7/05

  • pääsivu
  • sisällys

  •  
     

    UPJ ja muita syksyn
    työmarkkinanäkymiä


    Voimassaoleva tulopoliittinen kokonaisratkaisu luo vakautta yleisesti työmarkkinoille. Palkkausuudistuksen valmistelut tiivistyvät yliopistojen osalta. Henkilöstön vähentämispyrkimykset luovat varjoja valtionsektorille.

    Viime vuoden lopulla tehtiin tulopoliittinen kokonaisratkaisu
    ajalle 16.2.2005-30.9.2007. Valtion työmarkkinaratkaisu tehtiin kokonaisratkaisun pohjalta. Joidenkin vaikeuksien kautta Suomessa vallitsee nyt kauttaaltaan suhteellisen pitkäaikaiseen kokonaisratkaisuun perustuva tilanne. Tämä luo vakautta myös syksyn työmarkkinoille. Mielenkiintoinen syksystä on kuitenkin tulossa.

    Yleinen tilanne

    Seuraava kokonaisratkaisun mukainen palkankorotus on tulossa 1.6.2006 lukien. Kulumassa olevana syksynä kokonaisratkaisuun perustuen ei siis ole tulossa palkankorotuksia. Matkakustannusten muutokset joutuvat tarkastelun kohteeksi viimeistään loppuvuonna.

    Kokonaisratkaisu merkitsi mm. muutosturvan käyttöönottoa viime kesänä (ks. Acatiimin viime numeron 6/2005 s. 27). Syksyn mittaan tarkentunee, mitä muutosturva todella käytännössä merkitsee. Ei ole vaikeata ennustaa, että määräaikaiskysymys tulee olemaan keskeisesti esillä syksyn mittaan. Kokonaisratkaisuun sisältyy muita kohtia, jotka liittyvät mm. tasa-arvon edistämiseen ja harmaan talouden torjumiseen. Nämäkin tulevat tarkasteltavaksi syksyn kuluessa. Kokonaisratkaisuun sisältyy myös pyrkimys osaamisen vahvistamiseen ja kehittämiseen. Lopullista valtion budjettiesitystä näkemättä näyttäisi tällä hetkellä kuitenkin siltä, ettei yliopistoihin suunnata vuonna 2006 aikaisemmin jo tiedossa olevien voimavarojen lisäksi mitään uusia voimavaroja.


    Palkkausuudistus


    UPJ tulee olemaan keskeisesti esillä valtion sektorin työmarkkinoilla. Tämä koskee erityisesti yliopistoja.

    Opetusministeriö tullee antamaan valtion työmarkkinalaitoksen ohjeistamana todennäköisesti joko 15.9. tai 16.9.2005 yliopistoja koskevan UPJ -tarjouksen. Tätä kirjoitettaessa ei tiedetä tarjouksen sisältöä. Tätä luettaessa UPJ -tarjouksen sisällöstä ollaan todennäköisesti viisaampia, joten tässä yhteydessä asiasta ei ole aiheellista spekuloida enempää. Virallisesti kirjattuna pyrkimyksenä on edelleen, että UPJ:n neuvottelutulos olisi saavutettu yliopistoja koskien 30.11.2005 mennessä.

    Henkilöstöleikkaukset


    Valtioneuvoston viime keväinen kehyspäätös ja sitä seuranneet muut toimenpiteet tähtäävät siihen, että valtiolla vuosina 2005-2011 luonnollisen poistuman kautta vapautuvista noin 35.000 virasta tai tehtävästä täytettäisiin vain puolet. Kyseessä sanotaan olevan tuottavuusohjelmien tarkistaminen, joka koskee kaikkia hallinnonaloja valtiolla (ks. Acatiimin edellinen numero 6/2005 s.24). Käytettävissä olevissa asiakirjoissa lähestymistapa eli väen vähentäminen on hyvin
    kaavamainen.

    Yliopistoilta ja muilta OPM:n hallinnonalan virastoilta oli pyydetty syyskuun alkuun mennessä selvityksiä tuottavuusohjelmaan liittyvistä seikoista. Selvitysten perusteella OPM tekee yhteenvedon. Suunnilleen vastaavalla tavalla on menetelty muilla hallinnonaloilla.

    Eräissä virastoissa on jo tehty konkreettisia henkilöstön vähentämispäätöksiä. Useassa paikassa näin ei ole vielä tehty. OPM:n hallinnonalalla ei ole mitään konkreettisia päätöksiä väen vähentämisestä. Henkilöstön vähentämispyrkimykset ja niiden kaavamaisen toteuttamisen vastustaminen tulevat olemaan keskeisesti esillä myös järjestöjen toiminnassa. Väen vähentäminen yliopistoista ja tutkimuksesta olisi täysin ristiriidassa Suomen globalisaatiostrategian kanssa. Strategiassa korostuvat koulutus, tutkimus ja huippuosaaminen, jotka fokusoituvat juuri yliopistoissa.


    Jorma Virkkala
    Professoriliiton toiminnanjohtaja
    5.9.2005

    (painetun lehden s. 14)