8/05

  • pääsivu
  • sisällys

  • Jan-Håkan Öberg är lektor vid Helsingfors universitet

    KOLUMN

    Jan-Håkan Öberg


    Lektorn i underlandet


    Lektorn sitter i trädgårdsgungan i den varma höstsolen där hans dotterdotter just har somnat bredvid honom. Han har läst ur en barnboksklassiker för henne och fått henne att somna. Själv sitter han nu med en broschyr i handen där det står: “Valtio uusiin palkkausjärjestelmiin vuonna 2002 (Staten övergår till nya lönesystem 2002).” Han småler och tänker högt: “Oj, oj det är ju för länge sedan.” I samma ögonblick ser han hur en kanin springer förbi med en klocka i handen och mumlar: “Jisses! Jisses! Jag kommer för sent!” Lektorn stiger upp och följer efter kaninen och ramlar snart ner i Underlandet där de tokigaste och mest absurda händelser man kan tänka sig uppstår.

    Var har jag hamnat undrar vår sömniga Lektor, och innan han ens har riktigt kommit till besinning hör han Drottningen säga: “Hugg huvudet av honom!” Lektorn samlar sig och frågar förvånad Drottningen varför han ska bli av med sitt huvud. Då blir drottningen röd av ilska och befaller: “Hugg av huvudet!” Då inser Lektorn att han har hamnat i DNL-underlandet (UPJ-ihmemaa) och vet inte riktigt hur han ska klara sig med skinnet i behåll. Han har ju hjälpt Kaninen och de övriga varelserna i den svåra DNL-processen, vilket Drottningen tycks ogilla..

    Han förklarar för Drottningen hur Kaninen och de övriga i DNL-underlandet har följt alla överenskomna DNL-regler. DNL-regler är sådana som Kungen, Drottningen och de övriga har kommit överens om tillsammans. Han berättar också för Drottningen att Kaninen inte kan vara nöjd med hennes beslut att frångå de överenskomna besluten. “Hugg av huvudet”, svarar Drottningen kallt, eftersom hon tycker att det är obekvämt att lyssna på sanning.

    Men, säger Lektorn, det hette ju att ni tillsammans skulle komma överens om principerna gällande kaninernas morötter. Den som har mer krävande arbetsuppgifter får fler morötter, inte sant? Och den som gör sitt arbete bättre än andra får ännu fler morötter, eller hur? “Jo”, instämmer Drottningen och tillägger att det är kaninerna och de övriga som har gjort fel, eftersom de har räknat fel. “Hugg av huvudet”, fortsätter hon.

    Då undrar Lektorn, som har fått känna av Drottningens vrede, vad hon menar med att kaninerna har räknat fel. “Vi har varit tvungna att göra om allting”, svarar hon. “Kaninerna i norr och kaninerna i öst och väst har inte varit kunniga nog att räkna rätt och därför har Kungen och jag beslutat att räkna om alltsammans”, konstaterar drottningen och tillägger: “Hugg av huvudet!”

    Men var det inte så, att hovet självt gav förvirrande anvisningar gällande personliga prestationer i våras, att den utlovade samordningen inte blev av och att det är hovet självt som har gått och ändrat på avtalet i efterhand, undrar Lektorn. Drottningen blir rödare och rödare, men är tyst. Dessutom, påpekar Lektorn, motsvarar det anbud som hovet gett till kaninerna inte alls Drottningens löften om sporrande belöningssystem. Och till sist, hur i himmelen kan kaninerna räkna rätt om hovet inte berättar för dem hur många morötter det finns att räkna med och hur stora och små morötter tas med i beräkningen, undrar Lektorn.

    “Hugg av huvudet”, svarar Drottningen, och vill inte alls höra på Lektorn. Då säger våghalsiga Lektorn till Drottningen: “Tänk om kaninerna inte längre vill behaga er? Tänk om de säger nej till avtalet och lämnar hovet? Med vem leker ni då kurragömma? Med Kungen? Dessutom är jag oskyldig.” “Nej, nej”, svarar Drottningen och tillägger: “Först domen och sedan bevisen!” “Struntprat”, svarar Lektorn högt. Röd i ansiktet ryter Drottningen då: “Det är JAG som bestämmer. Hugg av huvudet!”

    Lektorn vaknar när hans dotterdotter väcker honom till eftermiddagskaffet. “Hade du en mardröm”, frågar hon. Då minns han att han hade läst sagan om Alice i Underlandet av Lewis Carroll för sin dotterdotter och att han tydligen hade somnat. Verkligheten kan ibland överträffa sagorna, tänker han i sitt stilla sinne. När det gäller DNL låter det ju som en saga som inte kan vara verklighet eller som verklighet som låter som en saga.

    Jan-Håkan Öberg är lektor vid Helsingfors universitet

    (painetun lehden s. 17)