• pääsivu
  • sisällys

  •  
    Saksalaisen Kasselin yliopiston professori Christoph Scherrer ja opetusministeriön ylijohtaja Arvo Jäppinen keskustelivat ennen seminaarin alkua.

    Yliopistojen globaali kilpailukyky

    Yliopistollisen koulutuksen asema pulpahtelee aika ajoin esille GATS-kauppaneuvottelijoiden pöydissä. Ylijohtaja Arvo Jäppisen mielestä osaaminen on Suomelle niin keskeinen tuotannontekijä, että sen tulee jatkossakin säilyä suomalaisten omissa käsissä.

    - Ongelma on vaan se, että kauppaneuvottelijoille koulutus ei näyttele tärkeää osaa. Ulkoministeriön kauppapoliittisen osaston virkamiehille on vaikea selvittää, miksi koulutus on meille niin tärkeä asia, ylijohtaja Arvo Jäppinen totesi OAJ:n järjestämässä Yliopistojen globaali kilpailukyky -seminaarissa 22. syyskuuta.

    Seminaarissa puhui myös saksalaisen Kasselin yliopiston professori Christoph Scherrer. Hänen mielestään Suomelle EU:n jäsenenä tulee mielenkiintoiset ajat, koska EU- maat yleensä ovat sitoutuneet GATS-prosessiin. Suomessa taas koulutuspolitiikka on haluttu säilyttää näiden neuvottelujen ulkopuolella.
    - Onneksi ainakin toistaiseksi koulutus on säilynyt kansallisissa käsissä, totesi tähän opetusministeriön ylijohtaja Jäppinen.

    Jäppinen mainitsi lyhyesti myös kesäkuussa julkistetun globalisaatiota koskevan väliraportin. Hän katsoi, että raportin monia koulutusta koskevia ehdotuksia on tärkeä lähteä toteuttamaan. Mutta sitä ei tehdä ilman rahaa. Ensi vuoden talousarvioesityksessä raportin ehdotuksista ei näy jälkeäkään, koska budjetti lyötiin lähes täysin lukkoon jo viime maaliskuussa. Vuoden 2006 budjetin valmisteluissa ne aiotaan Jäppisen mukaan ottaa huomioon.

    Jäppinen antoi sapiskaa makroekonomisteille, jotka elävät hänen mielestään kaukana todellisuudesta.
    - Toivottavaa olisi, että koulutus- ja talouspolitiikan tekijät ymmärtäisivät paremmin toisiaan. Tuottavuutta ja tehokkuutta pitää lisätä, mutta ei vain ylhäältä katsoen.

    Bologna-prosessissa ei ole kuultu järjestöjä

    Myös AKAVAn puheenjohtaja Risto Piekka korosti kommenttipuheenvuorossaan Olli Rehnin johdolla syntyneen globalisaatioraportin opetus- ja tutkimusresursseiden kasvattamista koskevia hyviä esityksiä.

    - Raportti on yksi yhteen AKAVAn tavoitteiden kanssa. Se, etteivät esitykset ole vaikuttaneet budjettilukuihin, oli AKAVAlle ja sen jäsenjärjestöille pettymys.

    Piekka sivusi myös Bolognan-prosessia. Hänen mielestään on pettymys, ettei sen aikana ole kuultu riittävästi järjestöjen näkemyksiä.
    Yliopistojen globaalia kilpailukykyä kommentoi myös Yliopistonlehtorien liiton puheenjohtaja Vesa Kulmala.

    - Koulutusta ei tule antaa kauppamiesten vastuulle. Neuvottelijoiksi pitää saada opetusministeriön koulutussektorin tuntijoita eikä UM:n kauppamiehiä, Kulmala korosti.

    Kirsti Sintonen

    (painetun lehden s. 39)