• pääsivu
  • sisällys

  •  

     

    AKAVA valmistautuu liittokierrokseen
    – ovi auki myös tupolle

    AKAVAn kehottaa neuvottelujärjestöjään (JUKO, YTN) sekä jäsenjärjestöjään valmistautumaan liittokierrokseen ja nostamaan järjestöllistä valmiutta. Liittotason neuvotteluissakin AKAVA pitää ehdottomana tavoitteenaan korkeasti koulutettujen jäsentensä palkkauksellisen aseman korjaamista.

    AKAVA on valmis myös tuloneuvottelujen aloittamiseen. Mikäli niihin päädytään, palkkaratkaisu pitäisi solmia samansuuruisena prosenttimääräisenä kustannusvaikutuksena sopimusalan palkkasummasta. Näin menetellen kaikki sopimusalat ja henkilöstöryhmät voisivat kohdentaa palkankorotusvarat itse haluamallaan tavalla. Tällöin päästäisiin kiistelemästä palkankorotusten muodosta keskusjärjestötasolla.

    Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen kanta (6.10.) ei tullut AKAVAlle yllätyksenä. Puheenjohtaja Risto Piekan mielestä se jättää kuitenkin auki mahdollisuuden aloittaa tupo-neuvottelut.

    - Osapuolilla on yhteiset tavoitteet työllisyyden ja ostovoiman parantamisessa. Keinoista on eriäviä näkemyksiä. Palkkamallista syntyneen erimielisyyden purkamiseksi AKAVAn kompromissi olisi, että palkkaratkaisu solmitaan samansuuruisena, prosenttimääräisenä kustannusvaikutuksena kunkin sopimusalan palkkasummasta, Piekka sanoo.

    AKAVA on korostanut työllisyyden parantamista, hyvinvointipalveluiden turvaamista ja korkeasti koulutettujen jäsenten palkkojen korjaamista. Niitä tukemaan on tehtävä kaikkiin tuloluokkiin kohdistuvat veroratkaisut.

    Tulopoliittisen ratkaisun tulisi työllisyyden hoidon ohella motivoida osaajia niin palkkauksella kuin verotuksella, sillä korkeaan osaamiseen panostaminen on edellytys Suomen menestymiselle yhä kovenevassa kansainvälisessä kilpailussa. Muita AKAVAn keskeisiä tavoitteita ovat irtisanomissuojan kehittäminen ja luottamusmiesten aseman vahvistaminen. Työelämän kehittämisessä työaikakysymykset ovat AKAVAlle tärkeimpiä.

    Vaikka selvittelyvaiheen aikana työmarkkinaosapuolet olivat yksimielisiä tulopoliittisten neuvotteluiden tavoitteista: työllisyyden kohentamisesta, palkansaajien ostovoiman parantamisesta ja maamme kilpailukyvyn tärkeydestä, keinoista oltiin eri mieltä. Edellä mainittujen tavoitteiden mukaisesti tehtävä tulopoliittinen kokonaisratkaisu olisi kuitenkin sekä työllisyyden että kansantalouden kannalta järkevä.

    Jos tupo-neuvottelut kuitenkin päätetään aloittaa, ehdoton takaraja kokonaisratkaisun solmimiselle on 26. marraskuuta. Tuolloin viimeistään pitää kaikkien lakiesitysten, mm. verolakien olla eduskunnassa.

    Edellä oleva perustuu tilanteeseen 8.10. jolloin lokakuun Acatiimi-lehti meni painoon.

    (painetun lehden s. 34)