• pääsivu
  • sisällys

  • Erik T. Tawaststjerna
    pianomusiikin professori, Sibelius-Akatemia

     


    Erik T. Tawaststjerna:

    Päätehtävä nuorten lahjakkuuksien ohjaus

    Taideyliopistoissa professorin työ eroaa tiedeyliopistojen perinteisemmästä professorin roolista. Sibelius-Akatemian pianomusiikin professori Erik T. Tawaststjerna pitää päätehtävänään nuorten lahjakkuuksien ohjausta.

    Kuten useimmat Sibelius-Akatemian taiteelliset professorit, koen päätehtäväkseni nuorten lahjakkuuksien eli oppilaitteni henkilökohtaisen ohjauksen - tätä opetustyötä on kalenterissani noin 13 tuntia viikossa, mutta aikaa vievät myös erilaiset ryhmätunnit, oppilaiden esiintymistilanteet sekä lautakuntatyö. Oma taiteellinen työni keskittyy tällä hetkellä erityisesti pianonsoiton teknisiä ja soinnillisia mahdollisuuksia tutkivaan harjoitteluun ja esiintymisiin.

    Olen johtanut pianokoulutusta Sibelius-Akatemiassa varsinaisesti 1986-2001, mutta kun pianomusiikin osasto muodostettiin 2001, en pyrkinyt sen johtajaksi vaan olen sittemmin ollut pianokoulutuksen vastuuopettaja. Tehtäviini kuuluu mm. opetussuunnittelua, valintakokeiden johtamista sekä tutkintolautakuntien koostamista. Olen osallistunut varsin intensiivisesti taiteellisen jatkokoulutuksen suunnitteluun ja toteutukseen 1990-luvulla ja olen edelleen tästä alasta vastaavan Docmus-yksikkömme varajohtaja. Luonnollisesti osallistun sekä pianomusiikin osastoneuvoston että opetus- ja tutkimusneuvoston toimintaan ja kuulun useampaan työryhmään. Olen ollut säännöllisesti vaihto-opettajana ja esiintyjänä Erasmus-järjestelmän puitteissa eri Euroopan maissa. Virantäyttöjen asiantuntija olen ollut sekä Suomessa että muissa pohjoismaissa.

    Myös ns. kolmannen tehtävän hoitamista kuuluu taideyliopiston professorin työhön. Varsin huomattava osa työtäni tapahtuu “kentällä”: olen ollut luomassa strategisia suuntaviivoja maamme tärkeimmille pianokilpailuille (Helsinki, Jyväskylä, Oulu) ja olen niiden kaikkien suunnittelussa edelleen mukana, lisäksi johdan Espoon kansainväistä pianoviikkoa toisena kahdesta taiteellisesta johtajasta. Vuosina 1997-2003 olin Opetusministeriön musiikki- tanssi- ja teatterialan koulutustoimikunnan jäsen. Olen myös usein tuomariston jäsen ulkomaisissa pianokilpailuissa, esim. vuosina 2004-2005 Nyborgissa, Valenciassa, Weimarissa ja Wienissä. Vuodesta 2004 alkaen olen Professoriliiton paikallisosaston puheenjohtaja.


    Erik T. Tawaststjerna

    pianomusiikin professori, Sibelius-Akatemia


    (painetun lehden s. 20)