussa kertoivat ja tunnustivat, että sovittu vähintään 0,7 prosentin korotus 1.10.2013 lukien ei sitten ole toteutunutkaan läheskään kaikkien yliopistojen osalta. Suurimmat syntiset olivat Tampereen teknillinen yliopisto, jossa opetus- tutkimushenkilöstölle maksettiin sovitun 0,7 prosentin korotuksen asemasta 0,51 prosentin korotus ja Oulun yliopisto, jossa opetus- ja tutkimushenkilölle maksettiin 0,66 prosentin ja muulle henkilöstölle 0,65 prosentin korotus 0,7 prosentin asemasta.

    Työnantajatahon selitykset tälle sopimuksesta piittaamattomuudelle olivat vaihtelevia ja kirjavia. Tällaisia selityksiä esimerkiksi olivat: ei löytynyt sopivia suorituskorotuksen saajia, organisaatiomuutos, maksettu muussa yhteydessä jo enemmän jne. Joka tapauksessa selitykset olivat kestämättömiä.

    Asian ei voinut antaa vain olla. Pääsopijajärjestöjen ylin johto lähetti 5.2.2014 Tampereen teknilliselle yliopistolle ja Oulun yliopistolle kovasanaiset valvontakirjeet, joissa selkeästi vaadittiin tilanteen korjaamista 28.2.2014 mennessä sopimuksen mukaiseksi takautuvasti lokakuulta 2013 lukien asianmukaisine viivästysseuraamuksin. Kirjeissä myös pidettiin em. yliopistojen menettelyä tahallisina sopimusrikkomuksina. Kirjeet laitettiin asianmukaisesti tiedoksi myös Sivistystyöantajille, jonka sopimusosapuolena tulee valvoa työehtosopimuksen noudattamista.

    Eräät merkit viittaavat nyt siihen, että järki olisi voittamassa ja työantajataho olisi perääntymässä ja maksamassa korotukset sopimuksen mukaisesti. Olisi tosi tärkeätä ja luottamusta kehittävää, että näin todellakin tapahtuisi.

    Jorma Virkkala
    JUKO n yliopistoneuvottelukunnan varapuheenjohtaja Professoriliiton toiminnanjohtaja
    17.2.2014

    • Painetussa lehdessä sivu 10