• pääsivu
  • sisällys

  •  

    UPJ, virkarakenne ja yliopistojen rahoitus värittävät vuotta 2005

    Akavalaisten yliopistojen henkilöstöjärjestöjen Professoriliiton, Tieteentekijöiden liiton ja Yliopistonlehtorien liiton toiminnan painopisteet tämän vuoden aikana vaikuttavat kovin samansuuntaisilta. Uuden palkkausjärjestelmän sisäänajo ja siihen liittyvä koulutus ovat avainasemassa. Myös yliopistojen virkarakenteen kehittämiseen liittyvät asiat ja rahoitustilanteen kohentaminen vaativat liitoilta työtä.

    Tammikuun Acatiimi-lehdessä on jo monen vuoden ajan esitelty lukijoille julkaisijaliittojen hallitusten jäsenet. Nyt lehden toimitusneuvosto päätti, että mallia olisi aika hieman uudistaa. Nyt kukin liiton kohdalla on aluksi puheenjohtajan katsaus alkaneen vuoden painopisteisiin ja sen perään liiton hallitusten varsinaiset jäsenet on esitelty kuvan ja lyhyen esittelytekstin avulla.


    Professoriliiton toiminnan painopisteitä
    vuonna 2005

    Yliopistojen uuden palkkausjärjestelmän käyttöönottoon liittyvä edunvalvonta on liiton toiminnan keskeinen tehtävä alkavan vuoden aikana. Työ palkkausjärjestelmän kehittämisessä jatkuu myös tulevina vuosina. Yliopistojen opetushenkilökunnan palkkausjärjestelmässä on kymmenen tehtävien vaativuuden mukaan porrastettua vaativuustasoa, jonka ylimmille tasoille professorit sijoittuvat. Henkilökohtaista työssä suoriutumista arvioidaan vuosittain tuloksellisuuden ja työn laadun perusteella. Professoreilla on jo kokemusta arvioinnista tutkijakoulutuslisien jaossa. Professorien tehtävien vaativuuden ja henkilökohtaisen suoriutumisen arvioinnissa tulee arvioijilla olla riittävä asiantuntemus. Palkkausjärjestelmän toteuttaminen edellyttää huomattavia lisäresursseja, joiden saamiseen liitto vaikuttaa aktiivisesti.

    Liiton keskeinen edunvalvontatavoite on koulutuksen, osaamisen ja vastuun parempi huomioiminen palkkauksessa. Yliopistojen johto- ja asiantuntijatehtävien palkkakilpailukykyä tulee vahvistaa suhteessa yleisiin työmarkkinoihin. Virkaehtosopimuksissa tavoitellaan prosentuaalista korotusrakennetta.

    Professoriliitto osallistuu aktiivisesti yliopistojen virkarakenteen ja tutkijanuran kehittämiseen. Yliopistojen virkarakenteen tulee olla kannustava ja tunnistaa erilaiset tehtävät. Professoriksi tuleminen edellyttää professorin virkaa, johon nimittäminen on lähtökohtaisesti pysyvää.

    Professoriliitto seuraa yliopistojen kokonaistyöaikajärjestelyjä. Niiden tulee olla yksikertaisia ja joustavia. Työsuunnitelmien merkitys kasvaa uuden palkkausjärjestelmän tullessa käyttöön.

    Professoriliitto pyrkii vaikuttamaan tutkimuksen ja yliopistojen voimavarojen myönteiseen kehitykseen eri kanavia pitkin. Vähimmäistavoite on, että tutkimuksen ja yliopistojen voimavaroja lisätään Valtion tiede- ja teknologianeuvoston suosituksen mukaisesti.

    Yliopistokeksintöjen lainsäädäntö on muuttumassa. Liiton tavoitteena on professorien ja ja muiden yliopistokeksijöiden etujen turvaaminen keksintöoikeuksien lainsäädännöllisissä uudistuksissa.

    Liiton osastojen toiminnan tehostamista tuetaan erityisesti uuden palkkausjärjestelmän käynnistymisvaiheessa. Sisäistä tiedonvälitystä parannetaan ja jäsenpalveluihin sekä jäsenhankintaan panostetaan.

    Liiton tavoitteiden saavuttaminen edellyttää tiivistä ja toimivaa yhteistyötä muiden yliopistoalan järjestöjen kanssa.

    Tapani Pakkanen
    puheenjohtaja


    Professoriliiton hallitus 2005


    Puheenjohtaja
    Tapani Pakkanen
    kemian professori
    Kemian laitoksen johtaja
    Joensuun yliopisto

    Varapuheenjohtaja
    Terttu Katila
    kotieläinten lisääntymistieteen professori
    Kliinisen eläinlääketieteen laitos
    Helsingin yliopisto


    Hallituksen varsinaiset jäsenet

    Guy Ahonen
    henkilöstötalouden professori,
    Johtamisen laitos
    Svenska handelshögskolan

    Timo Kalema
    rakennusten energiatekniikan professori
    Energia- ja prosessitekniikan laitos
    Tampereen teknillinen yliopisto

    Risto Laitinen
    epäorgaanisen ja analyyttisen kemian professori
    Kemian laitos
    Oulun yliopisto

    Kari Juhani Peltonen
    professori, kasvatustiede, erityisesti käsityökasvatus
    Rauman opettajankoulutuslaitos
    Turun yliopisto

    Eero Puolanne
    lihateknologian professori
    Elintarviketeknologian laitos
    Helsingin yliopisto

    Maarit Valo
    puheviestinnän professori
    Viestintätieteiden laitos
    Jyväskylän yliopisto

    Hallituksen varajäsenet

    professori Marjukka Anttila (TUKK/EELA)
    professori Jorma Skyttä (TKK)
    professori Salme Näsi (Tampereen yliopisto)
    professori Hannu Raunio (Kuopion yliopisto)
    professori Jarmo Partanen (Lappeenrannan teknillinen yliopisto) professori Terttu Utriainen (Lapin yliopisto)

    Lisätietoja:
    www.professoriliitto.fi



    Tieteentekijöiden liiton
    toiminnan painopisteitä vuonna 2005

    Kuluvaa vuotta voidaan eräässä mielessä pitää suomalaisen yliopisto- ja tiedemaailman kohtalon vuotena.Käynnissä on kaksi merkittävää hanketta, jotka onnnistuessaan selvästi parantavat tieteentekijöiden asemaa. Jos uudistukset sen sijaan epäonnistuvat, on vaarana se, että myös tiedemaailman osalta Suomi eurooppalaistuu kyseenalaisella tavalla. Tässä yhteydessä eurooppalaistuminen tarkoittaa ennen kaikkea tieteentekijöiden ja tutkijoiden rekrytoimisen vaikeutumista, mikä on havaittu jo useissa Euroopan unionin jäsenvaltioissa.

    Eräässä mielessä kuluvan vuoden painopisteistä molemmat liittyvät rekrytoimiseen. Siirtyminen yliopitoissa uusiin palkkausjärjestelmiin, joissa palkkaus ei enää määrity työssäoloajan pituuden mukaan, sisältää mahdollisuuksia oikeudenmukaisemmalle ja kilpailukykyisemmälle palkkaukselle. On syytä pitää mielessä, että eräänä pontimena valtio työnantajan innolle muuttaa palkkausjärjestelmiä on ollut huoli pätevän työvoiman rekrytoinnista suurten ikäluokkien siirtyessä eläkkeelle. Palkkakilpailukyvyn osalta yliopistot eivät ole olleet kilpailukykyisiä palkanmaksajia ainakaan asiantuntija- ja johtotehtävissä toimiville. Tieteentekijöiden liitto pyrkiikin vaikuttamaan siihen, että todetut epäkohdat poistetaan kuluvan vuoden aikana. Käytännön toteutuksessa on pidettävä huoli siitä, että palkkauksen perusteet ovat läpinäkyvät ja ymmärrettävät, ja että kukin työntekijä tietää miten voi omaa palkkaustaan omin toimin parantaa.

    Toinen, ja tulevaisuuden kannalta vieläkin tärkeämpi, hanke on vireillään oleva tutkijanuran kehittämishanke. Nykyisen tutkijanuran epäkohtia ovat yliopistojen kehittymättömät virkarakenteet, post doc -tasoisten paikkojen puute, tutkimusrahoituksen epävarmuus, huono palkkaus, määräaikaiset palvelussuhteet. On syytä kysyä, onko suomalaisella yhteiskunnalla tai edes tiedemaailmalla varaa siihen, että korkeimmin koulutetuille tarjotaan vain epämääräisiä lupauksia todellisten uramahdollisuuksien sijaan. Tutkijanuratyöryhmään kohdistuukin suuria odotuksia ja työryhmän työtä seurataan tarkasti kuluvan vuoden aikana.

    Muita esillä pidettäviä ja toimintaa suuntavia asioita ovat valitettavasti edelleen määräaikaisuuskysymykset ja apurahalla työskentelyyn liittyvät ongelmat. Tieteentekijöiden liiton näkemyksen mukaan on käytettävä pysyviä palvelussuhteita aina, kun siihen on edellytykset olemassa. Jos on olemassa lainmukainen peruste määräaikaisuudelle, on määräysten pituuteen kiinnnitettävä erityistä huomiota. Edelleenkin esimerkiksi Suomen Akatemian tutkimushankerahoituksella työskentelevissä projekteissa käytetään määräyksiä, jotka ovat selvästi lyhyempiä kuin projektin kesto rahoituspäätöksen perusteella olisi. Apurahalla työskentelevien sosiaaliturvan parantaminen ja apurahalla työskentelemiseen liittyvien epäkohtien poistaminen ovat myös kuluvan vuoden tärkeitä tavoitteita.

    Antero Puhakka
    puheenjohtaja

     

    Tieteentekijöiden liiton hallitus

    Puheenjohtaja
    Antero Puhakka
    yliassistentti
    Yhteiskuntapolitiikan laitos
    Joensuun yliopisto

    Varapuheenjohtaja
    Hannu Jalkanen
    tutkija
    Koulutuksen tutkimuslaitos
    Jyväskylän yliopisto

    Varapuheenjohtaja
    Ragna Rönnholm
    yliopistonlehtori
    Bio- ja ympäristötieteiden laitos
    Helsingin yliopisto

    Hallituksen varsinaiset jäsenet
    Jukka Helme
    yliopisto-opettaja
    Tietoliikennelaboratorio
    TKK

    Patrizia Hongisto
    kehittämispäällikkö
    Turun Seudun Kehittämiskeskus

    Stina Immonen
    johtava tutkija
    tuotantotalous
    TKK

    Minna Jokela
    assistentti
    Kansainvälisen politiikan laitos
    Turun yliopisto

    Arja Juntunen
    palvelupäällikkö
    Kuopion yliopiston kirjasto

    Tero Karjalainen
    assistentti
    Sovelletun fysiikan laitos
    Kuopion yliopisto

    Riikka Kivimäki
    projektipäällikkö, työelämän tutkija
    Työelämän tutkimuslaitos
    Tampereen yliopisto

    Pirkko Viitala
    laboratoriopäällikkö
    Farmakologian ja toksikologian laitos
    Oulun yliopisto


    Tieteentekijöiden liiton hallituksen varajäsenet:

    Outi Klintrup, (INA/Oulun yliopisto)
    Juha Huikari (Oulun yliopisto)
    Marjaterttu Koivula (Lapin yliopisto)
    Paula Ilveskivi (Helsingin yliopisto)
    Markku Mattila (Tampereen yliopisto)
    Pekka Korhonen (Teatterikorkeakoulu)
    Markus Mannila (Vaasan yliopisto)
    Henri Virtanen (Turun yliopisto)

    Lisätietoja:
    www.tieteentekijoidenliitto.fi



    Yliopistonlehtorien liiton toiminnan painopisteet 2005

    Yliopistojen rahoitustilanne vaatii yhteistyötä yliopistoliittojen kesken ja näkyy varmasti myös YLL:n ja OAJ:n toiminnassa. Rahoitus näkyy suoraan henkilöstön määrässä ja tätä kautta jäsenistön työoloissa. Samalla henkilöstöllä tehdään yhä lisääntyvät työt. Tavoitteena on, että myös opetustehtäviin voidaan palkata riittävästi henkilöstöä. Ohjauksen ja hopsien merkitys korostuu uuden tutkinnon myötä, mutta niiden vaatima työaika myös tulee jostain: onko aika pois kontaktiopetuksesta - jota sitäkin tarvitaan vai tutkimuksesta? Tehtäviä on tullut lisää ja seinä on tullut vastaan: ilman lisärahoitusta ei enää voida tehdä lisää.

    Yhdeksi keinoksi lisätä rahoitusta on esitetty ulkopuolisen rahoituksen lisäämistä. Tämä ei saa johtaa opetushenkilöstön osalta projektiluontoisuuteen. Opetus on pitkäjänteistä työtä ja myös uudet opetukselle ja ohjaukselle asetetut vaatimukset vaativat opetushenkilöstöltä edelleen pitkäaikaista sitoutumista tehtäviinsä. Yliopistojen käyttämät laittomat määräaikaiset nimitykset vaarantavat pitkäjänteisen kehittämisen ja huonontavat työoloja. Nykyisissä oloissa yliopistojen rekrytointi on vaikeutunut ja vaikeutuu entisestään. On esimerkkejä siitä, että sinänsä haastaviin ja mielenkiintoisiin mutta määräaikaisiin opetustehtäviin ei ole löytynyt yhtään hakijaa.

    Vuotta tulee leimaamaan uuteen palkkausjärjestelmään siirtyminen. Kukaan ei selviä kevätlukukaudesta ilman, että on mukana arvioinnissa, vähintään arvioitavana ja monet järjestön jäsenistä myös arvioijina. Järjestelmän oikeudenmukainen toteutus ja lopullisesta sopimuksesta neuvotteleminen vievät paljon työaikaa ja järjestötyöaikaa. Jäsenistön koulutus ja toteutukseen osallistuminen ovat keskeistä toimintaa tänä vuonna. Lehtoreiden palkkaustason tarkistaminen ja varmistaminen ovat liiton keskeisiä tavoitteita tässä prosessissa.

    Tutkintojen uudistamistyötä jatketaan ja on tärkeää tietää, miten uudet tutkinnot mahdollisesti vaikuttavat lehtoreiden työhön. Opetuksen kehittäminen ja tutkimuspohjainen opetus ovat olennainen osa yliopiston toimintaa ja näiden samoin kuin opetuskokemuksen pitää olla keskeisiä arviointiperusteita lehtoreiden palkkauksessa. Yliopistojen antama tutkijakoulutus voi pohjautua vain hyvin hoidetulle opetukselle.

    Työaikasopimuksen seuranta ja sen kehittäminen liittyvät meneillään olevaan tutkinnonuudistukseen ja rahoitustilanteeseen. Palkkausuudistuksen mukaisen henkilökohtaisen työstä suoriutumisen arvioinnin pitää perustua kehityskeskustelun perusteella oikein laadittuun, tarkentavan virkaehtosopimuksen mukaiseen 1600 tunnin työsuunnitelmaan, joka sisältää kaikki lehtorille kuuluvat ja määrätyt tehtävät todellisina tuntimäärinä.

    Virkarakenne on seuraava haaste. Yliopistonlehtorien liiton mielestä lehtoraattien kelpoisuusvaatimukset ja yliopistonlehtoraatin varmistaminen keskeisenä opetusvirkana ja samalla toimenkuvaan kuuluvan tutkimusmahdollisuuden sekä taiteellisen toiminnan varmistaminen ovat tärkeitä tavoitteita. Liitto vastustaa lehtoraattien rinnalle esitetyn yliopistonopettajan nimikkeen käyttöönottoa.

    Liiton toiminnassa näkyy myös uudistuneen hallituksen ja uuden puheenjohtajan tutustuminen työhönsä ja jäsenkenttään. Tämä tulee vaatimaan liikkeellä oloa ja kuuntelua ja toisaalta innostamista järjestötyöhön. Jäsenhankinta on aina ajankohtaista ja tulee olemaan erityisten toimien kohteena alkavana vuonna.

    Tuula Hirvonen
    puheenjohtaja ja Yliopistonlehtorien liiton hallitus

     

    Yliopistonlehtorien liiton hallitus 2005

    Puheenjohtaja
    Tuula Hirvonen
    englannin kielen lehtori
    Kielten laitos
    Jyväskylän yliopisto

    Varapuheenjohtaja
    Jan-Håkan Öberg
    lehtori (ruotsin kieli)
    Kielikeskus
    Helsingin yliopisto

    Hallituksen varsinaiset jäsenet

    Matti Grönroos
    lehtori
    Tilastotieteen laitos
    Turun yliopisto

    Erja Kosonen
    lehtori (musiikkikasvatus)
    Musiikin laitos
    Jyväskylän yliopisto

    Eeva Kuusela
    lehtori (kasvitiede)
    Biologian laitos
    Joensuun yliopisto

    Marja-Liisa Kuronen
    lehtori (suomen kieli ja viestintä)
    Kielten ja viestinnän laitos
    Helsingin kauppakorkeakoulu

    Päivi Linnansaari
    lehtori (tekstiilityön didaktiikka)
    Kasvatustieteiden tiedekunta
    Lapin yliopisto

    Helena Lupari
    lehtori (tekstiilitaide/kudottujen kankaiden suunnittelu)
    Muotoilun osasto
    Taideteollinen korkeakoulu

    Pia Mänttäri
    lehtori (italialainen filologia)
    Romaanisten kielten laitos
    Helsingin yliopisto

    Tiina Saali
    lehtori (englannin kieli)
    Kielikeskus
    Kuopion yliopisto

    Juha Salonen
    lehtori (yritysjuridiikka)
    Oikeustieteiden laitos
    Tampereen yliopisto

    Eeva Sarmanto-Neuvonen
    pianomusiikin ja -didaktiikan lehtori
    Sibelius-Akatemia

    Aira Thölix
    lehtori
    Englannin laitos ja Kielipalvelut
    Vaasan yliopisto

    Tuure Westinen
    viestinnän lehtori
    Lappeenrannan teknillinen yliopisto

     

    YLL:n hallituksen varajäsenet

    Tuula Laes (Turun yliopisto)
    Reijo Suontamo (Jyväskylän yliopisto)
    Päivi-Katriina Juutilainen (Joensuun yliopisto)
    Sylvi Soramäki-Karlsson (Svenska handelshögskolan)
    Sari Päivärinne (Ulkomaanlehtorit)
    Harald Arnkil (Taideteollinen korkeakoulu)
    Inkeri Ruokonen (Helsingin yliopisto)
    Gordon Roberts (Oulun yliopisto)
    Eija Hämäläinen (Helsingin yliopisto)
    Susanne Anttila (Tampereen yliopisto)
    Hanna Aho-Oikkonen (Sibelius-Akatemia)
    Mirkka Ali-Laurila (Åbo Akademi)
    Merja Laaksonen (Tampereen teknillinen yliopisto)

    Lisätietoja: www.yll.fi

     


    (painetun lehden s. 22 - 28)