7/05

  • pääsivu
  • sisällys

  •  

     

    Apurahatutkijoiden sosiaaliturvaan parannuksia
    vuoden 2007 alusta

    Valtion ensi vuoden budjettia käsitelleessä budjettiriihessä sovittiin kirjattavaksi, että apurahansaajat saatetaan sosiaaliturvan piiriin 1.1.2007 alkaen. Tieteentekijöiden liitto vaati useaan otteeseen, että apurahansaajien sosiaaliturva on saatettava kuntoon jo ensi vuoden alusta alkaen.

    Myös keskusjärjestömme AKAVA piti asiaa tärkeänä budjettitiedotteissaan. Sosiaali- ja terveysministeriössä lainvalmistelutyö ja kustannusvaikutusten laskenta eivät kuitenkaan edenneet siten, että sosiaaliturvauudistuksia olisi voitu toteuttaa jo ensi vuoden alusta alkaen.


    Mitä parannuksia ehdotetaan?


    Sosiaali- ja terveysministeriön apurahansaajien sosiaaliturvaa selvittäneen työryhmän loppuraportissa oli työryhmän ehdotuksia, jotka toteutuessaan parantaisivat merkittävästi apurahansaajien sosiaaliturvaa. Sosiaali- ja terveysministeriö on laatinut työryhmän raportin jälkeen virkamiesvoimin muistion, jonka ehdotukset apurahan saajien sosiaaliturvasta poikkeavat työryhmän ehdotuksista.


    Muistiossa ehdotetaan, että pitkäaikaisen apurahan turvin työskentelevät tuli saattaa pakollisen ansioeläketurvan piiriin liittämällä heidät YEL-eläketurvan piiriin 1.1.2007 alkaen. Samalla apurahansaajalle tulisi oikeus sairausvakuutuksessa ansioperusteiseen
    päivärahaan vakuutetun YEL-työtulon pohjalta.


    Apurahansaaja velvoitettaisiin ottamaan YEL-vakuutus, kun apuraha on myönnetty vähintään 4 kuukaudeksi ja ylittää tietyn alarajan (14 000 euroa). Apurahansaaja vastaisi eläkevakuutusmaksusta ja maksaisi sairausvakuutuksen yrittäjän päivärahamaksua. Kuten aloittavalle yrittäjälle apurahansaajalle myönnettäisiin YEL:ssä maksunalennusta ensimmäisen 48 kuukauden ajalta (25 %:n alennus).


    Uudistus on tarkoitettu koskemaan sellaisia apurahansaajia, joille myönnetty apuraha vastaa tasoltaan noin vuoden pääasiallista toimeentuloa. Valtio osallistuisi YEL-järjestelmän kustannuksiin siltä osin kuin maksutulo ei riitä. Jotta apurahansaajan nettotulo ei uudistuksen johdosta olennaisesti alenisi, tulisi apurahaa korottaa vakuutusmaksuja vastaavalla määrällä ja verottoman apurahan ylärajaa vastaavasti korottaa. Ehdotetulla alarajalla verottomuuden rajaa tulisi nostaa noin 17 000 euroon.


    Tieteentekijöiden liitto ajoi erillislakia


    Työryhmän raportissa ehdotettiin vakuutuksen piiriin tulevien apurahalla työskentelyn yhdenjaksoisuuden rajaksi kuutta kuukautta ja vähintään 9000 euron apurahaa. STM:n muistiossa sosiaaliturvan saajien piiri pienenisi vuoden apurahalla työskenteleviin. Työryhmän ehdotuksessa avoimeksi jäi se, säädetäänkö apurahansaajien työeläketurvasta ensisijaisena vaihtoehtona pidettävällä erillislailla vai yrittäjien eläkelaissa. Nyt muistiossa ehdotetaan yrittäjien eläkevakuutusta. Tieteentekijöiden liitto on vierastanut koko ajan apurahansaajien rinnastamista yrittäjiin ja pitänyt parempana vaihtoehtona erillislakia; urheilijoiden eläketurvastakin on säädetty erillislailla. Työryhmän ehdotuksessa eläketurvan rahoituksesta vastaisivat apurahansaaja ja valtio. Apurahansaajan maksuosuus olisi 50 %. Muistiossa apurahan saaja kantaisi suuremman vastuun eläketurvan rahoituksesta.


    Merkittävä osa suomalaista tutkimusta tehdään apurahojen turvin. Apurahatutkijoiden tilanteen parantaminen tulisi nähdä investointina eikä kulueränä. Näyttää siltä, että poliittista tahtoa on nyt apurahansaajien sosiaaliturvan parantamiseksi. Tieteentekijöiden liitto vaikuttaa kaikin mahdollisin tavoin siihen, että apurahan saajien sosiaaliturvaa parannettaisiin siten, ettei se jäisi pääosin apurahansaajien itsensä maksettavaksi.


    Eeva Rantala
    toiminnanjohtaja
    Tieteentekijöiden liitto

    (painetun lehden s. 26)