• pääsivu
  • sisällys

  •  

     

     

     

     

    Jatko-opiskelu ja työttömyysturva


    Vakuutusoikeudesta on äskettäin tullut Tieteentekijöiden liiton jäsentä koskeva päätös, jonka mukaan jatko-opintojen loppuvaiheessa olevalla jäsenellä ei ollut oikeutta työttömyysturvaan.

    Jäsenen työhistoria oli seuraava: 1.10.-31.10.1998 assistentti, 1.1.1999-30.6.2000 tutkijakoulutettava, 1.7.-30.9.2000 opintojen viimeistelyyn tarkoitetulla apurahalla ja 1.11.2000 - 31.1.2001 tutkija. Jäsen ilmoittautui työttömäksi työnhakijaksi Tuusulan työvoimatoimistossa 1.2.2001. Hänen väitöskirjansa ei tällöin ollut vielä valmis, mutta kuitenkin siinä vaiheessa, että hän oli valmis ottamaan kokopäivätyötä vastaan. Työvoimatoimikunta katsoi, että hän on päätoiminen opiskelija, eikä täten ole oikeutettu työttömyyspäivärahaan.

    Tyytymättömänä päätökseen jäsen valitti asiasta työttömyysturvalautakuntaan. Työttömyysturvalautakunnan ratkaisun mukaan jäsen oli päätoiminen opiskelija. Lautakunta totesi, että hän on jatkanut opiskeluaan suoraan maisterin tutkinnon suorittamisen jälkeen, hänen työhistoriansa on opiskeluun liittyvää, eikä hän ole päättänyt opintojaan tai keskeyttänyt niitä vähintään vuoden ajaksi, joten hän on päätoiminen opiskelija.

    Jäsen valitti työttömyysturvalautakunnan ratkaisusta edelleen vakuutusoikeuteen, mutta päätös pysyi muuttumattomana. Koko prosessiin meni aikaa noin kaksi vuotta.

    Pidän päätöstä väitöskirjatyön tekijöiden kannalta valitettavana. Vastaavissa tapauksissa joku toinen työvoimatoimikunta on katsonut väitöskirjan viimeistelyn sivutoimiseksi opiskeluksi. Työministeriön ohjeessa työvoimatoimikunnille todetaan, että jatko-opiskelu yliopistossa tai korkeakoulussa katsotaan lähtökohtaisesti sivutoimiseksi. Jatko-opiskelun päätoimisuutta arvioitaessa on huomattava, että oikeuskäytännön mukaan jatko-opinnot katsotaan päätoimiseksi silloin, kun henkilö perustutkinnon suoritettuaan ryhtyy välittömästi suorittamaan jatkotutkintoa.

    Jäsenellä oli perustutkinnon jälkeen kuitenkin työhistoriaa ja hän oli työssä ollessaan tehnyt väitöskirjaa. Nykyisin on tyypillistä, että tutkijakouluihin rekrytoidaan äskettäin perustutkinnon suorittaneita. Väitöskirja on monella vielä viimeistelyvaiheessa tutkijakoulutettavan virkasuhteen päättyessä. Väitöskirjan viimeistely on sivutoimista ja tällöin tutkijat ovat valmiita ottamaan vastaan kokopäivätyötä. Edellä kuvatusta päätöksen perusteella työtä tutkijakoulutettavana ja tutkijana ei pidetä "oikeana työnä" vaan opiskeluun liittyvänä. Perustelu kuulostaa oudolta, koska kyse on kuitenkin normaalista työ- tai virkasuhteessa tehdystä työstä.

    Eeva Rantala
    asiamies
    Tieteentekijöiden liitto

    (painetun lehden s. 30)