• pääsivu
  • sisällys

  •  

     

    Kyselyt Professoriliiton jäsenille ja yliopistojen hallintojohtajille:

    Professorien yliopistokohtaiset palkkaerot edelleen suuria

    Professoriliiton teettämät tuoreet palkkakyselyt osoittavat, että professorit saavat kovin erilaisia palkkoja eri yliopistoissa. Kysely toteutettiin nyt kaksiosaisena: kaikille jäsenille osoitettuna sekä yliopistojen hallintojohtajille suunnattuna kyselynä. Tulokset tukevat toisiaan.
    Mvs-professoreita on neljännes kaikista professoreista. Myös tässä on huomattavaa vaihtelua yliopistoittain. Korkeimmillaan heidän osuutensa on peräti 40 prosenttia.


    Professoriliiton jäsenille kohdistettu palkkakysely toteutettiin marraskuussa 2003 samalla tavoin kuin vuosina 2002 ja 2001. Kyselyyn vastasi yhteensä 778 professoria ja vastausaktiivisuus (50%) oli edellisten vuosien tapaan hyvä.

    Jäsenten palkkakyselyn rinnalla toteutettiin toinen kysely, jossa yliopistojen hallintojohtajia pyydettiin ilmoittamaan professorien palkkatiedot marraskuulta 2003. Palkkatietoja pyydettiin ensisijaisesti virka- ja palvelussuhdekohtaisesti eriteltyinä virkaan nimettyjen ja mvs-professorien osalta. Jos virka- ja palvelussuhdekohtaisten tietojen toimittaminen ei ollut mahdollista, pyydettiin toissijaisesti toimittamaan kokonaispalkkojen keskiarvot ja desiilit samalla tavalla eriteltyinä.

    Kaikki yliopistot toimittivat palkkatiedot. Hallintojohtajien toimittama aineisto käsittää kaikkiaan 2257 kokoaikaisen professorin palkkatiedot. Virka- ja palvelussuhdekohtaiset tiedot saatiin yhteensä 1249 professorin osalta, joista virkaan nimitettyjä on 976 ja mvs-professoreita 273.


    Taulukko 1: Mvs-professorien osuus yliopistoittain. (Kysely
    hallintojohtajille)

    Professorien suuret palkkaerot korostuvat hallintojohtajien kyselyssä

    Virkaan nimitettyjen professorien keskipalkka on 4.911 euroa ja mvs-professorien keskipalkka 4.229 euroa. Keskipalkkojen erotus on 682 euroa virkaan nimitettyjen professorien hyväksi.
    Mvs-professorien alhaisempi kokonaispalkka perustuu alhaisemman peruspalkan lisäksi siihen, että vain harvat mvs-professorit saavat peruspalkan lisiä, kuten tutkijan koulutuslisää, esimiespalkkiota tai muita säännöllisesti maksettavia lisiä.
    Mvs-professorien osuus on 23 prosenttia kaikista professoreista. Mvs-professorien osuus kuitenkin vaihtelee huomattavasti yliopistoittain, sillä osuus on pienimmillään 0 prosenttia ja suurimmillaan 44 prosenttia.

    Taulukko 2. Yliopistot kaikkien professorien palkan keskiarvon
    mukaisessa järjestyksessä. (Kysely hallintojohtajille)

     

    Kyselyiden tulokset tukevat toisiaan

    Keskeisiä kyselyiden välisiin poikkeamiin vaikuttavia tekijöitä ja ovat etenkin mvs-professorien vähäinen osuus (4%) jäsenkyselyyn vastanneiden keskuudessa ja mvs-professorien yliopistoittain vaihteleva osuus kaikista professoreista.

    Kun verrataan hallintojohtajien ilmoittamia virkaan nimitettyjen professorien palkkoja jäsenkyselyn tuloksiin, asettuvat varsinkin suurimpien yliopistojen tulokset hyvin lähelle toisiaan. Kun tarkastellaan viittä professorien lukumäärällä mitaten suurinta yliopistoa, poikkeavat kahden eri kyselyn keskipalkat Helsingin yliopistossa noin 3% ja neljässä muussa yliopistossa (Oulun, Tampereen ja Turun yliopistot sekä Teknillinen korkeakoulu) noin 1%. Pienemmillä yliopistoilla ovat kyselyjen väliset erot suurempia.

    Taulukko 3. Kokopäivätoimisessa professorin virassa tai virkasuhteessa toimivien jäsenten palkkaluokka marraskuussa
    2003, 2002 ja 2001. (Palkkakysely Professoriliiton jäsenille)

    Yliopistokohtaiset erot edelleen suuria

    Yliopistokohtaiset erot ovat edelleen suuria molemmissa kyselyaineistoissa. Hallintojohtajien aineistossa, tarkasteltaessa kaikkia yliopistojen professoreita, ovat palkat korkeimpia Oulun yliopistossa, Tampereen teknillisessä korkeakoulussa ja Helsingin yliopistossa. Näissä yliopistoissa keskipalkka kohoaa 4.900 euron tuntumaan. Alhaisimpia palkat ovat Kuvataideakatemiassa, Turun yliopistossa, Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa ja Turun kauppakorkeakoulussa.

    Jäsenkyselyyn perustuen on professorien palkkakehitystä tarkasteltu vuosittain alkaen vuodesta 2001. Marraskuun 2002 ja marraskuun 2003 välillä professorien keskipalkka kohosi 194 euroa eli 4.1 prosenttia. Marraskuun 2001 ja marraskuun 2003 välillä keskipalkka on kohonnut 424 euroa eli 9.3 prosenttia. Myös palkkojen kehitys vaihtelee huomattavasti eri yliopistoissa.

    Osaltaan palkkakehitykseen on vaikuttanut palkkaluokissa tapahtuneet muutokset kohti A28 ja sitä korkeampia palkkaluokkia. Etenkin A26-palkkaluokan osuus on huomattavasti pienentynyt kahden vuoden tarkastelujakson aikana: vuonna 2001 A26-luokkaan sijoittui viidennes professoreista, nyt enää 7 prosenttia.

    Taulukko 4. Palkkojen kehitys 2001-2003. (Palkkakysely Professoriliiton jäsenille)

    Työtaisteluvalmius on ennallaan

    Viidennes jäsenistä suhtautuu työtaistelun käyttöön liiton painostuskeinona hyvin myönteisesti ja kaikkiaan 55 prosenttia joko hyvin tai melko myönteisesti. Suhtautumisessa työtaisteluun on nähtävissä hieman aikaisempaa varauksellisempia kannanottoja; myönteisesti suhtautuvien osuus on hieman laskenut ja kielteisesti suhtautuvien osuus puolestaan hieman kohonnut.


    Yrjö Lauha
    Focus Master Oy

    Palkkakyselyraportti on julkaistu kokonaisuudessaan liiton kotisivuilla www.professoriliitto.fi.

    (painetun lehden s. 10-12)