• pääsivu
  • sisällys

  •  
     

    Yliopistoja koskevia lakimuutoksia paljon vireillä


    Yliopistolain muutos tulee voimaan 1.8.2005. Eduskunnassa
    ovat vireillä esitykset yliopistolain uudeksi muutokseksi ja korkeakoulukeksintölainsäädännöksi. Periaatepäätös tutkimusjärjestelmän kehittämisestä aiheuttanee lainmuutostarpeita. Apurahatutkijoiden sosiaaliturvaa valmistellaan. Virkaehtolainsäädännön muutos mahdollistaa luontoisedut
    aikaisempaa joustavammin.

    Yliopistoja ja niiden henkilöstöä koskevia useampia lakimuutoksia on vireillä eri vaiheissa. Eräiltä osin muutokset ovat jo hyväksytty, osin muutokset ovat vielä auki tai ainakin lopullista hyväksyntää vaille.

    Yliopistolain muutos

    Viime vuonna hyväksytty ja vahvistettu yliopistolain muutos tulee voimaan 1.8.2005. Muutos merkitsee mm. yliopistojen ns. kolmannen tehtävän eksplisiittistä kirjaamista lakitekstiin. Nähtäväksi jää, mikä vaikutus tällä on käytäntöön. Yliopistolain muutos tarkoittaa myös Bolognan prosessin mukaisen tutkintouudistuksen lainsäädännöllistä toteuttamista. Tutkinnonuudistus on työllistänyt kovasti monia yliopistoissa toimivia. Myös opiskelijavalintojen lainsäädäntöpohja muuttuu.

    Eduskunnan sivistysvaliokunnassa tällä hetkellä vireillä olevan yliopistolain muutosesityksen mukaan opiskelun kestolle asetettaisiin tietyt tavoiteajat. Opiskelijalla olisi oikeus suorittaa tutkinto viimeistään kahta vuotta sen tavoitteellista suorittamisaikaa pidemmässä ajassa. Eräissä tilanteissa voitaisiin myöntää vielä lisäaikaa. Mikäli opiskelija ei suorittaisi tutkintoa näissä puitteissa, menettäisi hän opiskeluoikeutensa. Jos opiskelija myöhemmin haluaisi jatkaa opintojaan, hänen olisi haettava yliopistolta oikeutta päästä uudelleen opiskelijaksi.

    Sivistysvaliokunnassa vireillä olevaan lakiesitykseen sisältyy yliopistoille velvollisuus järjestää opetus ja opintojen ohjaus siten, että tutkinnot on mahdollista suorittaa tavoiteajassa. Mitään yliopistojen voimavaralisäyksiä tähän ei liity. Vireillä olevaa yliopistolain muutosta on kuvattu Acatiimi -lehden helmikuun numeron sivulla 17. Muutos pyrittäneen saaman ulos eduskunnasta ennen juhannusta.

    Valtioneuvoston 7.4.2005 tekemä periaatepäätös julkisen tutkimusjärjestelmän kehittämisestä merkinnee myös yliopistolain muutosten valmistelua. Periaatepäätöksen valmistelua on kuvattu Acatiimi - lehden helmikuun numerossa sivulla 15-16. Periaatepäätöksen mukaan yliopiston taloudellista toimivaltaa lisätään lainsäädännöllisin toimin. Yritysten korkeakouluille tekemien sijoitusten verovapausrajan nostamista selvitetään. Periaatepäätöksen mukaan yliopistojen johtamista vahvistetaan. Tämäkin voi merkitä lainsäädännöllisiä muutospyrkimyksiä esim. yliopistojen johtamisjärjestelmään.

    Korkeakoulukeksintölaki

    Sivistysvaliokunnassa on vireillä hallituksen esitys korkeakoulukeksintölainsäädännöksi. Tiettävästi asiantuntijakierros jatkuu valiokunnassa edelleen. Lakiesityksellä saattaa olla perustuslaillisia vaikutuksia.

    Korkeakoulukeksintölain keskeisin piirre on, että yliopisto voisi sopimustutkimuksessa ottaa itselleen suoraan lain nojalla oikeuden keksintöön. Lakiesityksen ehkä pahin ongelma on, että sen jälkeen kun yliopisto on ottanut keksintöoikeuden itselleen, sille ei käytännössä synny toimintavelvollisuutta viedä keksintöä eteenpäin. Myös korvausjärjestelmässä esiintyy puutteellisuutta lakiesityksessä.

    Apurahansaajien sosiaaliturva valmisteilla

    Sosiaali- ja terveysministeriössä on valmisteilla lakiesitys apurahansaajien sosiaaliturvasta tarkoittaen lähinnä sairausvakuutuksen päivärahaa ja ennen kaikkea eläketurvaa. Keskeiset STM:ssä suoritettavat lainsäädäntövalmistelut siirtynevät kesän jälkeen nykyarvioiden mukaan.

    Lainsäädännön valmistelun pohjana on viimevuotinen apurahansaajien sosiaaliturvaa selvittäneen työryhmän loppuraportti, jota on kuvattu Acatiimi - lehden numerossa 6/2004 sivuilla 34-35. Loppuraportin esityksen mukaan myös valtiovalta osallistuisi apurahansaajien eläketurvan rahoitukseen. Tämä on aiheuttanut valtionvarainministeriön taholla vastustusta.

    Luontoisetuja aiempaa joustavammin

    Tähän asti valtiolla luontoisetujen saaminen on ollut hyvin vaivalloista. Periaatteessa luontoisetujen saamisessa on pitänyt mennä valtiovarainministeriöön saakka.

    Eduskunta on hyväksynyt 16.3.2005 valtion virkaehtosopimuslain muutoksen. Muutos mahdollistaa, että virastot (mukaan lukien yliopistot) voivat valtion talousarvion rajoissa määrätä virkamiestensä virkasuhteesta johtuvista luontoiseduista. Tavoitteena on parantaa mahdollisuuksia kohdentaa voimavaroja nykyistä tarkoituksenmukaisemmalla tavalla eli edistää tuloksellisuutta sekä valtion kilpailukykyä työnantajana.

    Presidentti vahvistanee virkaehtosopimuslain muutoksen ennen juhannusta ja voimaan se tullee alkusyksystä.

    Jorma Virkkala

    Professoriliiton toiminnanjohtaja 

     

    (painetun lehden s. 18-19)