• pääsivu
  • sisällys

  •  
    Tuula Hirvonen valittiin YLL:n puheenjohtajaksi liittokokouksessa 13. marraskuuta. Vesa Kulmala jättää tehtävänsä tämän vuoden lopussa.

    Vesa Kulmala - 14 vuotta
    Yliopistonlehtorien liiton
    johdossa

    Vesa Kulmala jättää vuoden lopussa 14 vuotta kestäneen YLL:n puheenjohtajuutensa. On aika katsoa hieman taaksepäin ja luotailla tulevaa.

    1. Sinut on valittu seitsemän kertaa YLL:n puheenjohtajaksi ja työ- vuosia yliopistonlehtoreiden hyväksi on tällä saralla kertynyt koko-naista 14 vuotta. Millainen kehityskaari on edunvalvonnassa muotoutunut näiden vuosien aikana?

    Kun aloitin ensimmäisen puheenjohtajakauteni vuoden 1991 alussa oli maassamme juuri alkamassa reipas syöksy lamaan.Muutamat ennusteet mainitsivat sen keston ainakin viisivuotiseksi, muttakyllä kai se yleisesti kuviteltiin nopeammin ohi meneväksi. Järjestötoiminnan kannalta aika oli helpompaa kuin saattaisi luulla:liitosta etsittiin turvaa, eikä toisaalta monikaan odottanut palkkaneuvotteluista huo- Vesa Kulmala - 14 vuotta Yliopistonlehtorien liiton johdossa Vesa Kulmala jättää vuoden lopussa 14 vuotta kestäneen YLL:n puheenjohtajuu-tensa. On aika katsoa hieman taaksepäin ja luotailla tulevaa. Tuula Hirvonen valittiin YLL:n puheenjohtajaksi liittokokouksessa 13. marraskuuta. Vesa Kulmala jättää tehtävänsä tämän vuoden lopussa. Kuva: Maj-Len Rönkä ACATIIMI Joulukuu 2004 7 8 ACATIIMI Joulukuu 2004 mattavia korotuksia. Laman takia jäi myös ilmeisesti havaitsematta se, että kun valtion taloutta pantiin kuntoon kaikkialla toteutettavien leikkausten sarjalla, niin yliopistoiltakin supistettiin toimintamenorahoja yli miljardin markan edestä, joista ainakin 600 miljoonaa ilmaantui ammattikorkeakoulu-laitoksen kehittämisrahoiksi, mitkä rahat varmaan olivat sielläkin tarpeen.

    Ennen Lipposen II hallituksen muodostamista polkaistiin sitten käyntiin SYL:n ja yliopistollisten ammattijärjestöjen toimesta “'93lisää rahaa yliopistoille”'94- ohjelma. Se toikin takaisin osan laman aikana menetetyistä resursseista. Kymmenen kokeiluvuoden jälkeen solmittiin kokonaistyöaikasopimus 1997. Se on tarkoitukseltaan ja toiminta-malliltaan erinomainen, mutta lama tuhosi valitettavasti sen mahdol-lisuudet kehittyä sellaiseksi kuin oli aiottu. Uutta rahaa tähän ei saatu. Nyt tarvittaisiin uutta kehittämispanosta, että tästä uudistuksesta saataisiin irti kaikki se hyöty, mitä aikanaan tavoiteltiin.

    Eurooppalaisten tutkintojen uudistaminen on parhaillaan ajankohtainen Suomessa ja opettajat ovat joutuneet urakoimaan yhtäältä ydin-aineksen etsinnässä ja toisaalta sen onnistuneessa sijoittelussa taas kerran uudistettaville opintojaksoille. Virkarakenneuudistus odottaa toteutumistaan. Sen kautta pitäisi mm. tehostaa urakiertoa lehtorin virkojen osalta, mikä prosessi nyt juuttuu työaikasopimuksen toimi-mattomuuteen. Kymmenisen vuotta valmisteltu palkkausuudistus on menossa lopulliseen viimeistelyyn yliopistoihin ja sitä koskeva virka-ehtosopimus saadaan ehkä aikaiseksi syksyllä 2005.

    2. YLL:llä on paikka OAJ:n hallituksessa. Miten arvioit lähes 9 vuoden kauttasi OAJ:n hallituksen toiminnassa?

    Se on todella mielenkiintoinen näköalapaikka toisaalta opetusalan kokonaisuuteen, Suomen työmarkkinoiden sykliseen toimintaan ja vahvimpien ammattiliittojen johtavaan rooliin ja toisaalta euroop-palaisten työmarkkinoiden yhtenäistämispyrkimyksiin Brysselin suunnasta katsottuna sekä maailmanlaajuisen opettajien ammatti-liittojen yhteisjärjestön, Education Internationalin (EI) toimintaan. Organisaatio piti viidennen maailmankongressinsa Porto Alegressa Brasiliassa viime kesänä ja sain olla mukana OAJ:n delegaatiossa. YLL:n osalta olen pyrkinyt vahvistamaan asemaamme yhtenä neljästä OAJ:n toimialasta. Katson, että meillä on nyt vakaa asema, jota toki on vielä varaa entisestään parantaa mm. tehostuneen jäsenhankinnan kautta saatavilla hyvillä tuloksilla.

    3. Entä yliopistosektorin järjestöjen yhteistyö, josta yhteinen lehti Acatiimi on konkreettinen todiste?

    Yhteistyö on välttämätöntä ja tarpeellista. Ilman sitä työaikasopimus ei olisi toiminut tämänkään vertaa, rahoitusprojektit olisivat saattaneet jäädä toteutumatta ja palkkausuudistus olisi runnottu läpi meidän vastustuksestamme huolimatta jo kauan sitten –'96 ja meidän vahingoksemme. Yhteistyön ja yhtenäisen esiintymisen linjaa korostava Acatiimi tulisi olla tavoitteenamme. Uskon, että
    siihen vielä päästäänkin. Suunta ainakin näyttää oikealta.

    4. Olet ollut kuluneen 14 vuoden aikana kokonaisvaltaisesti
    YLL:n edunvalvontatyössä mukana ja työsarka on ollut melkoisen laaja. Nyt jää ehkä vapaa-aikaa käytettäväksi uusiin haasteisiin. Millaisia projekteja on tiedossa?

    Minulla on eläkkeeseen vajaa kolme vuotta aikaa ja nyt on haasteena keskittyä virkatehtäviin, opetukseen ja erityisesti tutkimustyöhön. Olen saanut työaikasopimuksen tultua voimaan työsuunnitelmaani lukea tutkimusaikaa, joka vastaa noin neljännestä tohtorikoulutettavien käyttämästä ajasta. Vuosien varrella on syntynyt referee-julkaisujakin, joten siitä on hyvä jatkaa! Lehtoreiden edunvalvonta on lähellä sydän-täni ja sitä aion seurata jatkossakin, nyt vain eri perspektiivistä. Niin, ja sitten kesällä pelaan golfia!


    Maj-Len Rönkä


    (painetun lehden s. 7-8)