• pääsivu
  • sisällys

  •  
     

     

     

    Vuoden 2004 työmarkkinanäkymiä


    Voimassa oleva kokonaisratkaisu määrittää työmarkkinatilannetta alkaneena vuotena. Maaliskuun alusta tulee yleiskorotus sekä liittoerä samoin kuin valtiolla eräiltä osin valpas-korotukset. Keväällä käynnistyvät seuraavan sopimuskauden valmistelut ja neuvottelut. Valtion ja yliopistojen työmarkkinatilanteeseen vaikuttaa keskeisesti myös palkkausuudistus.

    Vuoden 2002 lopulla tehty kokonaisvaltainen työmarkkinaratkaisu vaikuttaa koko alkaneen vuoden työmarkkinatilanteeseen olennaisesti. Voimassa oleva sopimuskausi päättyy 15.2.2005, jolloin päättyy myös työrauhavelvoite.

    Kokonaisratkaisuun sisältyy ja liittyy monia osittain esillä jo olleita selvityksiä ja raportteja. Tällaisia ovat mm. määräaikaiskysymyksiä koskevat selvitykset ja ohjeet. Myös valtion matkustussääntöön 1.1.2004 lukien toteutuneet muutokset (ks. Acatiimi-lehden edellisen numeron sivu 24 ja www.vm.fi kohta Valtio työnantajana, kohta Virka- ja työehdot, kohta matkakorvaukset) perustuvat voimassa olevaan ratkaisuun.

    Yleiskorotus 1.3. lukien ja eräitä vertailuja

    Kokonaisratkaisuun perustuen 1.3.2004 alkaen on tulossa yleiskorotus ja ns. liittoerä. Lisäksi valtiolla on tulossa myös valpas-korotuksia.

    Yleiskorotus on ns. sekalinjainen, mutta prosenttipainotteinen. Yleiskorotus on 16 senttiä tunnilta tai 26,72 euroa kuukaudelta, kuitenkin vähintään 1,7 %. Yleiskorotus siirretään suoraan palkkaustaulukkoihin. Palkkaustaulukot 1.3.2004 lukien on luettavissa www.vm.fi kohta Valtio työantajana, kohta Virka- ja työehdot, kohta Palkkaustaulukot ( Lisätietoa kohdan Sopimustarkistusten 1.3.2004 neuvotteluohjeet annettu, liite 2).

    Kokonaisratkaisuun sisältyy indeksiehto, joka ei kuitenkaan lauennut. Ratkaisuun sisältyy myös tarkastelulauseke eri sopimussektoreiden ansiokehityksen vertailusta. Tarkeastelulausekkeen mahdolliset tulokset ratkeavat myöhemmin kuluvana vuonna.

    Liittoerä ja Valpas 1.3. lukien

    Kokonaisratkaisun mukainen liittoerä on 1.3.2004 alkaen 0,5 % sopimusalasalakohtaisista palkoista. Yliopistosektorilla on käyty ja käydään liittoerää koskevat neuvottelut vanhaan tapaan erikseen opetushenkilöstön ja muun henkilöstön osalta. Opetushenkilöstön osalta liittoerää koskevat opetusministeriön ja akavalaisten järjestöjen väliset neuvottelut on jo varsin pitkälle käytännössä käyty, muun kuin opetushenkilöstön osalta yliopistokohtaiset neuvottelut ovat ainakin suurelta osin kesken.

    Olisi ollut mahdollista, että liittoerä olisi siirretty perinteisen järjestelyvaran sijasta uusiin, tulossa oleviin palkkausjärjestelmiin, mutta lähinnä akavalaisten näkemysten mukaisesti näin ei menetelty yliopistosektorilla. Maaliskuun alusta tuleva 0,5 % liittoerä käytetään siis kokonaisuudessaan yliopistosektorilla perinteiseen järjestelyvara-ratkaisuun.

    Yliopisto-opettajille on maksettu pientä opettajalisää. Tämä johtui siitä, että yliopistojen työmarkkinaosapuolet eivät päässeet keväällä 2002 sopimukseen silloisen järjestelyvaran käyttämisestä. Lisä perustui siis tietynlaiseen epäonnistumiseen. Nyt on tilanne se, että liittoerän käyttämisestä ollaan todennäköisesti pääsemässä sopimukseen, joten opettajalisäkin on tämänmukaisesti purkautumassa. Opettajalisä ollaan yhdistämässä muuhun järjestelyvaraan. Tarkoituksena on palata liittoeräneuvotteluihin ja niiden tuloksiin todennäköisesti seuraavassa lehdessä.

    Valtion puolella tulee 1.3.2004 lukien suoraan taulukkoihin sisältyvät Valpas-korotukset A 24 palkkaluokassa ja sitä alemmissa palkkaluokissa oleville. Palkkaluokassa A 25 ja sitä korkeammissa palkkaluokissa oleville Valpas-korotusta ei nyt tule. Tämän kaltainen ratkaisu merkitsee käytännössä sitä, että kovin paljoa muutoksia valtion palkkasuhteissa ei kyetä toteuttamaan tähänastisilla neljällä Valpas-ratkaisulla, jotka eivät ole kaikilta osin Valpas-raportin sisällön mukaisia. Osoittihan raportti mm. sen, että epäsuhta valtion palkoissa yleisiin työmarkkinoihin verrattuna kasvaa mentäessä valtion hierarkiassa ylöspäin.

    Valmistautuminen seuraavaan ratkaisuun

    AKAVA-JS:n, nykyisen JUKOn neuvottelujohtaja Pekka Hemmilä käsitteli Acatiimi-lehden edellisen numeron sivulla 41 seuraavaa työmarkkinakierrosta. Pohdintoja ja spekulaatioita seuraavasta ratkaisusta on esiintynyt myös muissa yhteyksissä. Seuraava kierros tulee olemaa kasvavassa määrin esillä vuoden vanhetessa. Loppuvuonna 2004 seuraava työmarkkinaratkaisu on valtakunnan tärkeimpiä ja näkyvämpiä asioita.

    Aikataulullisesti seuraavan ratkaisun neuvottelut tai tunnustelut alkanevat keväällä 2004. Järjestöjen tavoiteasettelu käynnistyy varmasti jo ennen tuota ajankohtaa. Mikäli kokonaisratkaisuun päädytään, ajoittunee ratkaisuhetki loppuvuoteen 2004.

    Sopimuskauden päättyminen 15.2.2005 merkitsee myös työrauhavelvoitteen päättymistä. Työmarkkinajärjestöjen kannalta on täysin normaalia kehittää järjestövalmiutta tämän mukaisesti. Näin tehdään myös akavalaisissa puitteissa.

    Palkkausuudistus

    Valtion kaikista palkollisista on tällä hetkellä palkkausuudistuksen piirissä noin 35 %. Ylivoimaisesti suurin palkkausuudistuksen ulkopuolella oleva hallinnonala on yliopistosektori. Yliopistoissa on kaikkiaan väkeä noin vartin verran koko valtion henkilöstöstä. On selvää, että paineet palkkausuudistukseen myös yliopistoissa kasvavat vuoden edetessä.

    Palkkausuudistuksen valmistamisessa ja toteuttamisessa esiintyy monia kipeitä ongelmia, jotka ovat kuitenkin hyvällä ja määrätietoisella tahdolla ratkaistavissa. Pyrkimyksenä on päästä asiassa eteenpäin myös yliopistojen osalta kulumassa olevan sopimuskauden aikana. Joka tapauksessa palkkausuudistus tulee olemaan keskeinen työmarkkinakysymys valtiolla ja yliopistoissa koko alkaneen vuoden ajan.


    Jorma Virkkala

    Professoriliiton toiminnanjohtaja
    8.1.2004

     

    (painetun lehden s. 11-13)