8/05

  • pääsivu
  • sisällys

  • Raija Pyykkö on toiminut aiemmin
    akavalaisen Diakoniatyöntekijöiden
    liiton järjestösihteerinä. Hän näkee kirkon sektorin ja yliopistojen
    välillä monia samankaltaisuuksia:
    - Työ- ja vapaa-ajan rajapinnan hämärtyminen
    sekä sitoutuminen
    työhön, ovat yhteisiä elementtejä, Raija Pyykkö toteaa.


     

    Raija Pyykkö aloitti Professoriliiton asiamiehenä

    Liitto on yhteinen yritys

    Terveystieteen maisteri ja Tampereen yliopistossa alan tohtorintutkintoa suorittava Raija Pyykkö aloitti 5. lokakuuta Professoriliiton asiamiehenä. Raija Pyykkö haluaa nähdä liiton yhteisenä yrityksenä: kentän, luottamushenkilöiden ja toimiston muodostamana kokonaisuutena, jossa tiedonkululla on keskeinen sija.

    Järjestötoiminta ja AKAVA-yhteisö ovat Raija Pyykölle entuudestaan tuttuja: hän toimi vuodesta 1999 lähtien Diakoniatyöntekijöiden Liiton järjestösihteerinä. Kokemukset ammattiyhdistystoiminnasta, edunvalvonnasta ja järjestökentästä ovatkin välttämättömiä avuja asiamiehen työssä.

    Raija koki mielenkiintoiseksi uudeksi haasteeksi vaihtaa kirkon sektorin asioista valtionsektorin yliopistoasioihin.

    - Jotain uutta – jotain vanhaa, tuntuu hyvältä yhdistelmältä työpaikan vaihdoksessa. Ay-puoli on tuttua, mutta yliopistokenttä uutta.

    Kirkon sektorin ja yliopistojen edunvalvonnassa Raija näkee samankaltaisia haasteita.

    - Työajattomuus, kokonaistyöaika, työ- ja vapaa-ajan rajapinnan hämärtyminen ovat yhteisiä piirteitä. Samoin sitoutuminen työhön; se, että työ on monille enemmän kuin pelkkää palkkatyötä, on yhteinen elementti.

    Luottamushenkilöiden asema keskeinen liiton toiminnassa

    Professoriliiton toimistossa Raija Pyykön tehtäviin kuuluu edunvalvontaan osallistuminen, yhteydet liiton paikallisiin osastoihin, jäsenneuvonta sekä sisäinen viestintä.

    Samantapainen toimenkuva hänellä oli myös edellisessä työpaikassaan.

    - Diakoniatyöntekijöiden Liitolla oli 46 alueellista alaosastoa, Professoriliitolla on yliopistokohtaisia paikallisia osastoja.

    Yhteydenpito osastoihin tarkoittaa myös kentällä kiertämistä.

    - Pidän sellaisesta matkustelusta ja koen, että jäsenten tapaaminen ja ajankohtaisista asioista viestittäminen on erittäin tärkeää työtä. Tulee pitää huolta siitä, että kentän terveiset kulkevat myös liiton toimistoon ja johdolle.

    Järjestöjen helmasyntinä voidaan joskus pitää sitä, että toimistoa luullaan liiton ytimeksi. Raija näkee liiton laajempana kokonaisuutena ja korostaa luottamushenkilöiden roolia.

    - Liitto on yhteinen yritys, jossa tulee pitää huolta tiedon välittämisestä molempiin suuntiin.

    Väitöskirjan tekoon uutta perspektiiviä

    Yliopistomaailmakaan ei ole Raijalle mikään tuntematon käsite. Hän on valmistunut terveystieteen maisteriksi vuonna 1999 Oulun yliopistosta ja opiskelee paraikaa terveystieteiden tohtoriksi Tampereen yliopistossa pääaineenaan sosiaali- ja terveyspolitiikka.

    - Olen ollut aina opiskeluorientoitunut. Opiskeleminen on virikkeellistä ja antoisaa – varsinaista aivojen aerobicciä.

    Terveystieteen maisterin tutkinnon lisäksi Raijalla on taskussa terveydenhoitajan, diakonin ja sairaanhoitajan tutkinnot.

    Jatko-opinnot olivat mielessä heti maisteriksi valmistumisen yhteydessä, mutta hän lykkäsi niiden aloittamista muutamalla vuodella, koska samana vuonna 1999 hän aloitti uudessa työpaikassa Diakoniatyöntekijöiden Liitossa.

    Väitöskirjassaan hän tarkastelee diakonian ammattia ammattien sosiologisesta näkökulmasta.

    - Helpottaa tutkimuksenkin tekemistä, ettei enää hoida saman ryhmän edunvalvontaa. Uusi työ tuo tähän uutta perspektiiviä.

    Artikkeliväitöskirjasta on julkaistu jo yksi artikkeli ja kaksi muuta ovat työn alla.

    Musiikki jäi kuitenkin vain harrastukseksi

    Raija Pyykkö on syntynyt vuonna 1961 Muhoksella, kirjoittanut ylioppilaaksi Oulun Madetojan lukiossa ja suorittanut tutkintonsa Oulussa. Kuusi vuotta sitten hän muutti Helsinkiin.

    Kirjallisuus, elokuvat, teatteri ja kulttuurin koko kirjo kiinnostavat vapaa-ajalla. Pääkaupungin runsas kulttuuritarjonta aluksi ihan pyörrytti, mutta nyt on jo helpompaa kuoria kermat päältä.

    Rakkain harrastus on musiikki ja viulunsoitto, josta hän joskus mietti myös ammattia. Musiikkiharrastus pitää sisällään klassista, folk-musiikkia ja vanhoja iskelmiä. Raijasta liitto saa varmaan laulattajan moniin mukaviin valtuuston ja osastojen iltatilaisuuksiin.

    Teksti ja kuva: Kirsti Sintonen

    Asiamies Raija Pyykön yhteystiedot:
    puh. 09-4250 7011
    raija.pyykko@professoriliitto.fi

    (painetun lehden s. 22-23)